Ποια είναι η διαφορά μεταξύ GitOps και DevOps;

1
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ GitOps και DevOps;

Στον κόσμο της ανάπτυξης λογισμικού, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μεθοδολογίες και πρακτικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ομάδες προγραμματιστών για να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους.

Δύο από τις πιο δημοφιλείς προσεγγίσεις είναι το GitOps και το DevOps.

Ενώ αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, στην πραγματικότητα αναφέρονται σε δύο διακριτές έννοιες, οι οποίες έχουν διαφορετικούς στόχους και αρχές για τη σωστή διαχείριση της παροχής υποδομής.

Ας βουτήξουμε για να ανακαλύψουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ GitOps και DevOps.

Καθορισμένα DevOps

Το DevOps είναι μια μεθοδολογία που δίνει έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των ομάδων ανάπτυξης και λειτουργιών για την αυτοματοποίηση και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού.

Ο στόχος μιας ομάδας DevOps είναι να δημιουργήσει μια κουλτούρα συνεχούς παράδοσης για τη διαμόρφωση της σύγχρονης υποδομής cloud.

Δηλαδή, ένα περιβάλλον όπου οι αλλαγές κώδικα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και εύκολα σε περιβάλλοντα παραγωγής.

Οι ομάδες DevOps χρησιμοποιούν εργαλεία όπως αγωγούς συνεχούς ενοποίησης και συνεχούς παράδοσης (CI/CD), διαχείριση διαμόρφωσης και παρακολούθηση και καταγραφή για την επίτευξη του στόχου της γρήγορης, διαδραστικής ανάπτυξης λογισμικού.

Καθορίστηκε το GitOps

Το GitOps, από την άλλη πλευρά, είναι μια συγκεκριμένη υλοποίηση του DevOps που εστιάζει στη χρήση του Git ως πηγής αλήθειας για όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την υποδομή και την ανάπτυξη.

Το GitOps ήταν αρχικά δημοφιλές από την εγγενή κοινότητα του cloud.

Το είδαν ως έναν τρόπο για να απλοποιήσουν και να αυτοματοποιήσουν την ανάπτυξη εφαρμογών με εμπορευματοκιβώτια σε συμπλέγματα Kubernetes.

Στο GitOps όλες οι αλλαγές υποδομής και ανάπτυξης διαχειρίζονται μέσω του Git, όπως και οι αλλαγές κώδικα.

Αυτό σημαίνει ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στην υποδομή ή στη διαμόρφωση ανάπτυξης θα πρέπει να γίνονται μέσω ενός αιτήματος έλξης σε ένα αποθετήριο Git, όπου μπορούν να ελεγχθούν και να εγκριθούν από άλλα μέλη της ομάδας.

Μόλις συγχωνευθούν οι αλλαγές, εφαρμόζονται αυτόματα στο περιβάλλον προορισμού χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο GitOps όπως το Flux ή το Argo CD.

Μια πηγή αλήθειας ανάπτυξης λογισμικού

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης του GitOps έγκειται στην ικανότητά του να προσφέρει μια μοναδική πηγή αλήθειας για όλες τις διαμορφώσεις υποδομής και ανάπτυξης.

Αυτό παρέχει μια βελτιστοποιημένη προσέγγιση για τη διαχείριση και την εξέταση των αλλαγών, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την πιθανότητα μετατόπισης διαμόρφωσης ή μη αυτόματων σφαλμάτων.

Επιπλέον, το GitOps παρέχει βελτιωμένη ορατότητα και έλεγχο της διαδικασίας ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής του συστήματος ελέγχου εκδόσεων, δεδομένου ότι όλες οι τροποποιήσεις καταγράφονται και μπορούν είτε να ελεγχθούν είτε να επαναφερθούν εάν είναι απαραίτητο.

Παρόλο που το GitOps συνδέεται συνήθως με περιβάλλοντα εγγενή στο cloud, είναι προσαρμόσιμο σε οποιαδήποτε υποδομή ή αγωγό ανάπτυξης.

Το GitOps είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε περιπτώσεις όπου η υποδομή διέπεται ως κώδικας, χρησιμοποιώντας εργαλεία Infrastructure as Code (IaC) όπως το Terraform ή το CloudFormation.

Με τη διαχείριση όλων των τροποποιήσεων διαμόρφωσης μέσω του Git, οι ομάδες μπορούν εύκολα να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τις αλλαγές στην υποδομή τους, διασφαλίζοντας ότι μόνο οι επιθυμητές τροποποιήσεις εφαρμόζονται στο περιβάλλον παραγωγής τους.

Κορυφαία εργαλεία λογισμικού GitOps

Εδώ είναι τα 10 κορυφαία εργαλεία λογισμικού GitOps.

