Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (WKD) γιορτάζεται στις 9 Μαρτίου

1
Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (WKD) γιορτάζεται στις 9 Μαρτίου

Μια παγκόσμια εκδήλωση υγειονομικής περίθαλψης που αποσκοπεί στην προώθηση της ευαισθητοποίησης για τη νόσο των νεφρών, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (WKD) γιορτάζεται τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου κάθε έτους. Διεξάχθηκε ως κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Νεφρικών Ιδρυμάτων (IFKF), η μονοήμερη εορτή για το 2023 πέφτει στις 9 Μαρτίου φέτος. Αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα νεφρά στη διατήρηση της υγείας. Στοχεύει στη μείωση της επίπτωσης και των επιπτώσεων της χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) και άλλων συναφών προβλημάτων υγείας παγκοσμίως. Ονομάζεται επίσης χρόνια νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρική νόσο τελικού σταδίου (ESRD), η ΧΝΝ είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας. Οι νεφρολόγοι και άλλοι ειδικοί που θεραπεύουν ασθενείς με ΧΝΝ μπορούν να συνεργαστούν με επαγγελματίες ιατρικές εταιρείες χρέωσης για την εξασφάλιση ακριβών ιατρικών ισχυρισμών.

Το OSI μπορεί να παρέχει συμβουλές ειδικών σχετικά με τα ερωτήματα χρέωσης και κωδικοποίησης και τις ιατρικές αξιώσεις σας. Ζητήστε μια δωρεάν δοκιμή τώρα!

Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) προβλέπεται να γίνει η πέμπτη πιο κοινή αιτία απώλειας ετών ζωής παγκοσμίως μέχρι το 2040. Σύμφωνα με αναφορές από το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού (NKF), περίπου 850 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογίζεται ότι μάχονται με νεφρική νόσο. Περισσότεροι από 1 στους 7 ενήλικες στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι έχουν χρόνια νεφρική νόσο – δηλαδή περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, το 40 τοις εκατό των ατόμων με σοβαρά μειωμένη νεφρική λειτουργία (όχι σε αιμοκάθαρση) δεν γνωρίζουν ότι έχουν ΧΝΝ. Κάθε 24 ώρες, 360 άτομα ξεκινούν θεραπεία αιμοκάθαρσης για νεφρική ανεπάρκεια. Ο όρος «χρόνια νεφρική νόσος» σημαίνει μόνιμη βλάβη στα νεφρά που μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η σοβαρή βλάβη στα νεφρά καθιστά αδύνατο να φιλτράρουν τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά από το αίμα. Τα υπερβολικά ή επικίνδυνα επίπεδα υγρών, ηλεκτρολυτών και αποβλήτων συσσωρεύονται στο σώμα και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Η παγκόσμια εκστρατεία του 2023 ενθαρρύνει τους υποστηρικτές από όλα τα κοινωνικά στρώματα να συμμετάσχουν στη μάχη ενάντια σε αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Γενικά, η ΧΝΝ εμφανίζεται όταν μια ασθένεια ή μια κατάσταση βλάπτει τη λειτουργία των νεφρών προκαλώντας σοβαρή βλάβη που τείνει να επιδεινώνεται σε αρκετούς μήνες ή χρόνια. Ασθένειες όπως η πολυκυστική νεφρική νόσος, η διάμεση νεφρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2, η παρατεταμένη απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η σπειραματονεφρίτιδα, η μη φυσιολογική δομή των νεφρών και οι υποτροπιάζουσες νεφρικές λοιμώξεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ΧΝΝ. Τα συμπτώματα της ΧΝΝ είναι συχνά μη ειδικά και αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου εάν η νεφρική βλάβη εξελίσσεται αργά. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν – έμετο και ναυτία, υψηλή αρτηριακή πίεση, απώλεια όρεξης, κόπωση και αδυναμία, πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, αλλαγές στην ούρηση, προβλήματα ύπνου και μυϊκές κράμπες.

Η μονοήμερη παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποιεί σχετικά με τους βασικούς παράγοντες κινδύνου και τον σχετικό ρόλο τους στον εντοπισμό και τη μείωση του κινδύνου ΧΝΝ. Υπολογίζεται ότι 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από κάποιου βαθμού χρόνια νεφρική νόσο, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και διάφοροι παράγοντες κινδύνου όπως αυτοί που αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να την επιταχύνουν.

