Το παχύρρευστο στρώμα αποτρέπει τα ζιζάνια; Οδηγός κηπουρού στο σπίτι

0
Το παχύρρευστο στρώμα αποτρέπει τα ζιζάνια;  Οδηγός κηπουρού στο σπίτι

Όσον αφορά την πρόληψη των ζιζανίων, υπάρχουν πολλοί μύθοι και παρανοήσεις εκεί έξω. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε παχύ σάπια φύλλα για να αποτρέψετε την ανάπτυξη ζιζανίων. Είναι αλήθεια? Ή μπορείτε να ξεφύγετε με τη χρήση ενός λεπτότερου στρώματος σάπια φύλλα και να είστε επιτυχείς στο να κρατάτε μακριά τα ζιζάνια; Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη σχέση μεταξύ του σάπια φύλλα και των ζιζανίων και θα σας βοηθήσουμε να απαντήσετε στην ερώτηση „η πιο παχιά επικάλυψη αποτρέπει τα ζιζάνια;“

Το παχύτερο σάπια φύλλα εμποδίζει τα ζιζάνια;

Η σύντομη απάντηση είναι: όχι, το παχύτερο σάπια φύλλα δεν εμποδίζει απαραίτητα τα ζιζάνια. Ωστόσο, το σάπια φύλλα μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη μάχη κατά των ζιζανίων, ειδικά εάν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές πρόληψης ζιζανίων.

Πολλοί κηπουροί προτιμούν να χρησιμοποιούν σάπια φύλλα για να εμποδίσουν τα ζιζάνια να καταλάβουν τα παρτέρια τους. Το σάπια φύλλα είναι ένα υλικό, όπως τσιπς φλοιού, κομπόστ ή άχυρο, που απλώνεται στην επιφάνεια του εδάφους. Λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ του εδάφους και του αέρα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγρασίας και αποτρέποντας τη βλάστηση των σπόρων των ζιζανίων.

Αν και είναι αλήθεια ότι ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα μπορεί να πνίξει μικρά σπορόφυτα ζιζανίων, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι το σάπια φύλλα διασπάται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς συμβαίνει, γίνεται πιο λεπτόρρευστο και λιγότερο αποτελεσματικό στην καταστολή των ζιζανίων. Επιπλέον, τα παχύτερα σάπια φύλλα μπορούν μερικές φορές να δημιουργήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον για να φυτρώσουν οι σπόροι των ζιζανίων παγιδεύοντας θερμότητα και υγρασία κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Τι είναι σάπια φύλλα;

Το επίστρωμα είναι κάθε υλικό που απλώνεται ή τοποθετείται πάνω στην επιφάνεια του εδάφους για να το προστατεύσει από τη διάβρωση, να διατηρήσει το έδαφος υγρό ή να παράσχει θρεπτικά συστατικά. Τα κοινά σάπια φύλλα περιλαμβάνουν φύλλα, άχυρο, ροκανίδια και φλοιό. Οι τοπιογράφοι χρησιμοποιούν συχνά σάπια φύλλα για να τονίσουν τις φυτεύσεις και να δώσουν στους κήπους μια τακτοποιημένη εμφάνιση. Εκτός από τα αισθητικά του οφέλη, το σάπια φύλλα βοηθά επίσης στην καταστολή της ανάπτυξης ζιζανίων, στη μείωση της εξάτμισης και στην προστασία των φυτών από τις ακραίες θερμοκρασίες.

Το επίστρωμα εφαρμόζεται συνήθως σε ένα στρώμα πάχους δύο έως τεσσάρων ιντσών. Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο ή όσο χρειάζεται για να διατηρείται επαρκές βάθος. Υπάρχουν διάφοροι διαφορετικοί τύποι σάπια φύλλα διαθέσιμα, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό για τον κήπο σας. Για παράδειγμα, το σάπια φύλλα φλοιού είναι καλό για την πρόληψη της ανάπτυξης ζιζανίων, ενώ το σάπια φύλλα φύλλων είναι ιδανικό για την προσθήκη θρεπτικών συστατικών στο έδαφος.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του παχύ και του λεπτού σάπια φύλλα;

Η διαφορά μεταξύ του παχύ και του λεπτού σάπια φύλλα έχει να κάνει τόσο με το πόσο χοντρά είναι τα συστατικά του σάπια φύλλα, όσο και με το πόσο βαθύ είναι το στρώμα του σάπια φύλλα στο κρεβάτι του κήπου. Το παχύ σάπια φύλλα έχει βάθος μεγαλύτερο από τρεις ίντσες, ενώ το λεπτό στρώμα έχει βάθος τρεις ίντσες ή λιγότερο.

