Η ασάφεια σε κάνει να τρελαίνεις; Ρώτα τη Μαντλίν

0
Η ασάφεια σε κάνει να τρελαίνεις;  Ρώτα τη Μαντλίν

Αγαπητή Madeleine,

Έχω ανέβει πολύ γρήγορα στις τάξεις του οργανισμού μου. Πέρυσι ανέλαβα πολλές νέες ευθύνες χωρίς σχεδόν καμία κατεύθυνση, έκανα καλή δουλειά και πήρα αύξηση και προαγωγή. Το αφεντικό μου, ο πρόεδρος της εταιρείας, μου έχει πει αρκετές φορές ότι με βλέπει ως υλικό συνεργάτη.

Μια από τις υπερδυνάμεις μου ανακαλύπτει τα πράγματα — αλλά φοβάμαι ότι έχω φτάσει τα όριά μου σε έναν τομέα.

Ζητώ συνέχεια από το αφεντικό μου για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το τι αναμένεται από εμένα για να μπορέσω να επικοινωνήσω με τον σύντροφο. Και συνεχίζει να λέει ότι πρέπει να γίνω «πιο άνετα με την ασάφεια». Είναι τρελό. Αν ήξερα τι έπρεπε να κάνω, θα το έκανα. Αλλά δεν θα μου πει.

Καμιά ιδέα για μένα για το πώς να ξεπεράσω αυτό το αδιέξοδο;

Flying Blind

________________________________________________________________

Flying Blind,

Μόλις περιέγραψες το ακριβές αίνιγμα να κάνει το άλμα από την επιχειρησιακή ηγεσία στη στρατηγική ηγεσία. Όταν φτάσετε στις κορυφαίες τάξεις οποιουδήποτε οργανισμού, η μεγαλύτερη αλλαγή είναι αυτή δεν υπάρχει πια κανένας να να σου πω τι να κάνεις. Αυτό που προσπαθεί να εκφράσει το αφεντικό σας είναι ότι στο επίπεδο που παίζετε, εξαρτάται από εσάς να χρησιμοποιήσετε την καλύτερη κρίση και φτιάξτε το.

Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν (μέχρι να το κάνουν) είναι ότι η εκτελεστική ηγεσία είναι μια εξαιρετικά δημιουργική —και επικίνδυνη— επιχείρηση. Όταν οι άνθρωποι είναι νέοι, λίγο αφελείς και δεν έχουν εμπειρία, μπορεί να είναι απίστευτα συναρπαστικό. Όταν οι άνθρωποι έχουν υποστεί τον πόνο του να κάνουν ακριβά λάθη, μπορεί να είναι τρομακτικό.

Ακολουθεί ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα: «Το απόλυτο τεστ: Τι έμαθα για την ηγεσία από τον Covid-19» αυτό καθορίζει ακριβώς αυτό που εννοώ.

Η διαχείριση της ασάφειας σημαίνει κυριολεκτικά να βρεις πώς να κάνεις τα πράγματα όταν τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα, τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεν υπάρχει οδικός χάρτης. Σημαίνει να κοιτάξετε ολόκληρη την εικόνα και να οραματιστείτε τη διαδρομή από το σημείο που βρίσκονται τώρα τα πράγματα μέχρι εκεί που εσείς και οι άλλοι ανώτεροι ηγέτες λέτε ότι θέλετε να είστε.

Σχεδόν τίποτα στο οποίο ήσασταν καλοί ή νόμιζες ότι γνωρίζατε μέχρι τώρα δεν θα σας βοηθήσει πολύ, αλλά μπορεί να είναι μια καλή βάση. Θα σας ζητηθεί να αφήσετε τον εθισμό σας στον έλεγχο των εργασιών από τη λίστα σας και να νιώσετε άνετα με τη μετάβαση από ημιτελή εργασία σε ημιτελή εργασία. Για τους ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται από την ικανότητά τους να πραγματοποιούν πράγματα, αυτή είναι μια συγκλονιστική μετάβαση. Συνηθίστε να ξοδεύετε το χρόνο σας μοιράζοντας το όραμά σας για την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν οι άνθρωποι σας και να πειραματίζεστε με προσεγγίσεις. Να είστε έτοιμοι να προσαρμοστείτε καθώς έρχονται νέες πληροφορίες και να περιστρέψετε εάν είναι απαραίτητο.

Η μεταφορά που ήταν χρήσιμη σε πολλούς είναι αντί για ντάματώρα παίζεις σκάκι. Αντί να μετακινείτε όλα τα κομμάτια σας γρήγορα σε μια μέρα ή μια εβδομάδα, θα είστε πλέον τυχεροί να κάνετε μία ή δύο κινήσεις σε αυτό το διάστημα. Κάθε κίνηση θα απαιτεί πολλή σκέψη και προσοχή, συχνό έλεγχο με άλλους στην ομάδα και πιθανώς αποδοχή μιας προσωρινής επιδιόρθωσης μέχρι να αποκαλυφθούν νέες πληροφορίες. Αντιμετωπίζει τη συνεχή αλλαγή — και η δουλειά δεν ολοκληρώνεται ποτέ.

