Θέλετε να καλέσετε έναν τοξικό ηγέτη; Ρώτα τη Μαντλίν

1
Θέλετε να καλέσετε έναν τοξικό ηγέτη;  Ρώτα τη Μαντλίν

Αγαπητή Madeleine,

Είμαι επικεφαλής μιας επιχειρηματικής μονάδας για μια παγκόσμια κατασκευαστική εταιρεία και είμαι στη θέση αυτή για περίπου 18 μήνες. Ανέλαβα κάποιον που ήταν τελείως ελεγμένος και ήταν λίγο χάος. Μου πήρε τόσο καιρό μόνο για να ξεμπερδέψω τις εμπλοκές των κορμών και να αποκαλύψω όλες τις κρίσιμες εργασίες που δεν είχαν ολοκληρωθεί. Έπρεπε να αντικαταστήσω μερικούς βασικούς μάνατζερ που δεν ήταν ενθουσιασμένοι με το να λογοδοτήσουν.

Όλες οι διαδικασίες και τα συστήματα είναι τώρα σε λειτουργία και τα πράγματα είναι αρκετά ομαλά ώστε έχω αφιερώσει λίγο χρόνο για να κάνω συναντήσεις σε επίπεδο παράλειψης με άτομα που αναφέρονται στα μέλη της εκτελεστικής μου ομάδας. Αυτά ήταν διαφωτιστικά, το λιγότερο. Μου έχει καταστεί σαφές ότι ένα από τα μέλη της ομάδας μου, που έχει επιτύχει εκπληκτικά αποτελέσματα, έχει δημιουργήσει επίσης ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Φωνάζει στους ανθρώπους μπροστά σε άλλους και τα μέλη της ομάδας του ζουν με το φόβο μήπως κάνουν λάθος. Πιστεύω ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να αρχίσουν να εγκαταλείπουν το κάπνισμα ομαδικά.

Με έβαλαν σε αυτή τη δουλειά γιατί η δύναμή μου είναι η διαδικασία, οπότε είμαι λίγο στη θάλασσα για το τι να κάνω σε αυτήν την κατάσταση. Το ένστικτό μου είναι να τον φωνάξω μπροστά στην υπόλοιπη ομάδα, ώστε να ξέρει πώς είναι αυτό, γιατί αυτό ακριβώς κάνει. Είμαι τόσο τρελός που αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχω καταλήξει μέχρι τώρα. Οποιαδήποτε ιδέα θα εκτιμηθεί.

Master Process

_________________________________________________________________________________

Αγαπητέ Δάσκαλε Διαδικασιών,

Συγχαρητήρια για την επιτυχία σας.

Τα επίπεδα παράλειψης μπορεί πράγματι να είναι φωτεινά. Έχετε κερδίσει με κάποιο τρόπο αρκετή εμπιστοσύνη στον οργανισμό ώστε οι άνθρωποι να είναι πρόθυμοι να πουν την αλήθεια για την εμπειρία τους. Το πρόβλημα είναι τώρα που ξέρετε, και οι άνθρωποι ξέρουν ότι ξέρετε, πρέπει να κάνετε κάτι γι‘ αυτό διαφορετικά κινδυνεύετε να χάσετε αυτήν την εμπιστοσύνη.

Το ερώτημα είναι: τι;

Το ένστικτό σου είναι κατανοητό και ο δισταγμός σου έξυπνος. Δεν θέλετε να κάνετε πρότυπο τις συμπεριφορές που προσπαθείτε να περιορίσετε. Έχετε ήδη αλλάξει την κουλτούρα του οργανισμού ώστε να εστιάζεται στη διαδικασία. Τι άλλο πιστεύετε ότι είναι σημαντικό για τον πολιτισμό; Αν ο πολιτισμός είναι αξίες στην πράξη, ποιες είναι οι αξίες που θέλετε να δείτε; Υπάρχουν ενδείξεις στην αλλεργική σας αντίδραση για τον τρόπο με τον οποίο η άμεση αναφορά σας αντιμετωπίζει τους ανθρώπους του.

Εάν θεωρείτε απαράδεκτο να φωνάζετε σε ανθρώπους —ειδικά μπροστά σε άλλους—, τι πρέπει να αντικαταστήσει αυτή τη συμπεριφορά; Πιθανώς αυτό υποδηλώνει ότι πιστεύετε ότι οι ηγέτες πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους τους με σεβασμό και να δίνουν σχόλια κατ‘ ιδίαν. Πώς ακριβώς θα έμοιαζε αυτό;

Εάν οι άνθρωποι ζουν με φόβο μήπως κάνουν λάθος, πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα λάθη; Ο τρόπος που απαντάτε σε αυτήν την ερώτηση αποκαλύπτει την αξία που θέλετε να ενσωματώσουν οι ηγέτες σας. Ίσως πιστεύετε ότι τα λάθη αποκαλύπτουν έλλειψη ικανότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει την τιμή του ετοιμότητα. Ίσως νιώθετε ότι οι άνθρωποι έχουν πάρα πολλά στο πιάτο τους και χρειάζονται βοήθεια για να εξισορροπήσουν τον φόρτο εργασίας τους. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει την αξία του δικαιοσύνηας πούμε, ή εξισορρόπηση φορτίου.

