Μικτή πραγματικότητα: Τάσεις ανάπτυξης λογισμικού στη μικτή πραγματικότητα

9
Μικτή πραγματικότητα: Τάσεις ανάπτυξης λογισμικού στη μικτή πραγματικότητα

Η καινοτομία στον κόσμο της ανάπτυξης λογισμικού βαδίζει συνεχώς προς τα εμπρός.

Πριν από μερικές δεκαετίες, η εικονική πραγματικότητα (VR) ήταν κάτι περισσότερο από ένα αποτυχημένο πείραμα, με απεχθή γραφικά, βαρετό υλικό, ελάχιστα λειτουργικό περιβάλλον χρήστη και αποπροσανατολισμό για όλους όσους το χρησιμοποιούσαν.

Σήμερα, η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε βιντεοπαιχνίδια και διαδραστικές κοινωνικές εμπειρίες. Είναι ελαφρύτερο, φθηνότερο, γραφικά εντυπωσιακό και πραγματικά καθηλωτικό.

Αλλά προτιμάμε να κοιτάμε το μέλλον, παρά το παρόν.

Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: τι ακολουθεί για το VR και τις σχετικές τεχνολογίες μικτής πραγματικότητας;

Τι είναι η μικτή πραγματικότητα;

Τι είναι η μικτή πραγματικότητα;

Αρχικά, ας ορίσουμε τους όρους μας.

Η μικτή πραγματικότητα χρησιμοποιείται μερικές φορές για να περιγράψει μια σειρά από διαφορετικές σχετικές τεχνολογίες – κυρίως την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και την εικονική πραγματικότητα (VR). Το AR ενσωματώνει την τεχνολογία με εμπειρίες πραγματικού κόσμου, στρώσεις γραφικών διεπαφών ή διαδραστικά στοιχεία στο περιβάλλον σας. Το VR είναι συνήθως πλήρως καθηλωτικό, βάζοντάς σας στη μέση ενός εικονικού κόσμου και σας κάνει να νιώθετε ότι αυτός ο κόσμος ήταν πραγματικός.

Ωστόσο, η μικτή πραγματικότητα αρχίζει να χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον συνδυασμό και την αλληλεπίδραση AR και VR, αντί να αναφέρεται απλώς σε αυτές τις τεχνολογίες με ένα συλλογικό όνομα.

Σύμφωνα με την Deloitte, «Η μικτή πραγματικότητα (MR) αντιπροσωπεύει την ελεγχόμενη σύγκρουση των τάσεων AR/VR και IoT. Με το MR, ο εικονικός και ο πραγματικός κόσμος ενώνονται για να δημιουργήσουν νέα περιβάλλοντα στα οποία τόσο τα ψηφιακά όσο και τα φυσικά αντικείμενα —και τα δεδομένα τους— μπορούν να συνυπάρχουν και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους».

Σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε σε χώρους μικτής πραγματικότητας και με τους δύο τρόπους.

Πού είμαστε

Τόσο η επαυξημένη πραγματικότητα όσο και η εικονική πραγματικότητα έχουν δει αυξημένη υιοθέτηση τα τελευταία χρόνια λόγω μιας σειράς εξελίξεων, βελτιώνοντας τόσο την ποιότητα όσο και την προσβασιμότητα αυτών των εικονικών εμπειριών.

Αυτές τις μέρες, μπορείτε να αγοράσετε ένα φτηνό, αυτόνομο σετ VR για μερικές εκατοντάδες δολάρια. Αν θέλετε ένα πιο προηγμένο, πιο καθηλωτικό σύστημα, μπορείτε να ξοδέψετε λίγα χρήματα σε έναν έξυπνο υπολογιστή και πιο προηγμένο υλικό VR. Και σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε εμπειρίες AR χρησιμοποιώντας τίποτα περισσότερο από ένα smartphone.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, το VR και το AR θεωρούνταν τεχνολογίες ακόμα σε αρχικό στάδιο. Οι επωνυμίες ήταν απρόθυμες να επενδύσουν σε αυτές τις τεχνολογίες, επειδή θεωρήθηκαν ως τεχνάσματα που δεν είχαν ολοκληρωθεί πλήρως.

