Πώς να συγκομίσετε σπόρους Zinnia

0
Πώς να συγκομίσετε σπόρους Zinnia

Τα ζίνια είναι όμορφα λουλούδια που κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα. Είναι επίσης πολύ εύκολο να αναπτυχθούν από σπόρους. Αν θέλετε να δοκιμάσετε να καλλιεργήσετε ζίννιες, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε με σπόρους.

Το καλό με αυτά είναι ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ή συντήρηση μόλις φυτευτούν.

Πώς να Συγκομίσετε Σπόρους Zinnia - Ατελείωτες νέες ανθίσεις

Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους σε κέντρα κήπου, φυτώρια, ακόμη και σε μερικά παντοπωλεία. Όταν αγοράζετε σπόρους, αναζητήστε αυτούς που φέρουν την ετικέτα ως υβριδικές ποικιλίες. Αυτά είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας γιατί περιέχουν αρσενικά και θηλυκά φυτά.

Σε αυτό το άρθρο, θα περάσουμε από τη διαδικασία του τρόπου συγκομιδής των σπόρων ζίννιας. Ως εκ τούτου, μπορείτε πάντα να έχετε όμορφες ζίννιες που αναπτύσσονται στον κήπο σας.

Γνωρίστε τα Ζίννια σας

Πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να μαζέψετε τα φυτά ζίνια σας, πρέπει να κατανοήσετε τα φυτά σας.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι εάν το φυτό σας ζίνια είναι υβριδικό φυτό ή φυτό ανοιχτής επικονίασης. Αυτό συμβαίνει γιατί εάν συλλέγετε σπόρους από ένα υβριδικό φυτό, τότε οι σπόροι που συλλέγετε από αυτό το φυτό μπορεί να μην παράγουν τα ίδια άνθη.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που σας αρέσει στο φυτό ζίνια σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ο χρωματισμός του ή ότι παράγει διπλά άνθη. Εάν το φυτό σας είναι υβρίδιο, τότε οι σπόροι μπορεί να μην παράγουν ένα λουλούδι με εκείνα τα χαρακτηριστικά που αγαπάτε τόσο πολύ.

Ως αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να συλλέγετε σπόρους από φυτά με ανοιχτή επικονίαση. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σπόροι θα αναπτυχθούν πιστοί στο μητρικό τους φυτό.

Ως εκ τούτου, οι σπόροι από ένα ανοιχτό γονιμοποιημένο φυτό θα μεγαλώσουν για να μοιάζουν ακριβώς με το μητρικό φυτό από το οποίο προέρχονται.

Ακολουθούν ποικιλίες φυτών ζίννιας που είναι γνωστό ότι γονιμοποιούνται ανοιχτά. Επομένως, θα μεγαλώσουν και θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους γονείς τους.

  • Candy Cane
  • Canary Birds
  • Green Envy
  • Γίγαντας της Καλιφόρνια
  • Λιλιπούπολη
  • Jazzy Mix
  • Red Spider

Μέθοδος: Συγκομιδή των σπόρων Zinnia

ξηρή κεφαλή ζίννιας

Η καλύτερη στιγμή για να μαζέψετε τους σπόρους σας είναι να περιμένετε μέχρι το άνθος του φυτού ζίνια να γίνει καφέ και στεγνό. Θέλετε να αφήσετε την άνθιση να στεγνώσει πλήρως στο φυτό.

Εάν μαζέψετε τους σπόρους πολύ νωρίς, πριν το φυτό γίνει καφέ και στεγνώσει, τότε οι σπόροι θα είναι πολύ ανώριμοι και δεν θα βλαστήσουν σωστά.

Βήμα 1

Μόλις τα λουλούδια του φυτού γίνουν καφέ και στεγνώσουν, μπορείτε είτε να τα τραβήξετε είτε να τα κόψετε από το φυτό. Εάν έχετε διαφορετικές ποικιλίες, μπορεί να θέλετε να κρατήσετε τους σπόρους ξεχωριστούς ή να βάλετε ετικέτα στους σπόρους. Αυτό είναι εάν δεν θέλετε οι σπόροι να αναμειχθούν μεταξύ τους.

Βήμα 2

Τοποθετήστε τα κεφάλια των λουλουδιών σας σε μια οθόνη, έτσι ώστε οι σπόροι να στεγνώσουν πλήρως. Αυτή η ξήρανση μπορεί να διαρκέσει έως και μια εβδομάδα, αλλά αυτό εξαρτάται από το πόση υγρασία περιέχουν οι σπόροι.

