8 τρόποι με τους οποίους οι δάσκαλοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα podcast ως εργαλείο μάθησης

0
8 τρόποι με τους οποίους οι δάσκαλοι μπορούν να αξιοποιήσουν τα podcast ως εργαλείο μάθησης

Podcasts

Υπάρχει ένα τραγούδι του 1979 που έγινε δημοφιλές από το βρετανικό συγκρότημα The Buggles που ονομάζεται «Video Killed the Radio Star». Μιλούσε για την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, ειδικά του βίντεο, και τις επιπτώσεις του στο ραδιόφωνο. Μια επαναλαμβανόμενη γραμμή λέει «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, έχουμε πάει πολύ μακριά», αλλά ακριβώς όπως η μόδα, οι αστέρες του ραδιοφώνου έχουν επανεμφανιστεί σε μια νέα ψηφιακή μορφή: podcasters.

Για όσους από εσάς θυμάστε ακόμα, ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της ραδιοφωνικής μετάδοσης ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές, οι οποίες είναι σαν τις σαπουνόπερες του σήμερα. Ήταν σε κανονικό πρόγραμμα και επεισοδιακά, βασικά ο ορισμός των podcast. Τα podcast είναι συνήθως αρχεία ήχου, αν και περιστασιακά μπορεί να λάβετε βίντεο (vodcast) ή ένα αρχείο PDF.

Τα podcast απολαμβάνουν μέτρια δημοτικότητα από τότε που άρχισαν να εμφανίζονται για πρώτη φορά το 2004, αλλά το δικό τους η δημοτικότητα εκτινάχθηκε στα ύψη το 2015, εν μέρει λόγω της πολύ καλύτερης ποιότητας podcast και εν μέρει επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να αγοράσουν έξυπνα τηλέφωνα. Με την άνοδο του podcasting, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τους δασκάλους να δημιουργήσουν μια μοναδική προσέγγιση στην καθοδήγηση των μαθητών τους. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα podcast μπορούν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία στο επάγγελμά τους:

1. Δημιουργική πηγή πληροφοριών

Οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη μορφή της διάλεξης, η οποία εξακολουθεί να είναι το πρότυπο σε πολλές τάξεις. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι οι δάσκαλοι το χάρισμα της γαστρονομίας, και ορισμένοι μαθητές συχνά βγαίνουν έξω μετά από λίγα λεπτά. Ένα καλά κατασκευασμένο podcast είναι ενημερωτικό, γρήγορο και διασκεδαστικό, αιχμαλωτίζοντας την προσοχή και τη φαντασία του ακροατή, επομένως είναι κατάλληλο πηγή πληροφοριών. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι δάσκαλοι πρέπει να παράγουν οι ίδιοι podcast – μπορούν να δουν τα υπάρχοντα διαθέσιμα podcast. Από την Ιστορία και την Αστρονομία στα Μαθηματικά και την Ποίηση, εδώ είναι μια λίστα Τα 50 κορυφαία εκπαιδευτικά podcast του informED.

2. Μέσα ενισχυμένης κατανόησης

Ο ρόλος των podcast για μελλοντική μάθηση έγκειται στη βελτίωση των δεξιοτήτων κατανόησης ακρόασης των μαθητών σε οποιοδήποτε επίπεδο. Πολλοί μαθητές είναι σε θέση να απορροφούν περισσότερες πληροφορίες όταν ακούν απ‘ ό,τι αν διαβάζουν περιεχόμενο, σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τρεις βαθμούς υψηλότερου βαθμού. Αυτό διεγείρει τη συζήτηση, η οποία με τη σειρά της ενθαρρύνει τη δημιουργική σκέψη και την ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ και μεταξύ δασκάλων και μαθητών.

3. Όργανο για την κατάκτηση δεύτερης γλώσσας

Ένα άλλο πλεονέκτημα των podcast ως εργαλείου εκμάθησης είναι η βελτίωση των γλωσσικών δεξιοτήτων των μη μητρικών αγγλόφωνων. Η ακρόαση άγνωστων λέξεων που λέγονται δυνατά τους βοηθά να μάθουν τη σωστή προφορά και το νόημα των συμφραζομένων, ειδικά αν μπορούν να ακολουθήσουν μαζί με μια μεταγραφή.

Language Pod 101 και LinQ προσφέρει podcast σε πολλές γλώσσες για να κάνει την απόκτηση δεύτερης γλώσσας διασκεδαστική για τους μαθητές.

LanguagePod

4. Μοναδικό μέσο αφήγησης για καλύτερη εμπλοκή

Ίσως το πιο σημαντικό, τα σύγχρονα podcast είναι επίκαιρα και σχετικά με τους μαθητές. Αντιμετωπίζουν καταστάσεις με τις οποίες οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι, όπως η ζωή στο γυμνάσιο όπως απεικονίζεται στο “Κατα συρροη†ένα δημοφιλές podcast μυστηρίου δολοφονίας.

Μπορούν να συσχετιστούν με τα γεγονότα καθώς εκτυλίσσονται, κάτι που τους εμπλέκει πιο αποτελεσματικά από το να διαβάζουν «The Great Gatsby» ή «The Old Man and the Sea». κοινωνία, ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν ότι αυτό που μαθαίνουν ισχύει και στην πραγματική ζωή.