Τώρα, το VR και το AR είναι πολύ πιο mainstream και εταιρείες όλων των σχημάτων και μεγεθών σκέφτονται πώς μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Αυτό θέτει τις βάσεις για μια τεράστια έκρηξη αναπτυξιακής καινοτομίας στο πεδίο της μικτής πραγματικότητας.

Ποιοι τύποι εφαρμογών και εξελίξεων έρχονται στη συνέχεια;

Ασύρματες και Υπηρεσίες Cloud

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα που έχουν οι χρήστες σχετικά με το VR είναι η φυσική του αδεξιότητα. Για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σήμερα, χρειάζεστε ένα ογκώδες σετ μικροφώνου-ακουστικού που να είναι συνδεδεμένο σε ογκώδες υλικό με πολλά σταθερά καλώδια. Υπάρχουν ασύρματα ακουστικά, αλλά παρέχουν μια κατώτερη εμπειρία με μερικούς διαφορετικούς τρόπους.

Στο μέλλον, πιθανότατα θα δούμε την ανάπτυξη πολύ καλύτερης ασύρματης τεχνολογίας VR καθώς και υπηρεσιών cloud που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αξιοποιούν την επεξεργαστική ισχύ χωρίς να αγοράζουν υλικό μόνοι τους. Φανταστείτε μια πραγματικότητα στην οποία μπορείτε να φορέσετε ένα ελαφρύ, άνετο, ασύρματο σετ μικροφώνου-ακουστικού και να χρησιμοποιήσετε απομακρυσμένη ισχύ επεξεργασίας cloud με τον ίδιο τρόπο που θα ανακτήσετε αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο cloud.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να κάνει τις εμπειρίες μικτής πραγματικότητας πιο προσιτές, πιο προσιτές και πιο βολικές, βελτιώνοντας τις εμπειρίες και φέρνοντας περισσότερους ανθρώπους σε αυτήν την πλατφόρμα.

Εικονικοί καθρέφτες στη λιανική

Εικονικοί καθρέφτες στη λιανική

Ήδη, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε την εμφάνιση του «έξυπνους καθρέφτες», οι οποίες παρέχουν καθηλωτικές εμπειρίες που καθηλώνουν την πραγματικότητα στους αγοραστές σε πραγματικό χρόνο. Επιφανειακά, ο καθρέφτης φαίνεται εντελώς φυσιολογικός. Αλλά όταν αλληλεπιδράτε με αυτό, μπορείτε να κάνετε προσαρμογές στην εμφάνισή σας – δοκιμάζοντας ουσιαστικά ρούχα, αξιολογώντας αξεσουάρ και ακόμη και βλέποντας πώς φαίνεστε με διαφορετικά γυαλιά ή μακιγιάζ.

Για τους λιανοπωλητές, αυτό είναι πολύτιμο για μερικούς κύριους λόγους.

Το προφανές όφελος είναι ότι εισάγει περισσότερα προϊόντα σε περισσότερους ανθρώπους και το κάνει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Οι καταναλωτές έχουν μια γρήγορη και ενδιαφέρουσα εμπειρία αγορών, παρακινώντας τους να αγοράσουν περισσότερα προϊόντα. Αυτό είναι επίσης χρήσιμο ως πόλο έλξης για να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στο κατάστημα του φυσικού κόσμου. Οι καθρέφτες AR δεν απαντώνται συνήθως σε οικιστικά νοικοκυριά – τουλάχιστον όχι ακόμα.

