Πιο ασφαλής διαχείριση κωδικών πρόσβασης

1
Πιο ασφαλής διαχείριση κωδικών πρόσβασης

Πώς διαχειρίζεστε επί του παρόντος τους κωδικούς πρόσβασης στην εταιρεία σας; Εάν χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο λογισμικό διαχείρισης κωδικών πρόσβασης, υπέροχο! Αλλά αν όχι, συνεχίστε να διαβάζετε καθώς εδώ θα σας δώσουμε μερικές συστάσεις για πιο ασφαλή διαχείριση κωδικών πρόσβασης.

Όπως πιθανότατα έχετε παρατηρήσει, οι κωδικοί πρόσβασης είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος προστασίας των συστημάτων Ιστού. Οι διακομιστές, τα εργαλεία εργασίας, οι λογαριασμοί email, οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και οποιαδήποτε ψηφιακή πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε σήμερα «προστατεύονται» από έναν κωδικό πρόσβασης, επομένως είναι σημαντικό να αναλύσουμε πώς το χειριζόμαστε και ίσως να λάβουμε κάποια διορθωτικά μέτρα.

λάθος χειρισμό κωδικών πρόσβασης

Οι πρακτικές αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης ή κωδικών πρόσβασης είναι πολλές, μερικές πιο ασφαλείς από άλλες, αλλά είναι σημαντικό να μην τις παίρνετε ελαφρά. Πάνω από το 30% των προβλημάτων ευπάθειας οφείλονται σε λάθος χειρισμό των κλειδιών και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε τα πιο συνηθισμένα λάθη.

Μερικοί άνθρωποι αποθηκεύουν κωδικούς πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησής τους, άλλοι τους γράφουν σε ένα υπολογιστικό φύλλο και άλλοι σε ένα κομμάτι χαρτί κολλημένο στην οθόνη τους. Σαφώς αυτές οι πρακτικές δεν είναι ασφαλείς για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως ας εστιάσουμε στο γεγονός ότι η ασφάλεια της εταιρείας σας εξαρτάται από αυτούς τους τύπους ελέγχων.

Πώς να ορίσετε τους κωδικούς πρόσβασής σας

Η κατοχή πολλών κωδικών πρόσβασης γίνεται τόσο κουραστικό που μερικοί άνθρωποι καταλήγουν να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για όλες τις προσβάσεις τους, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο, και ακόμη περισσότερο εάν αυτός ο μοναδικός κωδικός πρόσβασης είναι πολύ „απλός“. Στα αγγλικά είναι γνωστό ως ισχυρό κωδικό πρόσβασης σε έναν κωδικό πρόσβασης που, λόγω της πολυπλοκότητας των γραμμάτων του, εγγυάται μεγαλύτερη ασφάλεια, αποτρέποντας την πρόσβαση των χάκερ στους λογαριασμούς σας.

Οι χάκερ εφαρμόζουν τακτικά συστήματα επίθεσης όπου προσπαθούν να εισάγουν χιλιάδες τυχαία κλειδιά για να αποκτήσουν πρόσβαση σε πλατφόρμες. Για παράδειγμα, κωδικοί πρόσβασης όπως 123456, qwerty και άλλοι παρόμοιοι εντοπίζονται εύκολα από αυτά τα συστήματα, και επομένως πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε. Λοιπόν, τι είδους κωδικό πρόσβασης πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ή τι κάνουμε για να έχουμε μια πιο ασφαλή διαχείριση κωδικών πρόσβασης; Ακολουθούν ορισμένες απαιτήσεις που πρέπει να πληροίτε:

  • Χρησιμοποιήστε σύνθετες λέξεις με τουλάχιστον 8 χαρακτήρες
  • Δημιουργήστε έναν συνδυασμό κεφαλαίων, πεζών γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε μεμονωμένους κωδικούς πρόσβασης με συναδέλφους
  • Μην αφήνετε ορατούς κωδικούς πρόσβασης, προσαρτημένους στην οθόνη ή το πληκτρολόγιο
  • Χρησιμοποιήστε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλά συστήματα
  • Activa 2FA ή Διπλός έλεγχος ταυτότητας στα συστήματα που το επιτρέπουν
  • Ενημερώστε τους κωδικούς πρόσβασης κάθε 90 ημέρες

Συστήματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης

Αν δεν χρησιμοποιείτε πλατφόρμες που επιτρέπουν τη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αναγνώρισης προσώπου, πρέπει να έχετε κάποιο τρόπο διαχείρισης των κωδικών πρόσβασής σας. Σήμερα, τα προγράμματα περιήγησης ιστού ή τα λειτουργικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης, ωστόσο να έχετε κατά νου ότι αυτοί δεν θεωρούνται απολύτως ασφαλείς γιατί εάν ένας χάκερ αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή σας, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση και σε όλα αυτά τα κλειδιά.

Ας δούμε λοιπόν τα συστήματα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης και γιατί μας βοηθούν. Σκέφτομαι για ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης όπως ένα βιβλίο με τους κωδικούς πρόσβασής σας, κλειδωμένο από ένα κύριο κλειδί που μόνο εσείς γνωρίζετε. Ένα πλεονέκτημα είναι ότι χρειάζεται να θυμάστε μόνο έναν κωδικό πρόσβασης, καθώς το σύστημα αποθηκεύει και δημιουργεί ακόμη και κωδικούς πρόσβασης για τους διαφορετικούς λογαριασμούς σας, επιτρέποντάς σας να συνδέεστε αυτόματα με ένα κλειδί ασφαλείας.

Για να μάθουμε λίγο περισσότερο σε βάθος, εδώ αντιγράφουμε έναν σύνδεσμο προς τους ιστότοπους τριών από τους πιο δημοφιλείς. Κάθε ένα έχει μια δοκιμαστική περίοδο για αξιολόγηση πριν αναθέσει τις υπηρεσίες του:

Με αυτά τα εργαλεία μπορείτε επίσης να βρείτε μια επιλογή Ομάδα ή Οικογένεια που σας επιτρέπει να μοιράζεστε κωδικούς πρόσβασης μεταξύ των υπαλλήλων σας. Αυτό γίνεται για να μπορείτε να έχετε μια κεντρική τράπεζα κωδικών πρόσβασης και στη συνέχεια να δώσετε σε κάθε εργαζόμενο πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης που σχετίζονται με τη δουλειά του.

Επιπλέον, αυτά τα εργαλεία σάς επιτρέπουν να διαχειρίζεστε κωδικούς πρόσβασης με κρυπτογραφημένο τρόπο μεταξύ πολλών συσκευών, ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλους τους κωδικούς πρόσβασης στους υπολογιστές και στο κινητό σας τηλέφωνο.

συμπεράσματα

Είναι εύκολο να σε πιάσουν απρόοπτα και μέχρι να συμβεί αυτό, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά. Επομένως, συνιστάται να ακολουθείτε τις πρακτικές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο για πιο ασφαλή διαχείριση κωδικών πρόσβασης.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, φροντίστε να χρησιμοποιείτε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε σύστημα ή ιστότοπο. Εάν κάποιος από τους κωδικούς πρόσβασής σας διαρρεύσει μέσω παραβίασης ασφαλείας, είναι πολύ πιο εύκολο να αλλάξετε έναν κωδικό πρόσβασης και να μην ανησυχείτε ότι χρησιμοποιείτε τον ίδιο για πολλά κρίσιμα συστήματα. Λάβετε όμως υπόψη ότι γίνεται ευκολότερο εάν χρησιμοποιείτε μια πλατφόρμα διαχείρισης κωδικών πρόσβασης.

Μια επιπλέον σύσταση, εάν χρησιμοποιείτε υπηρεσίες αλληλογραφίας όπως το Microsoft 365, το Google WorkSpace ή το Icamos Business Mail, συμβουλευτείτε τον διαχειριστή σας ή γράψτε μας για να σας βοηθήσουμε να εφαρμόσετε το 2FA στους εταιρικούς λογαριασμούς σας.

Για να μάθετε για άλλα μέτρα ασφαλείας που μπορείτε να εφαρμόσετε για τον ιστότοπό σας, σας προσκαλούμε να διαβάσετε το άρθρο μας Πώς να διατηρήσετε τον ιστότοπό σας ασφαλή.

Schreibe einen Kommentar