Τι άλλο ακούσατε από τα επίπεδα παράλειψής σας που σας οδηγεί να διαγνώσετε το περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο αρχηγός τους ως τοξικό; Τι συγκεκριμένα συγκεκριμένα πράγματα ακούσατε ότι ο ηγέτης κάνει αυτό που σας κάνει να πιστεύετε ότι οι άνθρωποι θα τα παρατήσουν κατά μάζα; Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαμορφώσετε τα αιτήματα που μπορείτε να κάνετε για την άμεση αναφορά σας. Θα πρέπει να είναι άμεσο και απλό, ώστε να μην υπάρχει σύγχυση σχετικά με το μήνυμα που στέλνετε.

Μπορεί να ακούγεται κάπως έτσι:

  • «Καταλαβαίνω ότι φωνάζεις τακτικά στους ανθρώπους σου μπροστά στους συνομηλίκους τους. Αυτός δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χτίσετε εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων σας. Ζητώ να μην υψώνετε ποτέ τη φωνή σας και να προσφέρετε ανακατεύθυνση ιδιωτικά. Κρατήστε τα πράγματα στην πραγματικότητα, ποτέ προσωπικά».
  • «Άκουσα τους ανθρώπους σας να ζουν με τον φόβο μήπως κάνουν λάθη. Ζητώ να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους με σεβασμό και να αντιμετωπίζετε τα λάθη ως πληροφορία ότι κάτι δεν πάει καλά. Καταλάβετε τι προκαλεί τα λάθη και διορθώστε το».
  • «Τα αποτελέσματά σας ήταν εξαιρετικά, αλλά δεν θα μπορέσετε να τα διατηρήσετε αν τα παρατήσουν όλοι. Πρέπει λοιπόν να δω αν μπορείτε να παράγετε τα ίδια αποτελέσματα δημιουργώντας ένα περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι απολαμβάνουν να εργάζονται».

Καταγράψτε τα αιτήματά σας και, εάν είναι δυνατόν, εξασκηθείτε με κάποιον ασφαλή. Μην αφήνετε τον εαυτό σας να αφήσει χώρο για δικαιολογίες ή να παρασυρθείτε σε μια συζήτηση. Αυτό θα σας οδηγήσει σε έναν δρόμο που δεν θα σας εξυπηρετήσει.

Μόλις υποβάλετε σαφή αιτήματα, βεβαιωθείτε ότι η άμεση αναφορά σας γνωρίζει ότι θα παρακολουθήσετε για να ελέγξετε τη συμμόρφωσή του με αυτά. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει αν δεν αλλάξει συμπεριφορά. Έχει ήδη δει ότι δεν θα ανεχτείτε την έλλειψη λογοδοσίας, οπότε αυτό θα λειτουργήσει υπέρ σας.

Ως αρχηγός της μονάδας σας, είναι δική σας ευθύνη να μοιραστείτε τις αξίες που περιμένετε να χρησιμοποιήσει η ομάδα σας καθώς οδηγεί τους ανθρώπους της. Φαίνεται ότι έχετε περάσει το μήνυμα ότι η ευθυγράμμιση της διαδικασίας και η ολοκλήρωση της εργασίας είναι τα πιο σημαντικά. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε άλλες αξίες—ίσως σεβασμό, ή ευγένεια ή εκτίμηση για τους υπαλλήλους. Ένας ηγέτης με τον οποίο συνεργάστηκα είχε μια αξία που ονόμασε «No Jerks». Οι άνθρωποί του ήξεραν ακριβώς τι σήμαινε αυτό.

Δεν μπορώ να σας πω ποιες είναι οι αξίες σας—μόνο μπορείτε να τις εντοπίσετε παρατηρώντας τι έχετε όχι θέλω. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατυπώσετε αυτό που θέλετε κάνω θέλω, τι είναι πιο σημαντικό και τι είναι απαράδεκτο. Αυτές είναι οι αξίες σας. Μόλις τα καταλάβετε, μοιραστείτε τα με τους ανθρώπους σας τακτικά. Χρησιμοποιήστε τα για να διαμορφώσετε τα σχόλια που δίνετε. Παρακολουθήστε τον βαθμό στον οποίο οι ηγέτες σας καθοδηγούνται από αυτές τις αξίες στις αξιολογήσεις απόδοσης. Όπως γνωρίζετε, ο καθένας μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα μέσω του εκφοβισμού βραχυπρόθεσμα, αλλά θα αποτρέψει τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Υποψιάζομαι ότι θα ανταποκριθείτε σε αυτή τη νέα πρόκληση ηγεσίας.

Αγάπη, Μαντλίν

Σχετικά με τη Madeleine

Μαντλίν Χόμαν Μπλανσάρ είναι πιστοποιημένος προπονητής, συγγραφέας, ομιλητής και συνιδρυτής της Blanchard Coaching Services. Η συμβουλή της Madeleine για τον καλοπροαίρετο διευθυντή είναι μια τακτική λειτουργία του Σαββάτου για μια πολύ επιλεγμένη ομάδα: καλοπροαίρετους διευθυντές. Η ηγεσία είναι δύσκολη – και όσο περισσότερο νοιάζεσαι, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Ελάτε μαζί μας εδώ κάθε εβδομάδα για πληροφορίες, πόρους και συνομιλία.

Έχετε μια ερώτηση για τη Madeleine; Στείλτε email στη Madeleine και αναζητήστε σύντομα την απάντησή σας. Σας ενημερώνουμε ότι παρόλο που θα κάνει το καλύτερο δυνατό, η Madeleine δεν μπορεί να απαντήσει προσωπικά σε κάθε γράμμα. Τα γράμματα θα υποστούν επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και έκτασης.

Schreibe einen Kommentar