Monoferment: Simply Circular – TLmagazine

2
Monoferment: Simply Circular – TLmagazine

Το TLmag μίλησε με την Elisa Evaso της Monostudio, της εταιρείας εσωτερικής αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού με έδρα το Μιλάνο που ίδρυσε το 2005 μαζί με τον σύζυγό της Luca Guglieri. Με επίκεντρο την ευημερία και τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, το ζευγάρι ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό έργο που ονομάζεται Monoferments, το 2020, το οποίο εξετάζει τον τρόπο δημιουργίας και χρήσης κυκλικού σχεδιασμού σε εσωτερικούς χώρους. Με το Monoferments, το ζευγάρι συνεργάζεται με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την απόκτηση υπολειμμάτων τροφίμων και υπολειμμάτων που μπορούν να μετατραπούν σε χειροποίητα πλακάκια, επιφάνειες και φινιρίσματα. Πρόσφατα παρουσίασαν την τελευταία τους έρευνα και πρωτότυπα στο Edit Napoli.

TLmag: Θα μιλούσατε εν συντομία για το ιστορικό σας στο design και την αρχιτεκτονική και πώς σας οδήγησε και τους δύο να ξεκινήσετε το Monostudio;

Elisa Evaso: Ο ένας από τον παππού μου ήταν ζωγράφος και ο άλλος οικοδόμος και ο πατέρας μου, που ήταν μηχανικός, με πήγαινε να επισκεφτώ εργοτάξια από μικρό παιδί. Αυτή η πρώιμη εισαγωγή στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο με κέντρισε το ενδιαφέρον να θέλω να έχω μια δημιουργική δουλειά και έτσι έγινα αρχιτέκτονας. Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια, άνοιξα μια εταιρεία εσωτερικής διακόσμησης στο Μιλάνο με τον σύζυγό μου Λούκα. Το να μοιραζόμαστε μια ζωή και μια επιχείρηση μαζί μας δίνει την ευκαιρία να αμφισβητήσουμε τους εαυτούς μας για τις αξίες και τα όνειρά μας για το μέλλον της σχεδιαστικής δουλειάς και του τρόπου ζωής μας και τι είδους παράδειγμα θέλουμε να είμαστε για τα δίδυμα παιδιά μας Mario και Wanda.

Το όραμά μας για την εσωτερική διακόσμηση εστιάζεται στον άνθρωπο και στους χώρους που τον περιβάλλουν. Με αυτόν τον τρόπο, σκοπός του σχεδιασμού μας, από τα πρώτα στάδια ενός έργου, είναι η ευημερία του τελικού χρήστη. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην επιλογή υλικών, κίνησης, σχημάτων και χρωμάτων.

Η ιδέα της εστίασης της εργασίας μας στην ευημερία και η αυξανόμενη επείγουσα ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο που εργαζόμαστε προς μια πιο κυκλική και βιώσιμη πρακτική μας οδήγησαν να ξεκινήσουμε το έργο Monoferments το 2020.

TLmag: Μιλήστε μας για το Monoferments, το οποίο έχετε επίσης περιγράψει ως κόμβο καινοτομίας, χρησιμοποιώντας απόβλητα υλικά και βιοφιλικά υλικά για τη δημιουργία πλακιδίων και εσωτερικών φινιρισμάτων.

Ε.Ε.: Πριν από δύο χρόνια, ξεκινήσαμε την έρευνα κυκλικών προϊόντων που ήταν διαθέσιμα στην ιταλική αγορά για εσωτερική διακόσμηση και συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν λίγες επιλογές και λιγότερες με αισθητικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, καθώς μας αρέσει να παίζουμε με φυσικά υλικά στα έργα μας, αρχίσαμε να συζητάμε για όλα τα πολύτιμα υλικά που σπαταλούνται ανά καταναλωτή, υλικά που χάνονται για διαφορετικούς λόγους από τους παραγωγούς υλικών. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια του lockdown πανδημίας, όλοι μας έλειπε τόσο πολύ να είμαστε σε επαφή με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Ως σχεδιαστές εσωτερικών χώρων αναρωτηθήκαμε πώς θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να φέρουμε περισσότερα φυσικά και βιοφιλικά υλικά μέσα στα κτίρια χωρίς να στερήσουμε τις μελλοντικές γενιές από ακατέργαστα στοιχεία όπως το ξύλο και το μάρμαρο. Η απάντηση ήταν μια κυκλική προσέγγιση στο σχεδιασμό των φινιρισμάτων. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις μας για να είμαστε πιο βιώσιμοι και τι θα μπορούσε να μας χαρίσει περισσότερη χαρά κάνοντας αυτό;