Η διάγνωση αυτής της πάθησης περιλαμβάνει φυσική εξέταση, ανασκόπηση ιατρικού ιστορικού και αναλύσεις όπως εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές εξετάσεις και βιοψία για την αξιολόγηση της λειτουργίας και της δομής των νεφρών. Οι τρόποι θεραπείας θα ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα για ΧΝΝ ήπιου σταδίου για τον έλεγχο των συμπτωμάτων και άλλων παραγόντων κινδύνου. Για νεφρική νόσο τελικού σταδίου, η αιμοκάθαρση ή η μεταμόσχευση νεφρού θα είναι η προτιμώμενη μέθοδος θεραπείας. Οι νεφρολόγοι που παρέχουν θεραπεία για χρόνια νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να τεκμηριώνουν τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου και άλλες διαδικασίες θεραπείας που παρέχονται χρησιμοποιώντας τους σωστούς ιατρικούς κώδικες. Οι υπηρεσίες ιατρικών χρεώσεων που παρέχονται από κορυφαίες εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη υποβολή αιτήσεων για ακριβή αποζημίωση. Οι κωδικοί ICD-10 για ΧΝΝ περιλαμβάνουν:

 • N18 – Χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ)
  • N18.1 – Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 1
  • N18.2 – Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 2 (ήπια)
  • N18.3 – Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 3 (μέτρια)
  • N18.4 – Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 4 (σοβαρή)
  • N18.5 – Χρόνια νεφρική νόσο, στάδιο 5
  • N18.6 – Νεφροπάθεια τελικού σταδίου
  • N18.9 – Χρόνια νεφρική νόσο, μη καθορισμένη

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού (WKD) ξεκίνησε για πρώτη φορά το έτος 2006. Το εύρος της εκστρατείας διευρύνθηκε σημαντικά σε διάστημα 17 ετών. Αρκετοί οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης και κοινότητες νεφρικής φροντίδας ένωσαν τα χέρια για να φέρουν κοντά τους ασθενείς που πάσχουν από νεφρικές παθήσεις και να προωθήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους «καταπληκτικούς νεφρούς» εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους για το ρόλο τους στη διατήρηση της υγείας. Στο WKD 2023, διάφορες ιατρικές εκστρατείες όπως – συστηματικός έλεγχος για όλους τους τύπους χρόνιων νεφρικών παθήσεων (ιδιαίτερα ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και υπέρταση), η υπεράσπιση της μεταμόσχευσης νεφρού (ως η καλύτερη επιλογή για νεφρική ανεπάρκεια) και η κυκλοφορία προληπτικών συμβουλών. διεξαχθεί παγκοσμίως.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023 είναι – «Υγεία των νεφρών για όλους – Προετοιμασία για το απροσδόκητο, υποστήριξη των ευάλωτων». Το θέμα απευθύνει έκκληση στους ασθενείς, τις κυβερνήσεις, τους παγκόσμιους ηγέτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας) να εργαστούν συλλογικά για να επιταχύνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Ολόκληρη η κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, των κυβερνήσεων, της βιομηχανίας, καθώς και των ατόμων που ζουν με νεφρική νόσο και των φροντιστών τους, πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για απροσδόκητα γεγονότα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή στην πρόσβαση στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα. Για να διασφαλιστεί η ετοιμότητα και να δείξουμε υποστήριξη, η εκστρατεία ενθαρρύνει όλους τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τον αντίκτυπο που έχουν καταστροφικά γεγονότα στα άτομα που ζουν με νεφρική νόσο. Οι χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν στην καμπάνια κατεβάζοντας και κοινοποιώντας τα πανό WKD 2023 στον ιστότοπό τους και στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της καμπάνιας WKD 2023.

Λάβετε μέρος στον εορτασμό WKD στις 9 Μαρτίου. Δημιουργήστε ευρεία ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χρόνια νεφρική νόσο και ενθαρρύνετε τους ανθρώπους να την εντοπίσουν σε πρώιμο στάδιο.

Αποκτήστε σημαντική εξοικονόμηση κόστους με την εξωτερική ανάθεση ιατρικών χρεώσεων στο OSI! Μη διστάσετε να καλέσετε τον Υπεύθυνο Λύσεων για να συζητήσετε τις ιατρικές σας απαιτήσεις χρέωσης και κωδικοποίησης. Καλέστε τον αριθμό μας χωρίς χρέωση – (800) 670-2809 και αποκτήστε μια δωρεάν δοκιμή σήμερα!

Schreibe einen Kommentar