The Power of Prints and Patterns – TLmagazine

10
The Power of Prints and Patterns – TLmagazine

«Υπάρχει πάντα μια τεράστια ικανοποίηση να κάνεις πράγματα με το χέρι», λέει ο Βιεννέζος σχεδιαστής μόδας και καλλιτέχνης Arthur Arbesser. Στην αρχή κάθε έργου, είτε πρόκειται για μόδα, κοστούμια ή είδη σπιτιού, ο Arbesser αρχίζει να σκιαγραφεί ιδέες σε ένα μακρύ ρολό χαρτιού, συχνά αργά το βράδυ, αφήνοντας το χρώμα και το σχέδιο να αρχίσουν να ρέουν, καθώς οι ιδέες ενώνονται σιγά σιγά. Ο Arbesser κυκλοφόρησε την ομώνυμη σειρά του το 2013 και έκτοτε έγινε γνωστός για τα διακριτικά γραφικά prints και τα πλεκτά του που συχνά συνδυάζουν απροσδόκητες αντιθέσεις όπως floral prints, ρίγες ή κουκκίδες, στροβιλισμούς, pixels, άρλεκιν, έντονα χρώματα και ρομαντικά σχήματα.

Από νεαρή ηλικία, ο Arbesser έλκονταν από οτιδήποτε ήταν μεσογειακό και ιταλικό και μετά από τέσσερα δημιουργικά χρόνια σπουδών στο Central Saint Martins, το Μιλάνο ήταν ένα προφανές επόμενο βήμα. «Το Μιλάνο αντιπροσώπευε για μένα αυτή την ιδέα της κομψότητας και ενός τύπου ποιότητας που έψαχνα μετά την έντονη ενέργεια του Λονδίνου», λέει. Έλαβε μια κλήση από την Αρμάνι αφού άφησε το χαρτοφυλάκιό του με τον θυρωρό και κατέληξε να εργάζεται εκεί για επτά χρόνια. «Ήταν μια απίστευτη προπόνηση, ειδικά με τα υφάσματα, τα οποία γρήγορα κατάλαβα ότι ήταν κάτι με το οποίο ήθελα να κάνω περισσότερα».

Ο Arbesser συνδέει την έλξη του με τα πολύχρωμα σχήματα και τα γεωμετρικά μοτίβα εν μέρει με την επιρροή της ενηλικίωσης στη Βιέννη, «όπου πράγματα όπως σκακιέρα και γραφικά μοτίβα υφαίνονται διακριτικά στο ύφασμα της πόλης», σημειώνει, και «μετά από επτά χρόνια στο Armani , νομίζω ότι τα χρώματα και τα μοτίβα αναβλύζουν μέσα μου και ήμουν χαρούμενος που ακολουθούσα αυτή τη διαδρομή και συνεχίζω με αυτήν.“

Ο Arbesser παράγει δύο συλλογές το χρόνο για τη σειρά του, σε αυτό που θεωρεί ότι είναι ένας «ανθρώπινος ρυθμός με τον οποίο μπορείς να εκφράσεις κάτι πολύτιμο». Το βλέπει με έναν τρόπο σαν κάθε συλλογή να προσθέτει κάτι στο δημιουργικό του χαρτοφυλάκιο που ανοίγει άλλες συνεργασίες, ουσιαστικό μέρος της πρακτικής του καλλιτέχνη. Έχει εργαστεί τακτικά σε κοστούμια για εταιρείες όπερας και μπαλέτου στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Αυστρία και έχει συνεργαστεί με άλλους οίκους μόδας όπως ο Fay, έχει σχεδιάσει υφάσματα για τη Rubelli και έχει κάνει έργα με τη βιεννέζικη εταιρεία επίπλων Wittmann. Έχει συνεργαστεί με τη δανέζικη μάρκα Hem σχεδιάζοντας επίσης χαλιά και κουβέρτες και πρόσφατα συνεργάστηκε με την αυστριακή εταιρεία laminate, Abet Laminati, η οποία εκτέθηκε στο Triennle de Milano κατά τη διάρκεια του Salone del Mobile τον Ιούνιο του 2022.

Η συλλογή F/W 2023, η οποία θα παρουσιαστεί στο Μιλάνο στα τέλη Φεβρουαρίου, ήταν εν μέρει εμπνευσμένη από τον προπάππου του, ο οποίος ήταν ερασιτέχνης καλλιτέχνης και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο τη δεκαετία του 1890 σκιαγραφώντας και ζωγραφίζοντας ρομαντικά τοπία γύρω από τη Μεσόγειο και μέχρι εκεί. μακριά όπως η Σρι Λάνκα και η Ινδία. Ο Arbesser μεταμόρφωσε μερικά από τα σκίτσα του με φοίνικες από κάρβουνο και τα συνδύασε με κάτι εντελώς μοντέρνο, όπως «περίεργα χάρτινα κολάζ σε διαφορετικά χρώματα, δημιουργώντας κάτι πολύ καλλιτεχνικό και οργανικό και σχεδόν χειροποίητο σαν παιδί δίπλα σε κάτι πολύ περίτεχνο», εξηγεί. .

Τα πάντα από τις συλλογές της Arbesser παράγονται στην Ιταλία, με τα πλεκτά που παράγονται στο Veneto με έναν μακροχρόνιο κατασκευαστή. Οι προηγούμενες συλλογές έχουν αντλήσει έμπνευση από διαφορετικές πηγές όπως οι Wiener Werkstätte, Josef Hoffmann, ηλεκτρονικά εικονοστοιχεία και η ταινία του Wim Wenders, Wings of Desire.

„Υπάρχει μεγάλη αξία στο να είσαι το αφεντικό του εαυτού σου και να μπορείς να πάρεις μια απόφαση με τους όρους σου“, λέει ο Arbesser για τη μικρή και συνεργατική ομάδα του, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται μαζί του από την αρχή.

Εκτός από την επερχόμενη εκπομπή F/W 2023, η Arbesser ετοιμάζεται για μια παρουσίαση στο Salone di Mobile στο Μιλάνο αυτόν τον Ιούνιο. Λεπτομέρειες που ακολουθούν.

https://arthurarbesser.com

@arthurarbesser

Η φωτογραφία εξωφύλλου του Arthur Arbesser είναι του Giorgio Veronesi

Schreibe einen Kommentar