TLmag: Πόσο καιρό κράτησε η διαδικασία δημιουργίας των πρώτων πλακιδίων; Ποια ήταν τα πρώτα απόβλητα που χρησιμοποιήσατε;

Ε.Ε.: Η αρχή αυτής της περιπέτειας ξεκίνησε με κάτι πολύ απλό αλλά ουσιαστικό – χτυπώντας τις πόρτες των κοντινών καταστημάτων και εστιατορίων ζητώντας βιοφιλικά απόβλητα, όπως κοχύλια θαλασσινών από ένα μεσογειακό εστιατόριο, τσόφλια αυγών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών και κατακάθι καφέ το αγαπημένο μας καφέ. Κυριολεκτικά παρακαλούσαμε για σπατάλη. Το αποτέλεσμα της φάσης του πειραματισμού ήταν η δημιουργία μιας πρωτότυπης παλέτας που ονομάζεται απλά κυκλική («απλά κυκλική»).

Η φάση του πρωτοτύπου με αυτά τα πρώτα υλικά διήρκεσε πάνω από οκτώ μήνες. Σε αυτό το διάστημα, πειραματιστήκαμε από κοινού με την παραγωγή χρησιμοποιώντας διαφορετικά ποσοστά μαρμάρου, καφέ, τσόφλια αυγών και χρησιμοποιώντας τσιμέντο ως συνδετικό. Κάναμε πολλούς γύρους συμπίεσης και ωρίμανσης σε καλούπια μέχρι να επιτευχθεί το ιδανικό μείγμα και η επιθυμητή αισθητική.

TLmag: Υπήρχαν μερικά απόβλητα ή βιοφιλικά υλικά που σας εξέπληξαν όσον αφορά το χρώμα ή τα αποτελέσματά τους;

Ε.Ε.: Οι κόκκοι καφέ και τα τσόφλια αυγών ήταν η πιο έκπληξη, καθώς αλληλεπιδρούσαν τόσο καλλιτεχνικά όσο και χημικά με το ανακυκλωμένο μάρμαρο και εμφύσησαν μια απτική αίσθηση ποιητικής αφήγησης στα πλακάκια. Τα κατακάθια του καφέ δίνουν χρωστική στο μείγμα και, χάρη στην όξινη φύση τους, δημιουργούν μια κομψή υφή από κενά και αυλάκια. Τα χονδρικά θρυμματισμένα τσόφλια αυγών έδιναν ατελείς επιφάνειες και στίγματα, κάτι που είναι η δύναμη της αισθητικής τους. Αυτή η καινοτόμος σύντηξη υποπροϊόντων παρουσιάζει μια υποβλητική και ατελής σύνθεση, που αντικατοπτρίζει την έμπνευση από τη βιοφιλία, τη φύση και τη ζωή. Το να φανταστούμε ένα εσωτερικό ενός σπιτιού υλοποιημένο με αυτή την υλικότητα προκαλεί μια άμεση σύνδεση με τις αισθήσεις μας.

TLmag: Η κοινότητα και η συνεργασία αποτελούν ουσιαστικό μέρος της Monoferments;

Ε.Ε.: Η ιεράρχηση των ανθρώπινων αναγκών και της ευημερίας με την ευρύτερη έννοια μας έπεισε ότι πρέπει να προσθέσουμε κοινωνική αξία και αντίκτυπο στην υλική μας έρευνα. Αυτό μας οδήγησε να συνεργαστούμε με τοπικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως το Food for Soul και το Molce Atelier, και να συνεργαστούμε μαζί τους για το δημιουργικό μας σχέδιο ανακύκλωσης.

