Η 58η επέτειος της Ματωμένης Κυριακής στη Σέλμα Αλαμπάμα

1
Η 58η επέτειος της Ματωμένης Κυριακής στη Σέλμα Αλαμπάμα

Σκέψεις για την 58η επέτειο της Ματωμένης Κυριακής στη Σέλμα Αλαμπάμα

Στην 58η επέτειο της Ματωμένης Κυριακής στη Σέλμα της Αλαμπάμα, οι σκέψεις μου επικεντρώνονται στους γενναίους διαδηλωτές δικαιοσύνης που θυσίασαν την ασφάλειά τους για να προωθήσουν τη φυλετική δικαιοσύνη. Μπορείτε να φανταστείτε να σηκωθείτε για να προσευχηθείτε και να προετοιμαστείτε για την πορεία 54 μιλίων από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι με καιρό 41 μοιρών; Πώς πρέπει να ήταν να ήταν μια βελονιά στο ύφασμα του διαφυλετικού, διαγενεακού και διαθρησκευτικού πλήθους που κάλυπτε αυτό το μέρος στον Βαθύ Νότο, αναζητώντας δικαιοσύνη για τους Μαύρους Αμερικανούς, γνωρίζοντας ότι η λαβή του Jim Crow σε αυτόν τον λαιμό του δάσους δεν θα μπορούσε να είναι πιο σφιχτή ? Και, ότι η απειλή για τη ζωή τους ήταν πραγματική.

Η πορεία της Σέλμα στο Μοντγκόμερι ήταν μία από μια σειρά από δημόσιες δράσεις, μέρος ενός αργού αλλά αυξανόμενου κινήματος για φυλετική ισότητα, δικαιώματα ψήφου και αλλαγή πολιτικής. Οι ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων οργάνωσαν αυτή την πορεία για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του Jimmie Lee Jackson, ενός ακτιβιστή που πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου από στρατιώτη της πολιτείας της Αλαμπάμα στις 18 Φεβρουαρίου επειδή υπερασπίστηκε τη μητέρα του ενάντια στην αστυνομική βία. Μπορείτε να φανταστείτε τι βίωσαν οι διαδηλωτές καθώς στάθηκαν αλληλέγγυοι με 600 ομοϊδεάτες που γνώριζαν πόσο θα μπορούσε να κάνει η ρατσιστική εξουσία για την προστασία του διαχωρισμού;

Σίγουρα, ο φόβος και το άγχος ήταν παρόντες, αλλά ο σκοπός τους ήταν ξεκάθαρος: πορεία προς την πρωτεύουσα της πολιτείας της Αλαμπάμα σε μια ενιαία επίδειξη υποστήριξης για ζωές που θα έπρεπε να έχουν σημασία για όλους, αλλά κακοποιήθηκαν, εξευτελίστηκαν και συχνά καταπνίγονταν από ιδιώτες και κρατικούς παράγοντες . Αυτοί οι πολεμιστές της δικαιοσύνης δεν θα συγκινηθούν από το προπύργιο της λευκής υπεροχής που έχει δεσμευτεί στη ρατσιστική βία και τον τρόμο.

Στην Εταιρεία των 600 Justice Coconspirators

Μπορείτε να φανταστείτε να προχωρήσετε προς τη γέφυρα Edmund Pettus της Selma και να δείτε την αντίσταση από τις αρχές ντυμένες με εξοπλισμό ταραχών; Οι ράβδοι και οι μάσκες αερίων τους αποτελούν σημαντική απειλή για τη ζωή σας, αλλά παραμένετε σταθεροί στην αποφασιστικότητά σας να υπερασπιστείτε την ελευθερία των Μαύρων και να φέρετε την Αμερική πιο κοντά στις υποσχέσεις του Συντάγματος.

