7 διασκεδαστικά και συναρπαστικά έργα βίντεο για την τάξη ESL

1
7 διασκεδαστικά και συναρπαστικά έργα βίντεο για την τάξη ESL

smartphone-βίντεο

Δείτε αυτές τις διασκεδαστικές ιδέες για μια εναλλακτική προσέγγιση σε αυτές τις προφορικές παρουσιάσεις

Στα περισσότερα μαθήματα ESL, έρχεται μια στιγμή που οι μαθητές πρέπει να αποδείξουν τις προφορικές τους δεξιότητες, είτε μέσω μιας προφορικής εξέτασης είτε μιας προφορικής παρουσίασης. Παραδοσιακά αυτά γίνονται προφορικά μπροστά στην τάξη, αλλά η χρήση βίντεο για την προφορική παρουσίαση μπορεί να βοηθήσει να ηρεμήσει κάποια νεύρα και να επιτρέψει πολλή δημιουργικότητα από την πλευρά του μαθητή. Εναπόκειται στον δάσκαλο να αναθέσει ένα έργο που να λειτουργεί για το επίπεδο, να αξιολογεί τη γραμματική ή το λεξιλόγιο-στόχο και να δίνει στον μαθητή την ευκαιρία να επιδείξει την πρόοδό του με δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο. Και δεν απαιτείται επιπλέον εξοπλισμός ή λογισμικό, επειδή οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν και να επεξεργαστούν τα βίντεό τους απευθείας από τα smartphone ή τα tablet τους.

Ακολουθούν επτά διασκεδαστικά και συναρπαστικά έργα βίντεο για μαθητές ESL:

1. Infomercials

Όλοι έχουμε δει εκείνες τις αργά το βράδυ ενημερωτικές διαφημίσεις που συνεχίζουν και συνεχίζουν σχετικά με το πόσο απεγνωσμένα χρειαζόμαστε κάποια ανόητα τεχνάσματα. Δείξτε στους μαθητές σας μερικά παραδείγματα ενημερωτικών διαφημίσεων – υπάρχουν πολλά συγκεντρωτικά βίντεο στο YouTube που δείχνουν μερικά από τα χειρότερα από τα χειρότερα (και σε αυτήν την περίπτωση, το κακό είναι καλό) που θα κάνουν ακόμη και μερικούς από τους πιο βασικούς μαθητές να γελάσουν. Αφού παίξετε το βίντεο μία φορά για να πάρουν την ιδέα, παίξτε το ξανά και δώστε εντολή στους μαθητές να γράψουν όσες φράσεις κλειδιά ακούνε σε κάθε πληροφοριακή διαφήμιση, π.χ. „Βαρεθήκατε…;“ …†, “Είναι μόνο…!†. Στη συνέχεια, αποσπάστε τις φράσεις από αυτές και συγκεντρώστε τις στον πίνακα. Τώρα που έχουν μάθει όλο το απαραίτητο λεξιλόγιο, είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν το δικό τους, φτιάχνοντας όνομα, σύνθημα, τιμή κ.λπ. Βοηθά τους μαθητές να εξασκήσουν την πειθώ, τον τονισμό ερωτήσεων, επιρρήματα όπως μόνο, απλώς, ποτέ και πάντα, και υπερβολή.

2. Αναπαράσταση και Παρωδία

Η συμμετοχή της λογοτεχνίας και της ποπ-κουλτούρας στα μαθήματα ESL είναι πάντα μια καλή ιδέα, επειδή είναι συνήθως κάτι με το οποίο είναι εξοικειωμένοι οι μαθητές, που τους κάνει να νιώθουν ενθουσιώδεις και άνετα, παρά τα γλωσσικά εμπόδια. Εάν μελετάτε ένα συγκεκριμένο βιβλίο, μπορείτε να βάλετε τους μαθητές σας να χωριστούν σε ομάδες και να επιλέξουν μια σκηνή για αναπαράσταση και ταινία. Μπορείτε επίσης να τους δώσετε την ελευθερία να αλλάξουν μια ιστορία όπως θέλουν, είτε μεταμορφώνουν τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα σε ταινία με ζόμπι είτε κάνουν ένα σύγχρονο παραμύθι. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με δημοφιλείς σκηνές ταινιών, ειδικά σκηνές που χρησιμοποιούν ένα σημείο γραμματικής στόχου. Οι μαθητές με κλίση στη μουσική μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους μουσικά βίντεο, είτε γράφοντας τα δικά τους τραγούδια με τη γραμματική ή το λεξιλόγιο-στόχο είτε διακωμωδώντας ένα υπάρχον.

3. Αναφορά ειδήσεων ή εκπομπή συζήτησης

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο λειτουργίας μιας εκπομπής ειδήσεων, αλλά η εμφάνιση μερικών παραδειγμάτων στην τάξη μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε με αυτό το έργο. Αυτό θα τους βοηθήσει να μάθουν βασικό λεξιλόγιο όπως άγκυρα, ρεπόρτερ και αίθουσα σύνταξης, και φράσεις όπως «Επιστροφή σε εσάς με τον καιρό…» . Οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε ομάδες, να φορέσουν κοστούμια και να αναθέσουν ρόλους όπως μετεωρολόγος, αθλητικός ρεπόρτερ κ.λπ. – αυτό τους εξοπλίζει με κάθε είδους λεξιλόγιο! Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αυτό το έργο είναι μέσω ενός talk show στο οποίο οι μαθητές μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι διασημότητες και ένας οικοδεσπότης μπορεί να τους πάρει συνέντευξη, βοηθώντας τους να κάνουν ερωτήσεις και να δίνουν λεπτομερείς απαντήσεις, καθώς και δημόσια ομιλία.

