Ο Obi υπόσχεται να το κάνει σε 36 πολιτείες εάν το INEC δεν παραχωρήσει πρόσβαση για επιθεώρηση προεδρικού εκλογικού υλικού

9
Ο Obi υπόσχεται να το κάνει σε 36 πολιτείες εάν το INEC δεν παραχωρήσει πρόσβαση για επιθεώρηση προεδρικού εκλογικού υλικού

Το Εργατικό Κόμμα (LP) απειλεί να μηνύσει την Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (INEC) για την υποτιθέμενη άρνηση της επιτροπής να της επιτρέψει να επιθεωρήσει επικυρωμένα αληθινά αντίγραφα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στις προεδρικές εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου 2023.

Η εθνική ηγεσία του LP δήλωσε χθες ότι το κόμμα θα κατευθύνει τους υποστηρικτές του σε εθνικό επίπεδο να οργανώσουν διαμαρτυρία σε όλα τα γραφεία του INEC στις 36 πολιτείες της ομοσπονδίας και στην Ομοσπονδιακή Επικράτεια Πρωτεύουσας (FCT) εάν η επιτροπή αρνηθεί να υπακούσει στην απόφαση της αίτησης για τις προεδρικές εκλογές δικαστήριο στην Abuja, το οποίο διέταξε να του δοθεί πρόσβαση στο εκλογικό υλικό.

Το INEC είχε ανακηρύξει τον Bola Ahmed Tinubu, τον υποψήφιο του All Progressives Congress (APC), νικητή των προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος του εκλογικού σώματος, καθηγητής Mahmood Yakubu, είχε πει ότι ο Tinubu εξασφάλισε συνολικά 8.794.726 ψήφους για να νικήσει τον Atiku Abubakar του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (PDP) που ήρθε δεύτερος με 6.984.520 ψήφους, ενώ ο Peter Obi του Εργατικού Κόμματος (LP) ήρθε τρίτος. με 6.101.533 ψήφους.

Δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, οι Atiku, Obi και τα πολιτικά τους κόμματα προσέγγισαν το προεδρικό εκλογικό δικαστήριο που συνεδρίαζε στο Εφετείο στην Abuja, όπου έλαβαν την εντολή του δικαστηρίου να τους δώσει πρόσβαση στο εκλογικό υλικό.

Το Εργατικό Κόμμα, σε δήλωση που εκδόθηκε χθες και υπογράφηκε από τη γενική του εκπρόσωπο, Γιουνούσα Τάνκο, είπε ότι η πανελλαδική διαμαρτυρία στα γραφεία του INEC θα περιορίσει την κατάφωρη ανυπακοή της επιτροπής στις δικαστικές εντολές.

Ισχυρίστηκε ότι το INEC παρέλειψε να υπακούσει στην απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 3 Μαρτίου 2023, με το οποίο ο υποψήφιος πρόεδρός του, Όμπι, αφήσει να υποβάλει αίτηση και να λάβει από το INEC επικυρωμένα γνήσια αντίγραφα του υλικού που χρησιμοποιήθηκε στις προεδρικές εκλογές.

Ο Tanko είπε: «Η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (INEC) με τη μεγαλύτερη ατιμωρησία αρνήθηκε, παραμέλησε και δεν υπακούει στη Διάταξη του Δικαστηρίου Αναφορών για τις Προεδρικές Εκλογές που συνεδρίασε στην Abuja στις 3 Μαρτίου 2023, με την εντολή να χορηγήσει στο Εργατικό Κόμμα και τον υποψήφιο πρόεδρό της.

«Θέλουμε, λοιπόν, να δηλώσουμε ότι δεν θα παραλείψουμε να καλέσουμε τους υποστηρικτές μας σε πορεία προς τα γραφεία του INEC πανελλαδικά σε μια μη βίαιη διαμαρτυρία που επιτρέπεται από το νόμο».

Σύμφωνα με τη δήλωση, η υπό αναφορά ενέργεια του INEC συνιστά επίσης, για κάθε πρόθεση και σκοπό, πράξη δικαστικής ανυπακοής και εσκεμμένης άρνησης συμμόρφωσης με την εντολή του δικαστηρίου.

«Την ώρα που μιλάμε, το INEC επέλεξε να υπακούσει στη δικαστική απόφαση που του δόθηκε για την αναδιαμόρφωση του μηχανήματος BIVAS, κάτι που κάνουν αυτή τη στιγμή και αγνοώντας την εντολή που μας δόθηκε για έλεγχο εκλογικού υλικού.

«Καλούμε λοιπόν το ευρύ κοινό να σημειώσει το επίπεδο της ανομίας και της θρασύδειλης ανυπακοής σε μια νόμιμη απόφαση ενός δικαστηρίου από μια σημαντική θεσμική υπηρεσία όπως το INEC, η οποία είναι μια καλά υπολογισμένη προσπάθεια να υπονομεύσει και να ματαιώσει την παρουσίαση του Αναφορά του Εργατικού Κόμματος και του υποψηφίου του για την Προεδρία ενώπιον του δικαστηρίου εγκαίρως», πρόσθεσε ο Γιουνούσα.

Το Εργατικό Κόμμα επέμεινε ότι η εντολή επιδόθηκε δεόντως στο INEC στις 3 Μαρτίου 2023, παρόλο που ήταν παρόντες και εκπροσωπήθηκαν στο δικαστήριο όταν εκδόθηκε το διάταγμα.