Εάν τα τελευταία χρόνια έχετε σταθεί με τους διαδηλωτές του Black Lives Matter ή έχετε παρελαύνει στο πλευρό των Μαύρων και Καφετών για πολιτικά δικαιώματα από την εποχή του αιδεσιμότατου Δρ. πρόσωπο με πρόσωπο. Ακόμα κι αν χρησίμευαν για να προστατεύσουν εσάς και την ομάδα, συχνά δημιουργούνται ανησυχητικά συναισθήματα με τον αγώνα για ελευθερία. Η απειλή της βίας είναι πάντα μια πιθανότητα. Το βιτριόλι και η βία που υποστηρίχθηκε από το κράτος που εμφανίστηκαν σε ακτιβιστές σκουός σε μέρη όπως η Σέλμα το 1965, ο Φέργκιουσον το 2014 και το Standing Rock το 2016 υπενθυμίζουν σε κάποιον ότι οι μαχητές της ελευθερίας μπορεί να τραυματιστούν σοβαρά ή να τους κλέψουν τη ζωή από αυτούς που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν και εξυπηρετούν το κοινό.

Την Ματωμένη Κυριακή, η πορεία για το δικαίωμα ψήφου ήρθε αντιμέτωπη με τη ρατσιστική εξουσία με κίνητρο τον χριστιανικό εθνικισμό (ένα ιδεολογία που προάγει τον Θεό που ευθυγραμμίζεται με τον πατριωτισμό και μια ορισμένη φυλή ανθρώπων) και την υπεροχή των λευκών (η πεποίθηση ότι οι λευκοί άνθρωποι προτιμώνται έναντι άλλων φυλών). Τελικά, η ελευθερία νίκησε την ανελεύθερη ιδεολογία που βασίζεται στη φυλή, αναμφισβήτητα λόγω των ηρώων που υπερασπίστηκαν τη δικαιοσύνη στις 7 Μαρτίου 1965.

Και κάποιοι αναδείχθηκαν στην εθνική πολιτική σκηνή, όπως ο εκλιπών εκπρόσωπος John Lewis (GA). Ήταν μεταξύ εκείνων που ξυλοκοπήθηκαν από την αστυνομία εκείνη την ημέρα και συνέχισε να υπηρετεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για 33 χρόνια. Μπορείτε να φανταστείτε πώς ήταν να βλέπεις αυτόν τον σπουδαίο άντρα να σπάει το κρανίο του;

Η Bloody Sunday προχώρησε στα πολιτικά δικαιώματα, αλλά χρειάζεται ακόμη σημαντική μεταμόρφωση

Ναι, τα δικαιώματα ψήφου κατοχυρώθηκαν για τους Μαύρους λίγους μήνες μετά την Πορεία της Σέλμα, όταν ο Πρόεδρος Τζόνσον υπέγραψε τον νόμο περί δικαιωμάτων ψήφου του 1965, αλλά η φυλετική βία και οι διακρίσεις εξακολουθούν να υφίστανται στην αστυνόμευση. Και, πάνω από πενήντα χρόνια αργότερα, η ρατσιστική εξουσία στις «κόκκινες» πολιτείες επιμένει στις προσπάθειες παράκαμψης του ομοσπονδιακού νόμου με τακτικές καταστολής των ψηφοφόρων. Η μητέρα μου βρίσκει ανυπόφορο τα δικαιώματα που παρέλασε και ψήφισε στη δεκαετία του ’60 να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις, και ότι ορισμένες αστυνομικές δυνάμεις συνεχίζουν να κακοποιούν, να βλάπτουν και να σκοτώνουν μαύρους.

Η συνεχιζόμενη πραγματικότητα της υπερστρατιωτικοποιημένης αστυνομικής βίας κατά των Μαύρων και Καφετών είναι ο λόγος που το NETWORK υποστηρίζει την George Floyd Justice in Policing Act, νομοθεσία που εισήχθη στο 117ο Συνέδριο. Εάν εγκριθεί, η ουσιαστική επίβλεψη και οι προστασίες θα εξασφαλιστούν σε τοπικό, πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Και οι προσπάθειες του ΔΙΚΤΥΟΥ για ενίσχυση των δικαιωμάτων ψήφου, μέσω του John Lewis Voting Rights Advancement Act και άλλη νομοθεσία, θα προωθήσει το όραμά μας για τις κοινότητες που ευδοκιμούν με το οικονομικό, το ποινικό νομικό σύστημα και άλλες μεταρρυθμίσεις της πολιτικής κοινωνικής δικαιοσύνης.