Ξύνουμε μόνο την επιφάνεια αυτού που είναι ικανοί οι καθρέφτες AR. στο μέλλον, μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν ακόμα πιο καθηλωτικές και ενδιαφέρουσες εμπειρίες στους αγοραστές.

Εκπαίδευση και κατάρτιση

Οι εμπειρίες μικτής πραγματικότητας είναι φοβερά εργαλεία για εκπαίδευση και κατάρτιση. Αντί να διαβάζουν για το πώς γίνονται οι χειρουργικές επεμβάσεις σε ένα εγχειρίδιο, οι φοιτητές ιατρικής μπορούν να δοκιμάσουν να ολοκληρώσουν μια χειρουργική επέμβαση σε έναν εικονικό ασθενή. Αντί να ανατέμνουν πραγματικούς βατράχους, οι μαθητές γυμνασίου μπορούν να ανατέμνουν εικονικά μοντέλα βατράχων και να αποκτήσουν μια σχεδόν ίδια εκπαιδευτική εμπειρία.

Η μικτή πραγματικότητα είναι επίσης ένα ανεξερεύνητο έδαφος για την άσκηση δημιουργικότητας. Οι μαθητές μπορούν να μάθουν πώς να σχεδιάζουν, να μοντελοποιούν και να δημιουργούν τις δικές τους τρισδιάστατες εμπειρίες χρησιμοποιώντας τεχνολογία μικτής πραγματικότητας – και στη συνέχεια να τις εξερευνούν όπως τους βολεύει.

Ο μόνος λόγος που δεν έχουμε δει περισσότερες εμπειρίες μικτής πραγματικότητας στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι λόγω του υψηλού κόστους επί του παρόντος. Μόλις η τεχνολογία μικτής πραγματικότητας γίνει φθηνότερη και ευρύτερα διαθέσιμη, πιθανότατα θα τη δούμε σε τάξεις σε όλα τα επίπεδα και σε όλη τη χώρα.

Εγγενής Διαφήμιση

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, η εγγενής διαφήμιση έφερε επανάσταση στον κόσμο των ψηφιακών διαφημίσεων. Αντί να βλέπουν ξεκάθαρα πληρωμένες, χορηγούμενες αναρτήσεις, οι χρήστες μπορούσαν να δουν και να αλληλεπιδράσουν με διαφημίσεις που ήταν κάπως μεταμφιεσμένες ως «εγγενές» περιεχόμενο. Η πιο κοινή εφαρμογή εδώ ήταν να πλαισιώνουμε διαφημίσεις ως δημοσιογραφικές ιστορίες σε ιστότοπο ειδήσεων.

Αλλά το επόμενο σύνορο για εγγενή διαφήμιση και μάρκετινγκ σε όλο το φάσμα της μικτής πραγματικότητας. Η εισαγωγή προϊόντων, επωνυμιών, υπηρεσιών και άλλων πολύτιμων υλικών σε μια πλήρως καθηλωτική εμπειρία VR ή εμπειρία AR θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μυήσετε τους ανθρώπους σε αυτό που πουλάτε. Θα μπορούσατε επίσης να το σκεφτείτε ως τοποθέτηση προϊόντος επόμενου επιπέδου.

Ταξίδια και τουρισμός

Η πανδημία COVID-19 ακρωτηρίασε την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία, αναγκάζοντας τους περισσότερους ανθρώπους να μείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Τι θα γινόταν όμως αν μπορούσατε να κερδίσετε χρήματα από τους ανθρώπους που επιλέγουν να μείνουν σπίτι αντί να ταξιδεύουν;

Αυτή είναι η ιδέα πίσω από την επόμενη σημαντική πρόοδο στη μικτή πραγματικότητα, καθώς ισχύει για τα ταξίδια και τον τουρισμό. Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στην κίνηση με τα πόδια, τα μουσεία μπορούν να δημιουργήσουν διαδραστικά εκθέματα στα οποία ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση από το σπίτι. Για να προσελκύσουν περισσότερους ανθρώπους να επισκεφθούν τη χώρα, τα τμήματα τουρισμού μπορούν να προσφέρουν στους υποψήφιους ταξιδιώτες πλήρως καθηλωτικές εμπειρίες που προσομοιώνουν το πώς είναι να επισκέπτεσαι τη χώρα.