 1. Argo CD – Ένα εργαλείο συνεχούς παράδοσης για εφαρμογές Kubernetes
 2. Ροή – Ένα ανοιχτού κώδικα, εγγενές σύστημα GitOps που επιτρέπει την αυτοματοποίηση εγγενών αναπτύξεων cloud
 3. Υφαντικές εργασίες – Αυτοματοποιεί την ανάπτυξη και τη διαχείριση λογισμικού σε οποιοδήποτε περιβάλλον cloud με ένα αποθετήριο που φιλοξενείται στο Git
 4. Ξελογιάζω – Χρησιμοποιεί το GitOps για να ενεργοποιήσει την αυτοματοποιημένη ανάπτυξη και ενημερώσεις κοντέινερ Docker σε πολλαπλά συμπλέγματα σε συστήματα παραγωγής
 5. Διαγράμματα κράνους CNCF – Διαχειρίζεται πολύπλοκες εφαρμογές Kubernetes χρησιμοποιώντας εκδόσεις γραφημάτων που είναι αποθηκευμένα σε αποθετήρια GitHub
 6. Τζένκινς Χ – Υποστηρίζει την ανάπτυξη και λειτουργία φόρτου εργασίας με εμπορευματοκιβώτια χρησιμοποιώντας τα εργαλεία του Cloud Native Computing Foundation (CNCF) όπως Helm, Tekton Pipelines, Knative & Istio
 7. Τρίγωνο ιστίο– Ενσωματώνεται με πολλές πλατφόρμες CI/CD όπως το TravisCI, το CircleCI ή το Stackdriver του GCP
 8. Codefresh– Μια πλατφόρμα αγωγών που εκτελείται μέσα στα συμπλέγματα Kubernetes που επιτρέπει στους χρήστες να αναπτύσσουν γρήγορα μικροϋπηρεσίες διαχειριζόμενοι όλα τα σχετικά τεχνουργήματα μέσω της διαδικασίας gitops
 9. Κτηματίας–Επιτρέπει στις ομάδες να αναπτύξουν τις υπηρεσίες τους σε κλίμακα, αξιοποιώντας παράλληλα τη δύναμη των πρακτικών DevSecOps
 10. GitLab– Μια πλατφόρμα για τη διαχείριση έργων και κώδικα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ενσωματώνεται με διαδικασίες CI/CD.

Συνολικά, το GitOps μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αυτοματοποίηση της ανάπτυξης των υπηρεσιών εφαρμογών σε πολλαπλά cluster σε συστήματα παραγωγής. Η χρήση του Git ως πηγής αλήθειας για όλες τις ρυθμίσεις παραμέτρων υποδομής και ανάπτυξης διευκολύνει την παρακολούθηση και τον έλεγχο των αλλαγών, ενώ παρέχει καλύτερη ορατότητα και έλεγχο στη συνολική διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού.

Και με εργαλεία όπως το Flux και το Argo CD, είναι πιο εύκολο από ποτέ για τις ομάδες να επωφεληθούν από τα οφέλη του GitOps.

Κορυφαία Εργαλεία λογισμικού DevOps

Αν ψάχνετε για μια λύση για τις ανάγκες σας για DevOps, εδώ είναι τα τρέχοντα, κορυφαία εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού DevOps.

 1. Ansible – Εργαλείο διαχείρισης αυτοματισμού και διαμόρφωσης
 2. Μαριονέτα – Εργαλείο Ενορχήστρωσης Υποδομών και Εφαρμογών
 3. Σεφ – Πλατφόρμα Αυτοματοποιημένης Παράδοσης & Ανάπτυξης
 4. Τζένκινς – Διακομιστής συνεχούς ενοποίησης/παράδοσης (CI/CD).
 5. Νάγιος– Σύστημα παρακολούθησης και ειδοποιήσεων υποδομής πληροφορικής
 6. Kubernetes – Πλατφόρμα Προγραμματισμού & Ενορχήστρωσης Container
 7. Λιμενεργάτης–Λογισμικό Containerization για Συσκευασία Εφαρμογών
 8. Splunk–Λύση συλλογής δεδομένων, ανάλυσης και καταγραφής
 9. Terraform –Cloud Template Definition Language (HCL) 10. Vagrant – Virtual Machine Provisioning Solution

συμπέρασμα

Ενώ το GitOps και το DevOps μοιράζονται πολλές αρχές και πρακτικές, είναι διαφορετικές έννοιες με διαφορετικούς στόχους και προσεγγίσεις.

Το GitOps και το DevOps έχουν ευδιάκριτες διαφορές. Ενώ το DevOps εστιάζει στον αυτοματισμό διεργασιών, το GitOps χρησιμοποιεί διαχείριση διαμόρφωσης βάσει κώδικα για την επίτευξη αυτοματοποίησης. Το DevOps είναι μια ευρύτερη μεθοδολογία που δίνει έμφαση στη συνεργασία και την αυτοματοποίηση σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ανάπτυξης λογισμικού.

Επιπλέον, το GitOps παρέχει την ευκαιρία στις ομάδες να συνεργαστούν γύρω από μια ενιαία πηγή αλήθειας για τη διαχείριση στοιχείων κύκλου ζωής ανάπτυξης λογισμικού, υποδομών και διαμόρφωσης ανάπτυξης λογισμικού.

Από την άλλη πλευρά, το GitOps είναι μια συγκεκριμένη υλοποίηση του DevOps που εστιάζει στη διαχείριση της υποδομής και της διαμόρφωσης ανάπτυξης μέσω του Git.

Χρησιμοποιώντας το Git ως την πηγή της αλήθειας για όλες τις αλλαγές διαμόρφωσης, το GitOps παρέχει καλύτερη ορατότητα, έλεγχο και αυτοματισμό στη διαδικασία ανάπτυξης και μπορεί να βοηθήσει τις ομάδες να επιτύχουν ταχύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα στην ανάπτυξη λογισμικού.

Ράιαν Νιντ
Τελευταίες δημοσιεύσεις από τον Ryan Nead (Προβολή όλων)

Schreibe einen Kommentar