4 τρόποι για να εμφυσήσουμε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας

0
4 τρόποι για να εμφυσήσουμε την αυτοπεποίθηση στα παιδιά μας


Αύγ

19

Αυτή είναι μια συλλογική ανάρτηση. Όλες οι γνώμες είναι δική μου.

Ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα στο κεφάλι μας έχει σημασία (πολύ!) στη ζωή. Η αντίληψή μας για τον εαυτό μας μπορεί να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της ζωής μας. Εάν βλέπουμε τον εαυτό μας ή τον κόσμο γύρω μας με αρνητικό πρίσμα, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αρνητικότητα να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αν νιώθουμε πιο θετικοί και σίγουροι, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε μια πιο φωτεινή, πιο ευτυχισμένη ζωή. Και δεν θέλουμε όλοι τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα; Τότε, λοιπόν, το ερώτημα είναι, πώς μπορούμε να μεγαλώσουμε παιδιά που πιστεύουν στον εαυτό τους και έχουν μια υγιή αίσθηση αυτοπεποίθησης;

1. Αφήστε τους να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν

Όταν οι άνθρωποι κάνουν πράγματα που τους αρέσει πραγματικά, τους κάνει να νιώθουν καλά. Τους κάνει να θέλουν να συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες ακόμη περισσότερο, και όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουν, τόσο περισσότερες πιθανότητες να διαπρέψουν σε αυτό. Επομένως, μην ελέγχετε τι κάνουν τα παιδιά σας ως εξωσχολικές δραστηριότητες και μην προσπαθείτε να πιέσετε τα χόμπι που κάνατε εσείς ως παιδί (ή αυτά που θα θέλατε να είχατε κάνει). Αντίθετα, επιτρέψτε στα παιδιά σας να επιλέξουν τις δικές τους δραστηριότητες και να ασχοληθούν με ό,τι αυτοί είναι ενδιαφέρονται. Αφήστε τα να ανθίσουν! Ποτέ δεν ξέρεις, θα μπορούσαν να καταλήξουν να γίνουν πολύ καλοί σε αυτό που κάνουν. Ακόμα κι αν δεν το κάνουν, θα διασκεδάσουν και θα έχουν μια υγιή αίσθηση ενθάρρυνσης να ακολουθήσουν τα πάθη τους.

2. Διδάξτε τους για σημαντικά πράγματα από νωρίς

Πράγματα όπως οι χρηματικές δεξιότητες και τα βασικά στοιχεία της οικιακής ζωής μαθαίνονται καλύτερα σε νεαρή ηλικία και θα δώσουν στο παιδί σας ένα καλό ξεκίνημα για να είναι ικανός ενήλικας. Δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί, φυσικά, αλλά λίγη γνώση μπορεί να βοηθήσει πολύ. Εάν δείξουν ενδιαφέρον, εμπλέξτε τους στις πρακτικές σας υποχρεώσεις. Αφήστε τους να μάθουν πράγματα όπως η διαπραγμάτευση, ασφάλεια αυτοκινήτου, επενδύσεις, ψώνια παντοπωλείου, κούρεμα γκαζόν, καθάρισμα και μαγείρεμα. Σε νεαρή ηλικία, στα παιδιά αρέσει συχνά να εμπλέκονται σε ό,τι κάνουν οι γονείς τους, γι‘ αυτό είναι καλή στιγμή να τους δώσετε βάση σε αυτές τις σημαντικές εργασίες (προτού τα βρουν βαρετά!).

3. Ενθαρρύνετε την άσκηση και την κίνηση

Το να αφήνουν τα παιδιά να κάθονται μέσα κοιτάζοντας μια οθόνη όλη μέρα είναι τρομερό για αυτά (ακόμα κι αν βλέπουν κάτι «εκπαιδευτικό»). Είναι υγιές και σημαντικό για τα παιδιά να είναι δραστήρια και να τρέχουν! Και το να είναι σε φόρμα σίγουρα θα βοηθήσει τα παιδιά σας να αισθάνονται αυτοπεποίθηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας δεν ενδιαφέρεται για την άσκηση, δοκιμάστε να βγείτε μαζί του και να κάνετε κάτι διασκεδαστικό μαζί. Ανάλογα με την ηλικία τους, μερικές καλές δραστηριότητες είναι οι Simon Says, Duck Duck Goose, ποδηλασία, roller blading, μπάντμιντον, τένις, μπόουλινγκ, σκι, κολύμβηση, πέταγμα του Frisbee, πεζοπορία, παιχνίδι PIG ή χορευτικό πάρτι. Μπορείτε, επίσης, να αφήσετε τα παιδιά σας να έρθουν μαζί σας όταν γυμνάζεστε — είτε πρόκειται για τρέξιμο είτε για να κάνετε ένα βίντεο προπόνησης μαζί. Μπορείτε να δημιουργήσετε αναμνήσεις και χτίστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, αν σηκωθείτε και μετακινηθείτε μαζί.

4. Ενθαρρύνετε την Κοινωνικοποίηση

Η κοινωνικοποίηση δεν ήταν ακριβώς μεγάλο μέρος της ζωής το έτος 2020 λόγω του COVID 19 πανδημία, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που όλοι χρειάζονται πολύ. Τα παιδιά μπορεί ακόμη και να χρειάζονται την κοινωνική αλληλεπίδραση περισσότερο από τους ενήλικες. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας εξακολουθούν να μπορούν να έχουν αυτή τη σημαντική αλληλεπίδραση με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειάς τους. Ενθαρρύνετέ τα να βλέπουν τους φίλους τους με ασφαλή τρόπο, σε εξωτερικούς χώρους και δώστε τους ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με άτομα όλων των ηλικιών. Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι σημαντικό μέρος της οικοδόμησης αυτοπεποίθησης!

Πρόσθεσε ένα σχόλιο

Schreibe einen Kommentar