4. Κάντε μια διαφήμιση πολιτικής εκστρατείας

Με την αρκετά πολυσύχναστη και πολυσυζητημένη πολιτική χρονιά που μόλις πέρασε, η πολιτική έχει γίνει αρκετά το καυτό θέμα στην τάξη. Για να διδάξετε στους μαθητές το πολιτικό λεξιλόγιο, μπορείτε να έχετε μια εβδομαδιαία συζήτηση για τις πιο πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας χρήσιμους όρους. Πηγαίνετε βαθύτερα διδάσκοντάς τους για το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Τελικά, μπορεί να φτάσετε μέχρι τις πλαστές εκλογές. Οι μαθητές μπορούν να χωριστούν σε πολιτικά κόμματα, να διεξάγουν συζητήσεις και να δημιουργήσουν διαφημίσεις καμπάνιας για το έργο βίντεο τους. Η πολιτική τους παρέχει ένα ευρύ φάσμα πρακτικής λεξιλογίου από κοινωνικά ζητήματα μέχρι την εθνική ασφάλεια και φορολογικά θέματα.

5. Επίδειξη Screencast

Για εκείνους τους μαθητές που ντρέπονται λίγο από την κάμερα, μια επίδειξη προβολής οθόνης θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε μια προφορική εργασία βίντεο, χωρίς να χρειάζεται να είστε μπροστά στην κάμερα. Είναι επίσης καλό αν χρειάζεστε ένα σόλο έργο. Τα βίντεο Screencast χρησιμοποιούνται συνήθως για να εξηγήσουν προγράμματα υπολογιστών, επομένως το έργο δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν και να εξασκήσουν το τεχνολογικό λεξιλόγιο καθώς και γραμματικά σημεία όπως εντολές και τακτικούς αριθμούς και φράσεις. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι μια επίδειξη τεχνολογίας – θα μπορούσε να είναι ένα „πώς να“ σχεδόν για οτιδήποτε!

6. Εκπομπή Μαγειρικής

Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθείτε στη γραμματική και το λεξιλόγιο «πώς να» είναι με μια εκπομπή μαγειρικής. Είναι ένα διασκεδαστικό έργο που οι μαθητές μπορούν να κινηματογραφήσουν στο σπίτι στην κουζίνα τους, ακόμη και να φέρουν το φαγητό για να το μοιραστούν με την τάξη. Προσθέστε ένα στοιχείο γραφής βάζοντας τους μαθητές να γράψουν συνταγές με τα δικά τους λόγια. Για να το ενισχύσετε ακόμα περισσότερο, μπορείτε να το κάνετε μια πολυπολιτισμική εμπειρία μάθησης βάζοντας κάθε μαθητή να επιλέξει μια συνταγή από διαφορετική χώρα, να ντυθεί με την παραδοσιακή του ενδυμασία και να μοιραστεί κάποιες πληροφορίες για τη χώρα. Αυτό το έργο διδάσκει επίσης μετρήσεις στα αγγλικά, κάτι που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο χωρίς κάποιο πλαίσιο.

7. Δημιουργήστε μια “TED Talkâ€

Ομιλίες TED είναι πραγματικά χρήσιμα στα μαθήματα ESL για ημέρες συνομιλίας. Απλώς παίξτε μια ομιλία, ετοιμάστε μερικές ερωτήσεις συζήτησης και αφήστε την τάξη να μοιραστεί τις απόψεις της. Αφού έχετε μερικά μαθήματα TED, μπορεί να ζητήσετε από τους μαθητές σας να δημιουργήσουν τα δικά τους, βιντεοσκοπώντας τα για να τα εξετάσει η τάξη αργότερα. Αυτό είναι ένα πολύ δωρεάν και ανοιχτό έργο στο οποίο οι μαθητές μπορούν να γίνουν όσο προσωπικά θέλουν, να μοιραστούν μια ιστορία από την παιδική τους ηλικία, να μιλήσουν για τους φόβους τους ή να μοιραστούν μερικούς από τους μεγαλύτερους στόχους της ζωής τους. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι προσωπικά – μπορούν να μιλήσουν για μια επιστημονική ανακάλυψη, μια χώρα που θα ήθελαν να επισκεφτούν ή για οτιδήποτε πραγματικά. Απλώς τους δίνει την ευκαιρία να έχουν τον λόγο και να εκφραστούν, όλα αυτά ενώ εξασκούνται στον δημόσιο λόγο. Αντί να εστιάζουν σε μια γραμματική-στόχο, τους δίνει την ευκαιρία να μιλήσουν ελεύθερα για κάτι για το οποίο είναι παθιασμένοι.

Εάν τα δοκιμάσετε στην τάξη σας, ελπίζουμε να σταματήσετε και να μας ενημερώσετε για το πώς πήγε (και ίσως μοιραστείτε μερικούς συνδέσμους προς κάποιο περιεχόμενο που δημιουργήθηκε, εάν οι μαθητές έχουν δώσει άδεια για κοινή χρήση)!

Schreibe einen Kommentar