TLmag: Τα πλακάκια χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή σε εστιατόριο ή σπίτι;

EE: Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να κλιμακώσουμε την παραγωγή των πλακιδίων, τόσο με βιομηχανίες όσο και με τεχνίτες, ώστε να φτάσουμε σε μεγαλύτερη κλίμακα για μεγαλύτερο αντίκτυπο, επομένως δεν μπορέσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε ένα έργο ακόμα, αλλά ελπίζουμε να τα συμπεριλάβουμε σύντομα. Εργαζόμαστε σε δύο έργα, ένα για ένα εστιατόριο και ένα για μια μάρκα μόδας που έχει μια κυκλική προσέγγιση στην παραγωγή τους, αλλά είμαστε σε πολύ πρώιμα στάδια. Κάθε βήμα είναι εκπληκτικό και μαθαίνουμε μαζί με τους προμηθευτές και τους πελάτες μας πώς να προσεγγίζουμε αυτόν τον νέο τρόπο εργασίας.

TLmag: Συμμετείχατε στην έκδοση του 2022 του EDIT Napoli όπου παρουσιάσατε Απλά κυκλικά, (Απλά κυκλικά), πλακάκια και λευκά είδη σχεδιασμένα για εστιατόρια. Θα μιλούσατε λίγο για αυτήν την παρουσίαση;

Ε.Ε.: Το όνομα του κόμβου καινοτομίας μας είναι εμπνευσμένο από το Noma Fermentation Laboratory, στο οποίο το γνωστό εστιατόριο αφιερώθηκε στην καινοτομία και την έρευνα, μοιράζοντας τη γνώση που απέκτησε μέσα από το βιβλίο του. Σκεπτόμενοι ένα κυματιστικό αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης, με παρόμοιο στόχο στο μυαλό, αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο EDIT Napoli για να μοιραστούμε την έρευνα και το όραμά μας, πιστεύοντας ότι μια κυκλική επανάσταση στον κατασκευαστικό τομέα είναι απαραίτητη και ότι θα είναι μια συνεχής επεξεργάζομαι, διαδικασία.

Καθώς η κύρια δουλειά μας επικεντρώνεται στις ανακαινίσεις εσωτερικών χώρων, ήταν εύκολο για εμάς να φανταστούμε ένα ιδανικό εστιατόριο ανακαινισμένο με δάπεδα από τσόφλια αυγών, καφέ και μάρμαρο, χειροποίητα πλακάκια από άγριο χώμα από την εκσκαφή του εργοταξίου, ανακυκλωμένα τούβλα και μπετόν από κατεδαφίσεις, χρώμα με καζεΐνη από ληγμένο γάλα ως συνδετικό, φλούδες λαχανικών όπως παντζάρι ή κρεμμύδι ως χρωστικές ουσίες.

Με αυτόν τον τρόπο, συνεργαστήκαμε με την Society Limonta, μια ιταλική μάρκα λευκών ειδών οικιακής χρήσης που χρησιμοποιεί υφάσματα από δωρεές για να δημιουργήσει μια σειρά ανακυκλωμένων υφασμάτων, προσθέτοντας περαιτέρω σε αυτό το ιδανικό «κυκλικό» εστιατόριο.

TLmag: Έχετε αναφέρει και την οσφρητική εμπειρία με τα πλακάκια;

EE: Παίζοντας με κατακάθι καφέ, αρωματικό πριονίδι και πυρηνέλαιο από απόβλητα παραγωγής κρασιού για φινιρίσματα και εσωτερικά αντικείμενα, καταλήξαμε να πειραματιστούμε με μια οσφρητική εμπειρία για να συνδέσουμε τους εσωτερικούς χώρους με τις αισθήσεις, η οποία έχει αντίκτυπο στην ευεξία, επηρεάζοντας θετικά πράγματα όπως το άγχος και το άγχος. Εργαζόμαστε σε περαιτέρω υλικά και φινιρίσματα έχοντας κατά νου αυτό το είδος εμπειρίας.

www.monostudiomilano.com

@monostudioassociatimilano

@monoferments

Όλες οι φωτογραφίες είναι σχεδιασμένες από την Elisabetta Bongiorni

Schreibe einen Kommentar