Σύντομα, σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε στην πραγματική ζωή θα είναι διαθέσιμο σε ένα περιβάλλον μικτής πραγματικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μια τέλεια υποκατάσταση, αλλά θα μπορούσε να είναι μια ελκυστική ευκαιρία για τη δημιουργία εσόδων και δημόσιας διαφήμισης.

Άνεση και εμπειρία χρήστη

Άνεση και εμπειρία χρήστη

Μια άλλη σειρά εξελίξεων που πρέπει να προβλεφθούν είναι η βελτιωμένη άνεση και η εμπειρία χρήστη.

Αν έχετε φορέσει ποτέ ακουστικά VR ή γυαλιά μικτής πραγματικότητας για μια έντονη περίοδο παιχνιδιού, ξέρετε ότι το βάρος της συσκευής μπορεί να σας κουράσει μετά από λίγες μόνο ώρες. Και έχουμε ήδη καλύψει την ταλαιπωρία που προκαλούν τα άβολα καλώδια.

Οι προγραμματιστές μικτής πραγματικότητας συνήθως θέλουν οι χρήστες τους να συνεχίσουν να αλληλεπιδρούν με το σύστημα για όσο το δυνατόν περισσότερο – επομένως η άνεση του χρήστη και η καλύτερη εμπειρία χρήστη είναι ζωτικής σημασίας.

Μπορούμε να το περιορίσουμε σε μια χούφτα σημαντικά προβλήματα προς επίλυση:

  • Βάρος και αίσθηση. Οι συσκευές και οι ελεγκτές πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφριές και απαρατήρητες.
  • Έλεγχος αποπροσανατολισμού. Πολλοί χρήστες εξακολουθούν να παθαίνουν ναυτία σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα μικτής πραγματικότητας. Πώς μπορούμε να το μειώσουμε αυτό;
  • Διαισθητικότητα. Δεν θα πρέπει να χρειάζεστε ένα υπόβαθρο σε θέματα πληροφορικής ή ανάπτυξης για να θέσετε σε λειτουργία ένα σύστημα VR. Κυριολεκτικά ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει.

Πιο προηγμένη παρακολούθηση

Οι πρώτες επαναλήψεις ακουστικών VR περιείχαν μόνο τις πιο μινιμαλιστικές μορφές παρακολούθησης: ακολουθώντας τις κινήσεις του κεφαλιού σας με ακουστικά και ακολουθώντας τις κινήσεις των χεριών σας με ράβδους χειρός ή χειριστήρια. Τώρα, τα ακουστικά είναι πολύ πιο εξελιγμένα και τα χειριστήρια μπορούν να παρακολουθούν την κίνηση όχι μόνο των χεριών σας, αλλά και των δακτύλων σας. Υποστήριξη για την κίνηση των ποδιών και την περιπλάνηση περιλαμβάνονται επίσης σε ορισμένα συστήματα.

Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον, θα είμαστε έτοιμοι για πολύ πιο προηγμένη παρακολούθηση. Αντί να παρακολουθούν απλώς τις κινήσεις του κεφαλιού σας, τα ακουστικά θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις των ματιών σας. Η πολυπλοκότητα της παρακολούθησης των δακτύλων και των χεριών μπορεί να βελτιωθεί σε σημείο που να επιτρέπει σχεδόν πλήρη επίπεδα προσωπικής επιδεξιότητας. Και τελικά, οι άνθρωποι μπορεί να παρακολουθούνται σε ολόκληρο το σώμα τους – όχι σε αντίθεση με τις στολές λήψης κίνησης CGI.