Μια καλή συμβουλή είναι να αποφύγετε το πότισμα των φυτών πριν είστε έτοιμοι να μαζέψετε τους σπόρους. Αυτό θα βεβαιωθείτε ότι οι σπόροι περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερο νερό.

Βήμα 3

Μόλις στεγνώσουν οι κεφαλές των λουλουδιών, ήρθε η ώρα να απελευθερώσετε τους σπόρους από τις κεφαλές των λουλουδιών.

Ξεκινήστε απλώνοντας χαρτοπετσέτες σε μια επίπεδη επιφάνεια. Πάρτε την ξηρή κεφαλή άνθους ζίννιας και χτυπήστε την ελαφρά στην επίπεδη επιφάνεια για να απελευθερωθούν όλοι οι σπόροι.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τρίψετε την αποξηραμένη κεφαλή λουλουδιών στα δάχτυλά σας. Και οι δύο μέθοδοι θα απελευθερώσουν τους σπόρους.

Οι σπόροι είναι σε σχήμα βέλους και αρκετά μικροί. Μερικοί μπορεί να κολλήσουν στη βάση του πετάλου, επομένως σε αυτό το σενάριο, μπορείτε απλώς να τραβήξετε απαλά τον σπόρο μακριά.

Στη συνέχεια θα συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να αποκτήσετε όλους τους σπόρους. Θα συνιστούσαμε να προσπαθήσετε να κρατήσετε όλες τις διαφορετικές ποικιλίες ξεχωριστές εάν είναι δυνατόν.

Βήμα 4

Απλώστε όλους τους σπόρους σας σε μια λεπτή στρώση σε ένα χάρτινο πιάτο. Στη συνέχεια, αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα για μερικές μέρες. Αφήστε τα ακάλυπτα, γιατί έτσι θα αποτρέψετε τους σπόρους από το να εμφανίσουν μούχλα ή να σαπίσουν.

Βήμα 5

Μόλις στεγνώσουν όλοι οι σπόροι, μπορείτε να τους τοποθετήσετε όλους σε μια σακούλα αποθήκευσης ή σε έναν χάρτινο φάκελο. Για άλλη μια φορά, προσπαθήστε να κρατήσετε τις διαφορετικές ποικιλίες ξεχωριστές αν είναι δυνατόν.

Βήμα 6

Διατηρήστε τους σπόρους σας ασφαλείς, μέχρι να είστε έτοιμοι να τους σπείρετε. Προτείνουμε να τα διατηρείτε μακριά από κάθε άμεσο ηλιακό φως και σε κρύο, ξηρό μέρος.

Μόλις περάσει ο παγετός, αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να σπείρετε τους σπόρους σας. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να φυτέψετε τους σπόρους σας μεταξύ 3 και 5 ετών μετά τη συλλογή τους.

Φυτεύοντας τους σπόρους σας Zinnia

σπόροι ζίννιας

Οι σπόροι χρειάζονται υγρασία και φως για να βλαστήσουν. Θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε ζεστό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Οι σπόροι της Zinnia δεν χρειάζονται κάποια ειδική επεξεργασία πριν από τη φύτευση.

Όπως όλοι οι σπόροι, έτσι και οι Zinnias χρειάζονται ζεστασιά και υγρασία για να αναπτυχθούν καλά. Βρέξτε τις χαρτοπετσέτες πριν τις φυτέψετε. Μην τα αφήνετε να βραχούν πολύ, διαφορετικά δεν θα φυτρώσουν.

Οι σπόροι πρέπει να φυτευτούν περίπου 1/4 ίντσας βαθιά στο κέντρο κάθε χαρτοπετσέτας. Ρίξτε λίγο λίπασμα στις χαρτοπετσέτες μετά τη φύτευση και ποτίστε καθημερινά.

Οι σπόροι πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκοτεινό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.

Τα ποσοστά βλάστησης ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του σπόρου. Οι ζίννιες πρέπει να βλαστήσουν μεταξύ 3 και 5 ημερών, αλλά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αυτό μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε μεταξύ 5 και 10 ημερών για να πραγματοποιηθεί.

Μόλις οι σπόροι σας έχουν φυτρώσει, μπορείτε να αρχίσετε να σπέρνετε τους σπόρους που έχουν φυτρώσει.

