Θέλετε να δώσετε συμβουλές ζωής στον καθοδηγούμενο στην εργασία σας; Ρώτα τη Μαντλίν

1
Θέλετε να δώσετε συμβουλές ζωής στον καθοδηγούμενο στην εργασία σας;  Ρώτα τη Μαντλίν

Αγαπητή Madeleine,

Είμαι έμπειρο στέλεχος. Πριν από μερικά χρόνια, η εταιρεία μου δημιούργησε ένα πρόγραμμα καθοδήγησης. Μου άρεσε πολύ να δίνω καθοδήγηση νέων νέων προσλήψεων και έχω κάνει αρκετές εξάμηνες θητείες.

Ο πρώτος μου καθοδηγούμενος και εγώ έχουμε μείνει σε στενή επαφή και έχουμε γίνει φιλικοί. Το παιδί είναι ροκ σταρ στη δουλειά και επωφελήθηκε από κάποιες εισαγωγές που έχω κάνει και συμβουλές που του έδωσα, κάτι που ήταν ευχάριστο.

Το πρόβλημά μου είναι ότι νομίζω ότι έχει πάρει κάποιες τρομερές αποφάσεις στην προσωπική του ζωή.

Είναι σε μακροχρόνια σχέση με μια νεαρή γυναίκα που εμφανίζεται εγωίστρια και ασταθής σε σημείο να είναι ασταθής. Η σχέση φαίνεται να τον κάνει μίζερο. Πριν από μερικούς μήνες, μου είπε ότι επρόκειτο να τελειώσει τα πράγματα μαζί της – αλλά το επόμενο πράγμα που ήξερα ήταν ότι θα μετακομίσει στο διαμέρισμα του.

Την ίδια περίπου περίοδο, πήρε μεγάλη προαγωγή με βαριά αύξηση. Μου έλεγε ότι έκανε οικονομία για να πάρει ένα σαββατοκύριακο και να ταξιδέψει στον κόσμο. Ωστόσο, αμέσως μετά την αύξηση του, έκανε τις οικονομίες του σε ένα πολύ φανταχτερό νέο αυτοκίνητο. Ποτέ δεν είχε αναφέρει ενδιαφέρον για αυτοκίνητα ή άλλα σύμβολα κατάστασης. Υποψιάζομαι ότι ήταν η φίλη που τον έπεισε να το αγοράσει.

Δυσκολεύομαι να κρατήσω τον εαυτό μου από το να του μιλήσω για το πώς λέει ένα πράγμα και μετά κάνει το άλλο και πώς πιστεύω ότι παίρνει μεγάλες αποφάσεις για τις οποίες θα μετανιώσει.

Η συμβουλή μου ήταν πάντα επικεντρωμένη στη δουλειά, επομένως δεν είναι σωστό να ασχοληθώ με την προσωπική του ζωή. Αλλά νιώθω σαν να παρακολουθώ ένα ναυάγιο τρένου να συμβαίνει και δεν ξέρω πώς να το σταματήσω. Θα έπρεπε εγω…

Πες κάτι?

________________________________________________________________________________

Αγαπητέ Πες κάτι;

Το ένστικτό σας είναι σωστό για τα χρήματα. Η σύντομη απάντησή μου είναι να κρατάς το στόμα σου κλειστό.

Φιλικός απέχει πολύ από το οι φιλοι. Με τη διαφορά ηλικίας και την ανισορροπία δύναμης, δεν έχετε ισότιμη, αμοιβαία σχέση. Θα ζητούσατε συμβουλές από τον καθοδηγούμενο σας σχετικά με τις μεγάλες αποφάσεις της ζωής σας; Δεν ακούγεται έτσι. Και επίσης δεν ακούγεται ότι ζητά τη συμβουλή σας για τις επιλογές που κάνει.

Εάν απλά δεν μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας, θα μπορούσατε να ζητήσετε άδεια για να μοιραστείτε μια παρατήρηση. Εάν σας δοθεί άδεια, επισημάνετε ότι τον έχετε βιώσει να ισχυρίζεται ότι θέλει ένα πράγμα και στη συνέχεια να κάνει ενέργειες που είναι σχεδόν αντίθετες από αυτές που είπε ότι ήθελε. Δείτε πού οδηγεί αυτό. Μπορεί να οδηγήσει στη διάχυση όλων των απόψεών σας, κάτι που θα ήταν ένα λάθος που θα μπορούσε κάλλιστα να καταστρέψει τη σχέση – επομένως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό.

Αλλά δεν βλέπω κανένα θετικό για σένα να το κάνεις αυτό. Τελικά, απλά δεν είναι κάτι δικό σου. Είναι αλήθεια σχεδόν 100% των περιπτώσεων ότι καμία καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη. Οι νέοι πρέπει να βρουν τον δρόμο τους και να κάνουν τα δικά τους λάθη. Ο καθοδηγούμενος σας μπορεί να δημιουργεί ναυάγια τρένου για τον εαυτό του, αλλά είναι του ναυάγια τρένου και αναμφίβολα θα μάθει σημαντικά πράγματα από αυτά.

Ίσως οι δυο σας να γίνετε αληθινοί φίλοι με τον καιρό και να ξυπνήσει αρκετά ώστε να ζητήσει τη γνώμη σας για τις προσωπικές του επιλογές. Μέχρι τότε, κρατήστε τους συμβούλους σας περιορισμένους σε επαγγελματικά θέματα εργασίας και συμπληρώστε τον σε όλα τα άλλα θέματα. Και όταν έρθει η ώρα που θέλετε να πείτε „το ήξερα“ – μην το κάνετε. Απλώς κούνησε το κεφάλι σου και δείξε συμπόνια.

Αγάπη, Μαντλίν

Σχετικά με τη Madeleine

Μαντλίν Χόμαν Μπλανσάρ είναι πιστοποιημένος προπονητής, συγγραφέας, ομιλητής και συνιδρυτής της Blanchard Coaching Services. Η συμβουλή της Madeleine για τον καλοπροαίρετο διευθυντή είναι μια τακτική λειτουργία του Σαββάτου για μια πολύ επιλεγμένη ομάδα: καλοπροαίρετους διευθυντές. Η ηγεσία είναι δύσκολη – και όσο περισσότερο νοιάζεσαι, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Ελάτε μαζί μας εδώ κάθε εβδομάδα για πληροφορίες, πόρους και συνομιλία.

Έχετε μια ερώτηση για τη Madeleine; Στείλτε email στη Madeleine και αναζητήστε σύντομα την απάντησή σας. Σας ενημερώνουμε ότι παρόλο που θα κάνει το καλύτερο δυνατό, η Madeleine δεν μπορεί να απαντήσει προσωπικά σε κάθε γράμμα. Τα γράμματα θα υποστούν επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και έκτασης.

Schreibe einen Kommentar