Με τον Θεό, η αλλαγή είναι δυνατή

Οι γεμάτοι πνεύματα που αναζητούν τη δικαιοσύνη δεν μπορούν να περιμένουν την αλλαγή. Πρέπει να φροντίζουμε ένθερμα για τις κοινότητες και να δεσμευτούμε στην επιδίωξη μιας ασφαλούς, ισότιμης και ευημερούσας ζωής για όλους όσους ζουν σε αυτές. Το χώμα στο οποίο μας φύτεψε ο Θεός, πρέπει να εμπλουτιστεί με αγάπη και καλοσύνη. Είναι καιρός να ξεριζώσουμε τον φόβο και το μίσος που ευδοκιμούν με τον ρατσισμό. Ας μην φανταστούμε απλώς έναν κόσμο ανανεωμένης οικειότητας μεταξύ ανθρώπων κάθε καταγωγής και όλης της Δημιουργίας μέσω του έργου του Μεσσία μας: του Ιησού από τη Ναζαρέτ. Ας το επιδιώξουμε ριζικά!

Ο Θεός δεν μας έδωσε πνεύμα φόβου, αλλά δύναμης, αγάπης και υγιούς μυαλού (2 Τμ. 1:7). Πώς θα χρησιμοποιήσετε το θεϊκό δημιουργικό μυαλό σας για να επιστρατεύσετε την αγάπη δυνατά για δικαιοσύνη;

Ο Δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Τζούνιορ προσευχήθηκε: «Η μεγάλη μου προσευχή είναι πάντα ο Θεός να με ελευθερώσει από την παράλυση του ακρωτηριασμού του φόβου, γιατί πιστεύω ότι όταν ένα άτομο ζει με φόβους για τις συνέπειες για την προσωπική του ζωή, δεν μπορεί ποτέ να το κάνει οτιδήποτε από την άποψη της ανύψωσης ολόκληρης της ανθρωπότητας και της επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σε κάθε εποχή και σε κάθε γενιά».

Αυτή τη μέρα θυμόμαστε τα καταστροφικά γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής, τις δόξες που αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια της και ακόμη και εκείνες που δεν έχουν δει ακόμα.

Η προσευχή μου για όσους αναζητούν δικαιοσύνη γεμάτους πνεύμα

Στην 58η επέτειο της Ματωμένης Κυριακής στη Σέλμα της Αλαμπάμα, είμαι ευγνώμων στους 600 που αψήφησαν τον φυλετικό τρόμο στη Γέφυρα Πέτις και θυσίασαν την ασφάλεια και την ασφάλειά τους για την προώθηση των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα μας. Επειδή αντιμετώπισαν γενναία τη ρατσιστική αστυνομική δύναμη, εγώ και εκατομμύρια άλλοι μαύροι άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μπορούμε να πάρουμε οποιαδήποτε θέση σε ένα δημόσιο λεωφορείο, να παρακολουθήσουμε ενσωματωμένα δημόσια σχολεία και να ψηφίσουμε στις εκλογές. Αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία της ζωής των Μαύρων, ειδικά στις αλληλεπιδράσεις με την αστυνομία. Προσφέρω μια μικρή προσευχή για όσους αναζητούν δικαιοσύνη:

Κύριε, βοήθησέ με να αγαπήσω ελεύθερα και να Σε υπηρετήσω.
Καθοδηγήστε τις προσπάθειές μου για αλλαγή στις κοινότητες, ώστε όλα τα παιδιά σας να ευδοκιμήσουν, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκευτικής πίστης, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Θεέ μου, δώσε μου το θάρρος να ενεργήσω για τη θεία δικαιοσύνη χωρίς επιφυλάξεις ή φόβο για εμπόδια.
Θεέ μου, δώσε μου τη δύναμη να το κάνω αυτό έως ότου η δικαιοσύνη κυλήσει κάτω σαν καταρράκτης και η δικαιοσύνη σαν ρέμα που ρέει συνεχώς. Αμήν.

Schreibe einen Kommentar