Πράσινοι σπόροι Zinnia

Αν διαπιστώσετε ότι έχετε πράσινους σπόρους ζίννιας, ίσως αναρωτηθείτε αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Όταν πρόκειται για πράσινους σπόρους ζίννιας, αυτοί οι σπόροι είναι ανώριμοι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ώριμοι σπόροι συνήθως προέρχονται από αποξηραμένα και καφέ κεφάλια λουλουδιών.

Ο λόγος που έχετε πράσινο σπόρο είναι ότι έχετε μαζέψει τον σπόρο από ένα ζωντανό λουλούδι ζίννιας. Καθώς ο σπόρος είναι πράσινος και ανώριμος, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι περιέχει έμβρυο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια λουλουδιών ζίννιας.

Για να καταλάβετε εάν ο πράσινος σπόρος σας ζίννιας είναι βιώσιμος, τότε πρέπει να τσιμπήσετε τον σπόρο ανάμεσα στα τσιμπήματα σας. Εάν ο σπόρος είναι σκληρός, τότε έχετε έναν βιώσιμο σπόρο.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξύσετε απαλά την επικάλυψη του σπόρου. Κάποιο από το επίχρισμα πρέπει να πέσει και αν δείτε ένα λευκό καρύδι, τότε ο πράσινος σπόρος σας έχει έμβρυο. Ως αποτέλεσμα, αυτός ο σπόρος έχει πολύ καλές πιθανότητες να ολοκληρώσει τη βλάστηση.

Γιατί πρέπει να αποθηκεύσετε τους σπόρους σας Zinnia

Η εξοικονόμηση σπόρων είναι ένας εύκολος τρόπος συλλογής δωρεάν σπόρων για φύτευση την επόμενη σεζόν. Μπορείτε να τα φυτέψετε την ίδια εποχή εάν η καλλιεργητική σας περίοδος είναι μεγάλη. Οι ζίνιες μπορούν να ανθίσουν μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων μετά τη σπορά.

Καθώς μπορείτε να συλλέξετε μια τεράστια ποσότητα σπόρων, μπορείτε στη συνέχεια να μοιραστείτε και να ανταλλάξετε αυτούς τους σπόρους με μέλη της οικογένειας, φίλους ή άλλους λάτρεις του κήπου.

Παρουσιάστε τα παιδιά σας στην αναπαραγωγή ζίννιας. Κάθε μικρό θα απολαύσει τη συλλογή και τη συγκομιδή ζίννιων από τον κήπο σας.

Οι σπόροι της ζίννιας είναι αρκετά μεγάλοι και διασκεδαστικοί για να τους κάνουν υπέροχους να τους απολαμβάνουν τα παιδιά. Επίσης, καθώς αυτό είναι ένα εύκολο έργο, μπορούν να περηφανεύονται βλέποντας τους σπόρους που έχουν μαζέψει και στη συνέχεια φυτέψει.

Μπορούν να υπερηφανεύονται για τη σκληρή δουλειά τους, ενώ βλέπουν τις δικές τους ζίννιες να μεγαλώνουν από τους σπόρους που μαζεύουν οι ίδιοι.

Τελικές σκέψεις

Οι ζίνιες είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά στην καλλιέργεια. Είναι χαμηλής συντήρησης και χρειάζονται πότισμα μόνο μία φορά την εβδομάδα. Η καλύτερη εποχή για τη σπορά της ζίννιας είναι τους ανοιξιάτικους μήνες. Τα σπείρετε απευθείας στο έδαφος όταν το έδαφος είναι υγρό.

Με τη συγκομιδή των δικών σας σπόρων, δεν θα χρειάζεται πλέον να αγοράζετε πακέτα σπόρων θείας. Έτσι εξοικονομείτε χρήματα.

Η συγκομιδή των σπόρων ζίννιας είναι εξαιρετικά εύκολη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να στεγνώσετε τις κεφαλές των λουλουδιών ώστε οι σπόροι να ωριμάσουν σωστά. Είναι μια απλή διαδικασία και θα μπορείτε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας ποικιλία από άνθη ζίνια ξανά και ξανά.

Τρόπος συγκομιδής σπόρων Zinnia Ατελείωτες νέες ανθοφορίες-min
Αποθηκεύστε αυτήν την καρφίτσα για αργότερα

Schreibe einen Kommentar