Ανέφερε επίσης ότι μια επιστολή υπενθύμισης υποβλήθηκε στην επιτροπή, ωστόσο η απόφαση δεν τηρήθηκε.

Ο Yunusa συνέχισε: «Δεν πειράζει την επίδοση της εν λόγω Διαταγής στο INEC και μια επιστολή υπενθύμισης με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2023 και παραδόθηκε την ίδια ημερομηνία στα κεντρικά γραφεία του INEC Abuja, ο εκλογικός διαιτητής συνέχισε να αγνοεί και ή να παρακούει την έγκυρη εντολή τέτοιου μεγέθους μέχρι ΤΩΡΑ.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε μια δημοκρατία όπως η δική μας, το κράτος δικαίου πρέπει να θριαμβεύει όχι μόνο στο νομικό μας σύστημα αλλά και στο σώμα μας συνολικά. Οι διάδικοι σε μια δίκη όπως στην παρούσα υπόθεση πρέπει να αποδέχονται και να υπακούουν κάθε εντολή του δικαστηρίου με καλή πίστη και κανένα μέρος δεν πρέπει να θεωρείται ότι χρησιμοποιεί αυτοβοήθεια για να υποτιμά ή να ασέβει μια εντολή του δικαστηρίου η οποία εάν δεν ελεγχθεί και περιοριστεί θα μπορούσε να υπονομεύσει δημοκρατία, κράτος δικαίου και συνταγματισμός».

Ελάτε μαζί μας στην απελευθέρωση του έθνους μας από τη σκλαβιά, ο σύμβουλος του Atiku αναλαμβάνει καθήκοντα Νιγηριανών νέων

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής Aliyu Bin Abbas, ο ειδικός σύμβουλος για τη νεολαία, του προέδρου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (PDP), Alhaji Atiku Abubakar, ανέθεσε στους Νιγηριανούς νέους να προετοιμαστούν και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την απελευθέρωση της Νιγηρίας από τη σκλαβιά.

Ο πρεσβευτής Abbas, ο οποίος το δήλωσε σε δήλωση που υπέγραψε προσωπικά και έδωσε χθες στους δημοσιογράφους στην Kaduna, άφησε να εννοηθεί επίσης ότι θα ξεκινήσει ένα κίνημα που ονομάζεται «Εθνική Συμμαχία Νέων».

«Σας καλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτή τη σταυροφορία. Επικεντρώνεται στην ελευθερία του μεγάλου μας έθνους της Νιγηρίας από τα χέρια εκείνων που μας κρατούν σε αέναη σκλαβιά με την πάροδο του χρόνου. Ως πότε θα στεκόμαστε δίπλα και θα τους κοιτάμε υποθηκεύοντας τα συλλογικά μας συμφέροντα;

«Το μέλλον της δημοκρατίας μας είναι ιερό και ιερό. Ας ενωθούμε και ας εξασφαλίσουμε το μέλλον μας και των αγέννητων παιδιών», είπε.

Ο Αμπάς σημείωσε ότι έκανε τη διευκρίνιση, ενώ συλλογιζόταν την ανάγκη να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για τη Νιγηρία, παρόλο που είπε ότι είναι τώρα η ώρα για όλους να υποστηρίξουν το σχέδιο εξαγοράς.

Είπε, «Παρακολούθησα με βαριά αίσθηση απορίας τον εφησυχασμό της γενιάς μας σχετικά με την πρακτική ανάμειξη στην πολιτική και τη διακυβέρνηση του έθνους μας.

«Πολλά έχουν ειπωθεί για την κατάκτηση της νεολαίας, το αύριο ανήκει στη νεολαία, η νεολαία είναι οι ηγέτες του αύριο και ούτω καθεξής.

«Το βασικό ερώτημα είναι το εξής, πόσο προετοιμασμένοι και έτοιμοι είναι οι νέοι για αυτήν την ευγενή πορεία και καθήκοντα; Πολλοί από εμάς είμαστε υπερβολικά εφησυχασμένοι, προτιμάμε να συμβιβαζόμαστε με επιδόματα παρά να πάρουμε τον ταύρο από τα κέρατα.

«Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ., η νεολαία είναι η κορυφή των βελών στην πολιτική και τη διακυβέρνηση. Στη Νότια Αφρική, άνθρωποι όπως ο αξιότιμος Julius Malema κάνουν μια σοβαρή υπόθεση για τη νεότερη γενιά του έθνους.

«Δυστυχώς, η νεότερη γενιά της Νιγηρίας εμφανίζεται εγκλωβισμένη, εξαθλιωμένη και πλύση εγκεφάλου με ψέματα και γελοία δολώματα, φυλακισμένη ψυχικά και ψυχολογικά. Αιτία για την επικράτηση αυτών που σκλάβωσαν τους πατέρες μας στο σύστημα.

«Εγώ μαζί με άλλους πατριώτες που ξεπερνούν τα εθνοθρησκευτικά και πολιτικά χάσματα εργαζόμαστε επιμελώς για να εξασφαλίσουμε τόσο την ψυχική όσο και την ψυχολογική λύτρωση της γενιάς μας».

Schreibe einen Kommentar