Το παχύ σάπια φύλλα συνήθως κατασκευάζεται από οργανικά υλικά όπως φλοιός ή ροκανίδια και εφαρμόζεται σε ένα στρώμα βάθους τουλάχιστον δύο ίντσες. Αυτός ο τύπος σάπια φύλλα είναι ιδανικός για περιοχές όπου τα ζιζάνια αποτελούν πρόβλημα, καθώς το παχύ στρώμα βοηθά στο να μην ριζώσουν. Επιπλέον, το παχύ σάπια φύλλα βοηθά στη συγκράτηση της υγρασίας, καθιστώντας το ιδανικό για χρήση σε περιοχές επιρρεπείς στην ξηρασία.

Το λεπτό σάπια φύλλα, από την άλλη πλευρά, αποτελείται από μικρότερα κομμάτια υλικού, όπως άχυρο ή τεμαχισμένα φύλλα. Αυτός ο τύπος εδαφοκάλυψης διασπάται πιο γρήγορα, επομένως πρέπει να αντικαθίσταται πιο συχνά. Ωστόσο, απλώνεται πιο εύκολα από το παχύ σάπια φύλλα και δεν απαιτεί τόση προσπάθεια για να απλωθεί ομοιόμορφα. Το λεπτό σάπια φύλλα είναι επίσης λιγότερο πιθανό να φυσήξει μακριά σε συνθήκες ανέμου.

Πώς μπορώ να εμποδίσω τα ζιζάνια να αναπτυχθούν στο κρεβάτι μου;

Τα ζιζάνια μπορούν εύκολα να καταλάβουν ένα στρώμα εδάφους αν δεν ελέγχονται. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να αναπτυχθούν ζιζάνια στο κρεβάτι σας.

Πριν από τη φύτευση

Εάν έχετε γυμνό χώμα, αποτρέψτε τα ζιζάνια να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν στο σάπια φύλλα σας χρησιμοποιώντας ένα προφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο. Αυτός ο τύπος ζιζανιοκτόνου αποτρέπει τη βλάστηση των σπόρων των ζιζανίων και επίσης θα σκοτώσει τυχόν νεαρά ζιζάνια που έχουν ήδη φυτρώσει. Εφαρμόστε το προφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο πριν απλώσετε το σάπια φύλλα και μετά ποτίστε το σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Θα πρέπει επίσης να επαναλαμβάνετε το ζιζανιοκτόνο κάθε λίγους μήνες για να διατηρήσετε την αποτελεσματικότητά του.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνδυάσετε ζιζανιοκτόνο με ένα δευτερεύον φράγμα πρόληψης ζιζανίων. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υλικό όπως μαύρο πλαστικό ή εφημερίδα, που θα μπλοκάρει το ηλιακό φως και θα εμποδίσει τη βλάστηση των σπόρων των ζιζανίων. Φροντίστε να στερεώσετε τις άκρες του πλαστικού ή της εφημερίδας έτσι ώστε να μην φυσάει. Ένα δευτερεύον φράγμα από αυτούς τους τύπους υφασμάτων τοπίου θα βοηθήσει ιδιαίτερα με τα πολυετή ζιζάνια.

Μετά τη φύτευση

Εάν έχετε ήδη πρόβλημα με τα ζιζάνια στο υπάρχον κρεβάτι σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεταφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο για να σκοτώσετε τα ζιζάνια. Φροντίστε να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή όταν χρησιμοποιείτε ζιζανιοκτόνα και να φοράτε πάντα γάντια και προστατευτικό ρουχισμό για να αποφύγετε να έρθετε σε επαφή με τις χημικές ουσίες.

Το να σκοτώσετε τα ζιζάνια όταν έχετε άλλα φυτά στην διαμορφωμένη περιοχή σας μπορεί να είναι δύσκολο, οπότε αφιερώστε χρόνο για να αποφύγετε να επηρεάσετε τις ρίζες των φυτών που δεν θέλετε να σκοτώσετε. Θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι τα υπάρχοντα ζιζάνια είναι νεκρά προτού προσθέσετε νέα σάπια φύλλα στο κρεβάτι.