Δύναμη και Αποδοτικότητα

Επίσης, περιμένουμε σημαντικές ανακαλύψεις όσον αφορά τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα των συστημάτων μικτής πραγματικότητας. Όλες οι τυπικές προδιαγραφές πρόκειται να βελτιωθούν, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης γραφικών, της ποιότητας ήχου, της ρευστότητας της κίνησης, των ρεαλιστικών διαδραστικών στοιχείων, ακόμη και της απόδοσης ισχύος.

Οι μηχανικοί και οι καινοτόμοι οδηγούνται να βρουν τρόπους για να κάνουν αυτές τις τεχνολογίες αντικειμενικά καλύτερες, και είναι μόνο θέμα χρόνου να βρουν αποδεκτά μονοπάτια προς τα εμπρός.

Αυτό το σημείο μπορεί να μην πυροδοτήσει τη δημιουργικότητά σας για να δημιουργήσετε νέα έργα μικτής πραγματικότητας, αλλά είναι μια σημαντική ένδειξη ότι η μικτή πραγματικότητα θα αυξηθεί σε δημοτικότητα μόνο από εδώ.

Φθηνότητα και προσβασιμότητα

Ένας άλλος παράγοντας που ωθεί τη δημοτικότητα της μικτής πραγματικότητας θα είναι η μειωμένη ακριβή τιμή και η αυξημένη προσβασιμότητα σε πολλαπλές διαστάσεις.

Η τεχνολογική καινοτομία έχει την τάση να κάνει τα πράγματα φθηνότερα με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και όταν τα τεχνολογικά μας θαύματα γίνονται πιο εξελιγμένα. Οι τηλεοράσεις είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού. Πριν από 25 χρόνια, οι τηλεοράσεις «μεγάλης οθόνης». εκατοντάδες λίρες και χιλιάδες δολάρια, καθιστώντας τα πρακτικά άσχετα με την πλειοψηφία του πληθυσμού. Σήμερα, μπορείτε να αποκτήσετε μια ακόμη μεγαλύτερη, φωτεινότερη, υψηλότερης ανάλυσης τηλεόραση επίπεδης οθόνης για μερικές εκατοντάδες δολάρια – και να την τοποθετήσετε στον τοίχο σας ένα απόγευμα.

Περιμένετε να δείτε νέα ακουστικά με πολύ μειωμένο κόστος που έχουν σχεδιαστεί για μέσους ανθρώπους – δεν απαιτείται μέγα-υπολογιστής ή σύστημα παιχνιδιών. Αναμένουμε επίσης να δούμε πολύ φθηνά ακουστικά μικτής πραγματικότητας να πωλούνται με ζημία και να επιδοτούνται με διαφημίσεις, ακολουθώντας την ίδια προσέγγιση με τα tablet και smartphone της Amazon που επιδοτούνται από διαφημίσεις πριν από χρόνια.

Ο στόχος είναι να κάνουν περισσότερα άτομα να χρησιμοποιούν τη μικτή πραγματικότητα. Οι επωνυμίες θα βρουν δρόμο προς τα εμπρός.

Αναπτύσσοντας την ιδέα σας μεικτής πραγματικότητας

Έχετε μια ιδέα για μια πρωτοποριακή εφαρμογή VR, AR ή μικτής πραγματικότητας;

Χρειάζεστε μια ομάδα ειδικών που μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε, να αναπτύξετε και να εκκινήσετε αυτήν την εφαρμογή;

Το DEV.co έχει ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που λειτουργεί τόσο με φυσική όσο και με ψηφιακή πραγματικότητα.

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να μάθετε περισσότερα για την ομάδα μας – και πώς μπορούμε να κάνουμε το όραμά σας μεικτής πραγματικότητας πραγματικότητα!

Ράιαν Νιντ
Τελευταίες δημοσιεύσεις από τον Ryan Nead (Προβολή όλων)

Schreibe einen Kommentar