Καταπολέμηση ευρείας ακάρεας σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες – ON ανθοκομία

9
Καταπολέμηση ευρείας ακάρεας σε ανοιξιάτικες καλλιέργειες – ON ανθοκομία
Ευρύ άκαρι, Πλευρά πολυφαγοταρσονήμου. Φωτογραφία: USDA BARC

Έχω ακούσει πολλά τελευταία για Ευρεία ακάρεα (Πλευρά πολυφαγοταρσονήμου) ιδιαίτερα στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες Heron begonias και New Guinea impatiens. Άλλες καλλιέργειες που επηρεάζονται συνήθως περιλαμβάνουν την torenia, το exacum, το ipomea και τη ζέρμπερα.

Τα ευρεία ακάρεα είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν και να ελεγχθούν. Διαβάστε παρακάτω για συμβουλές σχετικά με την παρακολούθηση και ο πιο πρόσφατες στρατηγικές διαχείρισης για αυτό το παράσιτο.

Παρακολούθηση

Δυστυχώς, το μικρό μέγεθος του πλατύ ακάρεως (0,2 mm) σημαίνει αυτό Η εντόπιση του ακάρεως είναι σχεδόν αδύνατη χρησιμοποιώντας μόνο έναν φακό χεριού. Η ζημιά είναι συνήθως το πρώτο σημάδι που βλέπει ένας καλλιεργητής, επομένως οι ευπαθείς καλλιέργειες θα πρέπει να περπατούν και να επιθεωρούνται τακτικά. Η ζημιά μπορεί να συμβεί σε πολύ χαμηλές πυκνότητες ακάρεων και συχνά δεν εμφανίζεται για 20 έως 30 ημέρες αφού η καλλιέργεια έχει ήδη προσβληθεί.

Δείτε πώς μπορεί να μοιάζει η τυπική ζημιά:

Ευρεία βλάβη από ακάρεα στα άκρα της torenia.  Τα φύλλα έχουν αρχίσει να γυρίζουν προς τα κάτω και έχουν χάλκινο χρώμα.
Ευρεία βλάβη ακάρεων στην torenia. Φωτογραφία S. Jandricic, OMAFRA.

Πλατιά ακάρεα τρέφονται με νέα ανάπτυξη, οπότε εκεί θέλετε να κοιτάξετε. Το τοξικό σάλιο του ακάρεως έχει ως αποτέλεσμα ζημιά χαλκού ή μοβ χρώματος στα σημεία καλλιέργειας. Τα φύλλα συχνά γυρίζουν προς τα κάτω.

Δυστυχώς, «νέα ανάπτυξη» σημαίνει επίσης μπουμπούκια, τα οποία μπορούν αποχρωματίζονται και κακομορφώνονται. Λουλούδια συχνά είναι εμπόδισε την πλήρη ανάπτυξη. Οι μίσχοι και τα μεσογονάτια μπορούν επίσης να μικρύνουν, οπότε αναζητήστε επίσης καθυστερημένη ανάπτυξη των φυτών.

φαρδιά ζημιά από ακάρεα 023_SJ
Ευρεία ζημιά από ακάρεα σε μη ανοιγμένα μπουμπούκια. Φωτογραφία S. Jandricic, OMAFRA.

Είναι Broad Mite; Ή κάτι άλλο?

εάν υπάρχει υποψία βλάβης από πλατύ ακάρεα, είναι σημαντικό να επιβεβαιώστε τη διάγνωση βλέποντας πραγματικά τα ακάρεα χρησιμοποιώντας μικροσκόπιο (ή έχοντας επιβεβαιώνονται από το προσωπικό της OMAFRA ή από έμπειρο πρόσκοπο).

Η ευρεία βλάβη των ακάρεων μπορεί εύκολα να συγχέεται με πράγματα όπως:

  • Ζιζανιοκτόνο τραυματισμό
  • Διατροφικές ελλείψεις (βόριο).
  • Φυσιολογικές διαταραχές. Για παράδειγμα, κάτω από ψυχρότερες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία, μπορεί να παρατηρηθεί κατσάρωμα των φύλλων στο New Guinea Impatiens

Μπορεί να μην βλέπετε τα ίδια τα ενήλικα ακάρεα, αλλά κηλίδες έστω και 1 αυγό (δείτε την παρακάτω εικόνα), μαζί με χαρακτηριστικές φθορέςείναι συνήθως αρκετό για να επιβεβαιώσει ότι το broadmite είναι ο ένοχος.

Ενήλικα και αυγά πλατύ ακάρεων.  Τα αυγά έχουν ένα χαρακτηριστικό "στιγματισμένος" εμφάνιση που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση.
Ενήλικα και αυγά πλατύ ακάρεων. Φωτογραφία S. Jandricic, OMAFRA.

Ωστόσο, εάν καλλιεργείτε πολλές ευπαθείς καλλιέργειες (ανατρέξτε σε αυτήν τη λίστα με καλλιέργειες „μαγνήτη“), ή είχατε τακτικά προβλήματα με τα ακάρεα στο παρελθόνμπορεί να θέλετε να εξετάσετε ένα πιο αυστηρό καθεστώς παρακολούθησης ειδικά για αυτό το παράσιτο. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη τυχαίων δειγμάτων μεριστωμάτων, πλένοντάς τα με οινόπνευμα και επιθεωρώντας τα περιεχόμενα κάτω από μικροσκόπιο σε τακτική βάση. Μπορείτε να βρείτε λεπτομέρειες αυτής της τεχνικής εδώ.

