Θέλετε να γίνετε καλύτερος μέντορας; Ρώτα τη Μαντλίν

1
Θέλετε να γίνετε καλύτερος μέντορας; Ρώτα τη Μαντλίν

Αγαπητή Madeleine,

Ο οργανισμός μου θέσπισε ένα πρόγραμμα καθοδήγησης πριν από μερικά χρόνια. Έχουμε ένα ωραίο διαδικτυακό σύστημα, έτσι ώστε οι υποψήφιοι καθοδηγούμενοι να μπορούν να ελέγχουν τα βιογραφικά και να ζητούν από άτομα που έχουν εγγραφεί να γίνουν μέντορες. Με έχουν επιλέξει λίγοι άνθρωποι και μου άρεσε πολύ να είμαι μέντορας.

Το σύστημά μας παρέχει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές στους μέντορες, αλλά δεν είναι πολλές πληροφορίες και έχω κάποιες ερωτήσεις. Το ανθρώπινο δυναμικό μας δεν είχε πολλές απαντήσεις για μένα, οπότε σκέφτηκα να σας ρωτήσω.

Παρατηρώ ότι είσαι προπονητής και αναρωτιέμαι: ποια νομίζεις ότι είναι η διαφορά μεταξύ του coaching και του mentoring; Ποια είναι η ευθύνη μου ως μέντορας; Πώς μπορώ να ξέρω πόσο είναι αρκετό; Τι είναι πάρα πολύ; Τι θα συμβεί αν ακούσω κάτι που πιστεύω ότι πρέπει να αναφερθεί στο αφεντικό του καθοδηγούμενου μου; Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να γίνει αρκετά προσωπικό. Τι άλλο πρέπει να ξέρω;

αναρωτιούνται

________________________________________________________________________________

Αγαπητέ αναρωτιέστε,

Τι διασκεδαστική ερώτηση! Ευχαριστώ! Πρώτον, είστε ένα καλό αυγό για να εγγραφείτε ως μέντορας. Μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό και σίγουρα μπορείτε να μάθετε πολλά, αλλά είναι μια υπηρεσία που παρέχετε.

Αν και μου λένε ότι κανείς δεν αγοράζει ή δεν διαβάζει πια βιβλία, πρέπει να προτείνω αυτό που έγραψε ο Ken Blanchard Claire Diaz-Ortiz (που είναι εκπληκτικά κουλ, ψάξε την). Λέγεται Καθοδήγηση ενός λεπτού: Πώς να βρείτε και να εργαστείτε με έναν μέντορα—και γιατί θα επωφεληθείτε από το να είστε ένας.

Το βιβλίο διαβάζεται εύκολα και διασκεδαστικά και θα καλύψει κάποια κενά για εσάς.

Μερικές υποδείξεις όμως:

 • Καθορίστε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το πρώτο πράγμα που θα θέλετε να δημιουργήσετε σε μια σχέση καθοδήγησης είναι αυτό που ο καθοδηγούμενος ελπίζει να επιτύχει συνεργαζόμενος με έναν μέντορα. Αυτό θα σας βοηθήσει να φτιάξετε έναν οδικό χάρτη για τη σχέση και να μάθετε αν έχετε κάνει καλή δουλειά στο τέλος.
 • Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα. Θα θελήσετε να ορίσετε ένα χρονικό όριο και για τη σχέση καθοδήγησης, όχι ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε όταν φτάσετε στη γραμμή του τερματισμού, εάν συμφωνούν και τα δύο μέρη. Ωστόσο, ο καθορισμός ενός χρονοδιαγράμματος εξαλείφει κάθε ενόχληση σχετικά με την παράλειψη, εάν οι στόχοι έχουν επιτευχθεί ή εάν κάποιο από τα μέρη θέλει να προχωρήσει.
 • Δημιουργήστε μια συμφωνία συνεργασίας. Πώς θα συνεργαστείτε; Πώς θα ανατροφοδοτήσετε ο ένας τον άλλον εάν παραστεί ανάγκη; Πώς θα το αντιμετωπίσετε εάν διαφωνείτε για μια πορεία δράσης;
 • Σχεδιάστε μια δομή. Μπορείτε να τροποποιήσετε τη συμφωνία καθώς προχωράτε, αλλά η τοποθέτηση φόρμας στη συνάρτηση είναι σημαντική. Θα συναντηθείτε από κοντά, στο τηλέφωνο ή στο Zoom; Πόσο συχνά και για πόσο καιρό; Ίσως συμφωνήσετε σε ένα check-in στο μέσο για να αξιολογήσετε εάν τα πράγματα πάνε όπως θα θέλατε και οι δύο.
 • Παρακολούθηση προόδου. Η δουλειά του καθοδηγούμενου πρέπει να είναι να δημιουργήσει ένα γραπτό αρχείο των στόχων, των δεσμεύσεων, των επιτευγμάτων και των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχέσης καθοδήγησης. Θα σας βοηθήσει και τους δύο να αναγνωρίσετε την αξία του χρόνου που περάσατε μαζί.
 • Αφήστε τον καθοδηγούμενο να οδηγήσει τη σχέση. Αυτή είναι η άποψή μου, αλλά το να είσαι μέντορας είναι υπηρεσία και δεν νομίζω ότι είναι στο χέρι σου να κυνηγήσεις τον καθοδηγητή σου. Εάν ο καθοδηγούμενος δεν παίρνει την εργασία στα σοβαρά, μπορείτε σίγουρα να κάνετε αυτή την παρατήρηση. Εάν ο καθοδηγούμενος δεν εμφανίζεται στις συναντήσεις, μπορείτε να ρωτήσετε τι συμβαίνει. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε εάν υπάρχει κάτι που έχετε κάνει ή έχετε πει και έχει απενεργοποιήσει τον καθοδηγούμενο. Αυτό σημαίνει ότι διατηρείτε το τέλος της συμφωνίας σας και μπορείτε να το αφήσετε έτσι.
 • Προσδιορίστε τις παραμέτρους εμπιστευτικότητας. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, «Κι αν ακούσω κάτι;»—Είμαι λάτρης του «κώνου της σιωπής», ώστε οι καθοδηγούμενοι να μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς να είναι ο εαυτός τους και να μοιράζονται πράγματα που δεν αισθάνονται άνετα να μοιραστούν με κανέναν άλλο. Αυτό απαιτεί τη δέσμευσή σας να μην αποκαλύψετε ποτέ τίποτα που θα μάθετε για τον καθοδηγούμενο σας, εκτός εάν έχετε νομική υποχρέωση να το κάνετε. Ελπίζω ότι ο οργανισμός σας έχει παράσχει κάποιες οδηγίες σχετικά με αυτό. ίσως είναι θαμμένο στα ψιλά γράμματα. Μπορεί να έχετε καθήκον να κλιμακώσετε οτιδήποτε ακούτε:
  • Σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας όπως αυτοκτονικός ιδεασμός.
  • Οτιδήποτε μπορεί να γίνει αγωγή. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο καθοδηγούμενος σας υποφέρει από κάτι που ακούγεται σαν μια μορφή παρενόχλησης. Επειδή είστε πράκτορας του οργανισμού, εάν ο καθοδηγούμενος σας μπορεί να δείξει ότι μίλησε σε κάποιον στον οργανισμό για το πρόβλημα και δεν έγινε τίποτα —ακόμα κι αν σας ζήτησε να μην κάνετε τίποτα— μπορεί να εκραγεί στο πρόσωπό σας.
  • Παράνομη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, εάν η καθοδηγούμενη σας υποψιάζεται ότι το αφεντικό της ή ένας συνάδελφός της κλέβει, μοιράζεται εμπορικά μυστικά ή ότι εμπλέκεται σε άλλες άθλιες συμπεριφορές.

Γνωρίζω ότι αυτές οι παράμετροι ισχύουν για τους επαγγελματίες προπονητές μας. Φυσικά, η πρώτη γραμμή άμυνάς σας θα είναι πάντα να ενθαρρύνετε τον καθοδηγούμενο σας να κλιμακωθεί σε HR ή σε επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορεί απλώς να χρειαστούν τη βοήθειά σας για να διακρίνουν τα γεγονότα από τις εικασίες ή, στη χειρότερη περίπτωση, να βρουν το θάρρος να κλιμακώσουν, εάν αυτό είναι κατάλληλο.

Παραδοσιακά, η δουλειά του μέντορα περιλαμβάνει:

 • Να είσαι πρότυπο: Συμμετοχή σε ξεχωριστές δραστηριότητες και επίδειξη συμπεριφορών που αφορούν συγκεκριμένο ρόλο.
 • Συμβουλευτική: Κοινή χρήση πληροφοριών ή εμπειρογνωμοσύνης σχετικά με τον κλάδο, την εταιρεία ή την επιχειρηματική μονάδα που ο μέντορας πιστεύει ότι σχετίζονται με τον καθοδηγούμενο.
 • Διαμεσολάβηση: Εισαγωγή σε ισχυρά, με επιρροή και κατά τα άλλα χρήσιμα άτομα στον κλάδο ή τον οργανισμό.
 • Υποστήριξη: Προώθηση των εργασιακών αναθέσεων του καθοδηγούμενου ή της εξέλιξης της σταδιοδρομίας του για να βοηθήσει την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του καθοδηγούμενου.
 • Πρωταθλητισμός: Ακούγοντας τα ενδιαφέροντα, τα πάθη και τις δυνάμεις του καθοδηγούμενου και ενθαρρύνοντάς τον να ζητήσει αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Οι μέντορες θα βρεθούν συχνά σε μια προπονητική συνομιλία. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ένας στόχος δεν είναι κρυστάλλινος ή όταν ένα πρόβλημα είναι συντριπτικά πολύπλοκο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καθοδήγηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σαφήνειας. Το Coaching είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο όταν ο μέντορας δεν έχει αρκετή τεχνογνωσία για να προσθέσει τη μεγαλύτερη αξία ή να δώσει συμβουλές. Οι συνομιλίες καθοδήγησης προωθούν την ανακάλυψη, δημιουργούν πληροφορίες και διευκρινίζουν τη σκόπιμη δράση για κάποιον άλλον. Όταν εμφανιστεί κάτι τέτοιο, ακούστε προσεκτικά, αναλογιστείτε τι ακούτε και κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Ακολουθούν ορισμένες κλασικές ερωτήσεις καθοδήγησης που μπορείτε να αναπτύξετε, ανάλογα με την κατάσταση:

 • Τι είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή;
 • Τι λειτουργεί καλά/δεν λειτουργεί όπως θα θέλατε;
 • Τι σας εμποδίζει/ σας σταματά;
 • Τι σας οδηγεί/ σας συντηρεί;
 • Τι υποθέτεις εδώ;
 • Ποια πεποίθηση μπορεί να μην σας εξυπηρετεί;
 • Τι αντιστέκεσαι;
 • Τι επιτρέπετε/ανέχεστε;
 • Πώς έχετε συμβάλει σε αυτή την κατάσταση;
 • Πώς μπορείτε να αλλάξετε την αφήγηση;
 • Πώς θα πάρετε αυτή την απόφαση;
 • Τι ερώτηση πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή;

Όπως σχολίασε ένας πρόσφατος συμμετέχων στο διαδικτυακό σεμινάριο, ένας μέντορας θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας ενώ ένας προπονητής θα αμφισβητήσει τις απαντήσεις σας. Συχνά, είναι αλήθεια ότι ο μέντορας θα προτιμούσε να είναι ο λαμπρός με όλες τις απαντήσεις, ενώ ο προπονητής είναι αφοσιωμένος στο να είναι ο καθοδηγούμενος ο λαμπρός. Και αν το ταίρι γίνει στον παράδεισο, θα είστε και οι δύο λαμπροί.

Τείνουν αυτές οι συζητήσεις να αναμειγνύονται μεταξύ τους και να επικαλύπτονται; Σίγουρα, το κάνουν. Τελικά, εάν αποδεχτείτε ότι η πρώτη σας δουλειά είναι να υπερασπίζεστε τον καλύτερο εαυτό και το συμφέρον του καθοδηγούμενου, θα πρέπει να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και να χρησιμοποιήσετε την καλή σας κρίση.

Ελπίζω η εμπειρία καθοδήγησης σας να συνεχίσει να είναι μια θετική εμπειρία!

Αγάπη, Μαντλίν

Σχετικά με τη Madeleine

Μαντλίν Χόμαν Μπλανσάρ είναι πιστοποιημένος προπονητής, συγγραφέας, ομιλητής και συνιδρυτής της Blanchard Coaching Services. Η συμβουλή της Madeleine για τον καλοπροαίρετο διευθυντή είναι μια τακτική λειτουργία του Σαββάτου για μια πολύ επιλεγμένη ομάδα: καλοπροαίρετους διευθυντές. Η ηγεσία είναι δύσκολη – και όσο περισσότερο νοιάζεσαι, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Ελάτε μαζί μας εδώ κάθε εβδομάδα για πληροφορίες, πόρους και συνομιλία.

Έχετε μια ερώτηση για τη Madeleine; Στείλτε email στη Madeleine και αναζητήστε σύντομα την απάντησή σας. Σας ενημερώνουμε ότι παρόλο που θα κάνει το καλύτερο δυνατό, η Madeleine δεν μπορεί να απαντήσει προσωπικά σε κάθε γράμμα. Τα γράμματα θα υποβληθούν σε επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και έκτασης.

Schreibe einen Kommentar