Συμβουλές για την επιλογή ενός ασφαλούς τύπου σάπια φύλλα που δεν θα βλάψουν εσάς ή τα κατοικίδιά σας

Αν ψάχνετε για έναν τρόπο να προσθέσετε κάποια επιπλέον προστασία στα φυτά και τους κήπους σας, το σάπια φύλλα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αλλά με τόσους πολλούς διαφορετικούς τύπους εδαφοκάλυψης που διατίθενται, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιο είναι το κατάλληλο για εσάς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σάπια φύλλα για τις ανάγκες σας:

  1. Αποφύγετε τη χρήση επεξεργασμένων ροκανιδιών ή φλοιού ξύλου, καθώς αυτά μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να εκπλυθούν στο έδαφος.
  2. Μείνετε μακριά από ανακυκλωμένα ελαστικά ή άλλα συνθετικά υλικά, καθώς αυτά μπορούν να απελευθερώσουν επιβλαβείς τοξίνες με την πάροδο του χρόνου.
  3. Παραμείνετε με βιολογικές επιλογές όπως φλοιός, φύλλα ή αποκόμματα γρασιδιού, τα οποία θα διασπαστούν με ασφάλεια και θα παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα φυτά σας.

Πόσο παχύ πρέπει να είναι το στρώμα μου;

Όσον αφορά την εφαρμογή σάπιας φύλλα, υπάρχει κάτι σαν πάρα πολύ καλό πράγμα, και θα εξαρτηθεί από τον τύπο του σάπια φύλλα που χρησιμοποιείτε. Ένα στρώμα που είναι πολύ παχύ μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Το επίστρωμα που έχει βάθος μεγαλύτερο από τρεις ίντσες μπορεί να πνίξει τις ρίζες των φυτών και να εμποδίσει το νερό και τον αέρα να διεισδύσουν στο έδαφος. Επιπλέον, ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα μπορεί να δημιουργήσει ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παρασίτων και ασθενειών.

Για αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να προσέχετε το πάχος του στρώματος επικάλυψης. Ένα στρώμα βάθους δύο έως τριών ιντσών θα πρέπει να είναι αρκετό για τις περισσότερες εφαρμογές. Ιδιαίτερα για οργανικά σάπια φύλλα όπως ροκανίδια ή άχυρο, ένα στρώμα πάχους 2-4 ίντσες είναι ιδανικό. Τα ανόργανα σάπια φύλλα όπως πέτρες ή χαλίκι μπορούν να εφαρμοστούν πιο αραιά, καθώς δεν διασπώνται με την πάροδο του χρόνου. Ανεξάρτητα από το είδος του μούλτι που θα επιλέξετε, φροντίστε να το εφαρμόσετε ομοιόμορφα σε όλο το κρεβάτι του κήπου σας. Το πολύ σάπια φύλλα μπορεί να πνίξουν τα φυτά, ενώ το πολύ λίγο μπορεί να τα αφήσει ευάλωτα στα στοιχεία.

Συμπερασματικά – σκεφτείτε τον τύπο του σάπια φύλλα και τον τρόπο προετοιμασίας του κήπου σας

Το συμπέρασμα είναι ότι το σάπια φύλλα, αν και δεν είναι τέλεια λύση, μπορεί να είναι χρήσιμο στην αποτροπή των ζιζανίων από το να καταλάβουν τον κήπο σας. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε το σε συνδυασμό με άλλες στρατηγικές πρόληψης ζιζανίων, όπως ζιζανιοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και κάλυψη γυμνών σημείων με φυτά εδαφοκάλυψης.

Το σάπια φύλλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στον κήπο σας μια τακτοποιημένη εμφάνιση και να καταστείλετε την ανάπτυξη ζιζανίων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σάπια φύλλα διασπάται με την πάροδο του χρόνου και πρέπει να αντικαθίσταται τακτικά. Επιλέξτε το σωστό είδος σάπιας για τις ανάγκες σας και φροντίστε να το εφαρμόσετε στο κατάλληλο πάχος για να αποφύγετε προβλήματα. Με λίγη προσοχή και προσοχή, μπορείτε να διατηρήσετε τον κήπο σας τακτοποιημένο και τακτοποιημένο όλη τη σεζόν.

Η παχύτερη επίστρωση αποτρέπει τα ζιζάνια Οδηγός κηπουρού στο σπίτι-ελάχ
Αποθηκεύστε αυτήν την καρφίτσα για αργότερα

Schreibe einen Kommentar