Bosco Sodi: Praises – TLmagazine

0
Bosco Sodi: Praises – TLmagazine

Το έργο του Bosco Sodi είναι συγχρόνως γειωμένο στη γη, στη λάσπη και τον πηλό, ένα υλικό που έχει χρησιμοποιήσει για δεκαετίες, αλλά υπάρχει και κάτι αρκετά αιθέριο στην τέχνη του, μια αίσθηση του άπειρου ή του άυλου. Επαινος, Ο τίτλος της νέας έκθεσης του Sodi στη Galeria Hilario Galguera, και η ισπανική λέξη για τον «έπαινο», προκαλεί τόσο πνευματική χροιά όσο και ευγνωμοσύνη και εκτίμηση. Αγκαλιάζει αυτή τη διπλή αίσθηση πνευματικότητας που συνδέει τη γη με τους ουρανούς, τις ταπεινές προσπάθειες της ανθρωπότητας με το ουράνιο. Σε μια πρόσφατη σειρά τοίχων που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Sodi εφαρμόζει έναν κύκλο από χρυσό λούστρο σε οκτώ σακούλες από λινάτσα, οι οποίες είναι τοποθετημένες στους λευκούς τοίχους. Στο ίδιο δωμάτιο, πολλές σφαίρες από πηλό, καλυμμένες επίσης με χρυσό, είναι τοποθετημένες στο πάτωμα. Το εφέ είναι μια αντηχητική ενέργεια, το χρυσαφένιο φως που απορροφάται από τα απλά υλικά του από πηλό και λινάτσα, αλλά δημιουργεί μια λάμψη που αντηχεί σε όλο το δωμάτιο. Ο Σόντι ενδιαφέρεται για τη μεταμόρφωση των αντικειμένων – πώς κάτι σαν βράχος ή σάκος λινάτσας, που θεωρείται χωρίς αξία από μόνο του, μπορεί να μετατραπεί σε επιθυμία με ένα στρώμα χρωστικής χρυσού. Αλλά αυτά τα έργα αντικατοπτρίζουν επίσης πώς η ομορφιά και το πνευματικό μπορούν να βρεθούν στην καθημερινότητα. τις συνδέσεις μεταξύ των ταπεινών πράξεών μας και του ευρύτερου σύμπαντος. «Τα έργα μου προσπαθούν να δημιουργήσουν μια σύνδεση. Θα ήθελα να πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν στον θεατή ένα εργαλείο για να κατανοήσει καλύτερα το σύμπαν, να κατανοήσει τον εαυτό μας και τη σχέση μας με τους άλλους και με την ίδια τη φύση – κάτι με το οποίο είμαι εγγενώς συνδεδεμένος», είπε στη συνεργάτιδα του TLmag, Amy Hilton, σε ένα συνέντευξη το καλοκαίρι του 2022.

Μια σειρά από μεγάλους κόκκινους πίνακες που αποτελούν μέρος της έκθεσης είναι φτιαγμένες με μείγμα κόλλας, νερού, πριονιδιού και χρωστικής κοχίνης. Το Cochineal, μια αρχαία χρωστική ουσία με προέλευση από το Μεξικό, παρασκευάζεται από θρυμματισμένα έντομα και φημιζόταν από καιρό για το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα και τη ζωντάνια του. Οι χοντρές, συμπαγείς επιφάνειες των πινάκων είναι ηφαιστειακές, σαν τοπία ξεραμένης γης που είναι ακόμα ενεργά και κινούνται, σαν να μπορούσαν να επεκταθούν ρωγμές μέσα ή να βγει καπνός από τον πυρήνα.

Ο Σόντι έχει συνδεθεί από καιρό με τη φιλοσοφία του φήμες, αγκαλιάζοντας την παροδικότητα και την ατέλεια με τρόπο που είναι βαθιά συνδεδεμένος με τη φύση και τα στοιχεία. Συχνά φτιάχνει πίνακες ή γλυπτά και μετά τα αφήνει έξω για μέρες ή μήνες, αφήνοντας το απρόβλεπτο των στοιχείων να έχει το χέρι τους. Με αυτόν τον τρόπο, ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο στο έργο του, το πέρασμα του χρόνου που ανοίγει νέα νοήματα, νέες επιφάνειες, νέα σχήματα. Είναι σαν να είναι σε ένα χορό με τα υλικά του? δίνει κάτι και μετά αποκαλύπτουν κάτι πίσω. Όπως είπε στο Hilton, «Το να αφήνω τα στοιχεία να υπαγορεύουν το αποτέλεσμα αποτελεί παράδειγμα της οργανικής φύσης στην καρδιά της διαδικασίας μου. Μου αρέσει η πρόκληση των υλικών, η τυχαία διαδικασία μάθησης και το να επιτρέπουν στα έργα να συνεχίσουν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.»

Επαινος ανοίγει σε σχέση με την 22η έκδοση του Zona Maco στην Πόλη του Μεξικού. Η έκθεση θα βρίσκεται στη Galería Hilario Galguera, στην Πόλη του Μεξικού, έως τις 7 Απριλίου 2023.

www.galeriahilariogalguera.com

@hilariogalguera

www.boscosodi.com

@studioboscosodi

Schreibe einen Kommentar