Έχω επιβεβαιώσει το broad Mite: Τώρα τι;

Ο βιολογικός έλεγχος μπορεί να είναι μια επιλογή, εάν είναι καλά συγχρονισμένος. Αγγούρι Neoseiulusμικρό, N. californicus και Α. swirskii όλα μπορούν να καταστείλουν αυτό το παράσιτο. Τα ωφέλιμα ακάρεα πρέπει να είναι εισήχθη νωρίς στον κύκλο της καλλιέργειας των ευπαθών καλλιεργειών για την πρόληψη της εγκατάστασης ευρέων ακάρεων, και hυψηλοί ρυθμοί απελευθέρωσης θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια της ζωής της καλλιέργειας. Εάν η εν λόγω καλλιέργεια μπορεί να το ανεχθεί, Ορισμένοι σύμβουλοι θεωρούν ότι ο βιοέλεγχος του ευρέος ακάρεως είναι πιο αποτελεσματικός εάν το παράσιτο κατασταλεί πρώτα με εφαρμογή Suffoil X ή άλλου τύπου ορυκτέλαιο. (Υπενθύμιση: να κάνετε πάντα δοκιμές φυτοτοξικότητας πρώτα πριν χτυπήσετε τα νεαρά φυτά με λάδι!).

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με βιοελέγχου των ευρέων ακάρεων, ρίξτε μια ματιά σε αυτά τα άρθρα από Επέκταση Πολιτείας Μίσιγκαν και Ο Δρ. Rose Buitenhuis (Vineland Research)

Τα ακαρεοκτόνα είναι συχνά η καλύτερη επιλογή σας, ειδικά σε καλλιέργειες που είναι γενικά ευαίσθητες μόνο στα παράσιτα των ακάρεων, όπου μπορεί να εφαρμοστεί μια προσέγγιση ψεκασμού „ένα και τελειωμένο“ όταν οι καλλιέργειες είναι νεαρές. Ωστόσο, μπορεί συχνά να είναι ασαφές οι οποίες Τα ακαρεοκτόνα είναι αποτελεσματικά ενάντια στα παράσιτα των ακάρεων εκτός από τα ακάρεα της αράχνης. Για πλατύ ακάρεαεδώ είναι τα αποτελεσματικά προϊόντα *:

  • Απληστος (αμπαμεκτίνη, Ομάδα 6): έχει διαστρωματική δράση, καθιστώντας το μια καλή επιλογή, καθώς δημιουργεί μια δεξαμενή ενεργού συστατικού στο φύλλο.
  • Απαγορεύω (σπιρομεσιφένη, Ομάδα 23) είναι ενεργό τόσο κατά των αυγών όσο και των ενηλίκων των ευρέων ακάρεων. Έχει διαστρωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, το Forbid έχει αποδείξει φυτοτοξικότητα σε impatiens και γεράνιακαι θα πρέπει να αποφεύγεται σε αυτές τις καλλιέργειες.
  • FujiMite (fenpyroximate; Ομάδα 21) μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό, αλλά έχει μόνο δραστηριότητα επαφής, επομένως είναι καλύτερο για νεαρά φυτά (πριν από το σχηματισμό οφθαλμών) ή ως προληπτική εφαρμογή. Μπορεί επίσης να είναι σχετικά αργή δράση.
  • Πυλώνας (chlorfenapyr; Ομάδα 13) έχει επαφή και διαστρωματική δραστηριότητα, παρόμοια με το Avid. Προσβάλλει τόσο τα ενήλικα όσο και τα ανώριμα ακάρεα. Το Pylon ενέχει επίσης κίνδυνο φυτοτοξικότητας σε ορισμένα φυτά, επομένως ελέγξτε την ετικέτα πριν από τη χρήση.

Σημείωση: πολλοί καλλιεργητές έχουν διαπιστώσει ότι το Avid δεν λειτουργεί όπως παλιά και στρέφονται σε συνδυασμό Avid/Pylon ή άλλης χημείας. Θυμηθείτε επίσης ότι όλες οι χημικές ουσίες που παρατίθενται είναι επίσης σκληρές για τα αρπακτικά ακάρεα, έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε είδη φυτών όπου τα ακάρεα (και όχι οι θρίπες!) είναι το κύριο και μοναδικό παράσιτο που σας απασχολεί.

* Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εφαρμογές, καθώς όλα τα στάδια της ζωής είναι παρόντα ταυτόχρονα και τα ακάρεα προστατεύονται καλά μέσα στα σημεία ανάπτυξης. Ελέγχετε πάντα την ετικέτα του προϊόντος για να προσδιορίσετε πόσο συχνά μπορούν να γίνουν εφαρμογές. Για τα ευρεία ακάρεα συνιστάται επίσης να επιβεβαιώστε τη δολοφονία ελέγχοντας τα τερματικά της εγκατάστασης στο μικροσκόπιο. Αυτό συμβαίνει επειδή το τοξικό σάλιο του ακάρεως μπορεί να προκαλέσει τη συνεχή εμφάνιση βλάβης στα φυτά για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την επίτευξη του ελέγχου.

Schreibe einen Kommentar