Κατα συρροη

5. Μάθηση εν κινήσει και κατ‘ απαίτηση

Δεδομένου ότι τα podcast είναι δωρεάν και διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, οι μαθητές μπορούν να επιστρέψουν σε αυτά όποτε θέλουν, είτε ως αρχείο λήψης στη συσκευή τους είτε ως ροή ήχου. Αυτό ενθαρρύνει τους μαθητές να αναλάβουν έναν πιο ενεργό και υπεύθυνο ρόλο στη μάθησή τους. Επιπλέον, δεδομένου ότι αρχικά προοριζόταν η πρόσβαση στα podcast χρησιμοποιώντας μια κινητή συσκευή (το iPod), οι μαθητές μπορούν να μάθουν εν κινήσει. Μπορούν να βρίσκονται σε ένα καφενείο, σε διαμετακόμιση ή απλά να τριγυρνούν στον κήπο και να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

6. Δημιουργήστε στενότερους δεσμούς και σχετίστε καλύτερα με τους μαθητές

Με την αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας έρχεται ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ ορισμένων δασκάλων και μαθητών. Οι μαθητές μπορεί να αισθάνονται ότι οι δάσκαλοί τους δεν καταλαβαίνουν ή δεν σχετίζονται με τον κόσμο τους. Η χρήση podcast στην τάξη μπορεί να δημιουργήσει μια σύνδεση που αξιοποιεί την τεχνογνωσία πολλών από τους νεαρούς μαθητές μας.

7. Τονώστε τη δημιουργική σκέψη

Τέλος, τα podcast δίνουν μέρος του ελέγχου της μάθησης στα χέρια του μαθητή, κάτι που τους ενθαρρύνει να γίνουν πιο κριτικοί και δημιουργικοί στη σκέψη τους και να αναπτύξουν τα καλλιτεχνικά τους ταλέντα. Αντί για το συνηθισμένο μάθημα, οι δάσκαλοι μπορούν να αναθέσουν στους μαθητές να ακούσουν διαφορετικά podcast για τη δημιουργική σκέψη και να αφήσουν τους μαθητές να υλοποιήσουν ένα έργο της επιλογής τους. Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα podcast που μπορείτε να δείτε:

ArtCast του Chris Oatley ΕΝΑ είναι εξαιρετικό για έργα εικονογράφησης. Υπάρχουν ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και συζητήσεις από το πεδίο, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών από την Pixar και την Dreamworks που σίγουρα θα εμπνεύσουν τους μαθητές. Υπάρχουν επίσης πρακτικές και εφαρμόσιμες συμβουλές για το πώς να το εισαγάγετε στον κλάδο και να παραμείνετε σχετικοί στον τομέα αφού έχετε ήδη το πόδι σας μέσα στην πόρτα.

Oatley-Acad

Peta Pixel έχει σχεδιαστεί για τους λάτρεις της φωτογραφίας. Οι μαθητές αντιμετωπίζονται με νέα, απόψεις και εμπειρίες από τον πραγματικό κόσμο, ώστε να μπορούν να μάθουν και να ενημερώνονται για τον κόσμο της φωτογραφίας.

PetaPixel

8. Κανάλι για την εκμάθηση στρατηγικών διδασκαλίας

Η συζήτηση αφορούσε κυρίως τη χρήση podcast για μαθητές, αλλά η αξία του podcast στο εκπαιδευτικό επάγγελμα δεν σταματά εκεί. Οι δάσκαλοι μπορούν να χρησιμοποιούν podcast για να πουν ιστορίες και να ενθαρρύνουν τους μαθητές να ακούσουν και να μάθουν. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά της ιστορίας και είναι η καθοδήγηση των δασκάλων να γίνουν καλύτεροι σε αυτό που κάνουν. Στην πραγματικότητα, οι δάσκαλοι μπορούν να εξετάσουν διάφορα στρατηγικές διδασκαλίας podcast να τους βοηθήσει να βελτιώσουν τις προσεγγίσεις τους και να τα καταφέρουν καλύτερα στο επάγγελμά τους.

The Podcast Challenge

Για πολλούς εκπαιδευτικούς, η κύρια πρόκληση της χρήσης podcast στην τάξη είναι να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές εξακολουθούν να συμμετέχουν ενεργά στα μη-podcast μέρη της τάξης. Πρέπει να τονίσουν ότι τα podcast είναι ένα εργαλείο μάθησης και όχι η μόνη πηγή πληροφοριών. Η ανάθεση ανάγνωσης, γραπτών εκθέσεων και τυπικών τεστ εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσής τους και οι μαθητές θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό.

συμπέρασμα

Ο ρόλος των podcast στη μελλοντική μάθηση είναι να αυξάνουν τη μάθηση. Μπορούν να έχουν πολλά οφέλη τόσο για τους δασκάλους όσο και για τους μαθητές, το σημαντικότερο από τα οποία είναι η ανάπτυξη της βελτίωσης των δεξιοτήτων ακρόασης και κατανόησης. Φυσικά, οι δάσκαλοι συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι μόνο ένα εργαλείο στο οπλοστάσιό τους. Μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο, αλλά έχει τους περιορισμούς του όσον αφορά την ολοκληρωμένη μάθηση. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα podcast μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή και θετική προσθήκη στις τάξεις και τα μαθήματά σας!

Schreibe einen Kommentar