Ένα πράγμα που δεν μπορείτε να κάνετε μόνοι σας είναι να αποφασίσετε για στρατηγικές επιταγές. Εάν το αφεντικό σας δεν μπορεί να τα διατυπώσει, μπορείτε να πιέσετε την ηγετική ομάδα να λάβει αποφάσεις για το τι είναι. Μόλις αποκτήσετε αυτά και μια αίσθηση προϋπολογισμού, θα πρέπει να κάνετε τα υπόλοιπα.

Ας ελπίσουμε ότι έχετε οργανωτικές αξίες για να καθοδηγήσετε τις αποφάσεις σας. Εάν δεν το κάνετε, θα πρέπει να αποφασίσετε για τις δικές σας ηγετικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξέρεις αυτό που είναι πιο σημαντικό. Αυτό είναι ένα ολόκληρο κουτί σκουληκιών από μόνο του και μπορείτε να βρείτε περισσότερα για αυτό εδώ. Εάν ο οργανισμός σας δεν έχει αφιερώσει χρόνο για να διατυπώσει τις αξίες του, μπορείτε να υποστηρίξετε να δώσετε κάποια προσοχή σε αυτό. Πάρτε μερικά επιχειρήματα για να το κάνετε αυτό εδώ.

Το να είσαι εταίρος σημαίνει να είσαι συνιδιοκτήτης με τους άλλους εταίρους. Το αφεντικό σας περιμένει να είστε γενναίοι. Γι‘ αυτό να είσαι γενναίος.

Κάντε ένα σχέδιο για αυτό που πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για εσάς και τους ανθρώπους σας για να επιτύχετε, ή ακόμα και να υπερβείτε, τους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί. Έχετε τους κατάλληλους ανθρώπους στις σωστές θέσεις; (Έχουν τις δεξιότητες για να κάνουν τη δουλειά με τον τρόπο που πρέπει να γίνει;) Εάν όχι, πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα; Έχετε όλους τους πόρους που χρειάζεστε; Τι δεν έχει σκεφτεί ακόμα; Ποια εμπόδια πρέπει να ξεπεραστούν;

Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής εδώ: αυτό δεν είναι ένα σχέδιο για το πώς θα κάνετε σύντροφο. Είναι ένα σχέδιο για το πώς θα οδηγήσετε τους ανθρώπους σας να επιτύχουν αυτό που πρέπει να γίνει για τον οργανισμό. Δεν είναι για εσάς, είναι για την επιτυχία της ομάδας σας και του οργανισμού.

Σχεδιάστε το μονοπάτι για το πώς θα κάνετε τα πάντα. Κάντε μια λίστα με τα άγνωστα και τα εμπόδια που μπορείτε να δείτε σήμερα. Θα ανησυχείτε ότι κάνατε λάθη, ότι χάσατε κάτι και ότι δεν θα είναι τέλειο – κάτι που θα σχεδόν σίγουρα να είναι η περίπτωση. Εντάξει. Κανείς και τίποτα δεν είναι τέλειο ακριβώς έξω από την πύλη.

Πάρτε το σχέδιό σας στο αφεντικό σας ως την καλύτερη εικασία για το τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε τους επόμενους 12 έως 18 μήνες και δείτε τι λέει. Συζητήστε το, λάβετε σχόλια και μοιραστείτε τα με άλλους ηγέτες στον οργανισμό. Εάν πιστεύετε ότι έχετε δίκιο σε κάτι με το οποίο διαφωνούν οι άλλοι, έχετε το θάρρος των πεποιθήσεών σας και υποβάλετε την υπόθεσή σας. Ή, αν πιστεύετε ότι η άποψη κάποιου άλλου έχει νόημα, αφήστε τον εαυτό σας να επηρεαστεί. Στη συνέχεια, τροποποιήστε το σχέδιο, μοιραστείτε το με την ομάδα σας και πηγαίνετε.

Πέρασες το σημείο να σπουδάσεις για το κουίζ και να πάρεις 100% και ένα χρυσό αστέρι. Τώρα βρίσκεστε σε άγνωστη περιοχή όπου πρέπει να φτιάξετε τον δικό σας χάρτη και το τεστ αφορά τη λήψη αποφάσεων ελλείψει αρκετών πληροφοριών. Όχι μόνο δεν υπάρχουν χρυσά αστέρια σε προσφορά τώρα, αλλά θα περιτριγυρίζεστε από ανθρώπους που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να το κάνουν καλύτερα αν ήταν στη θέση σας.

Λέτε ότι έχετε φτάσει στο όριο για να υπολογίσετε τα πράγματα; Λέω ότι μόλις ξεκινάς. Νιώστε άνετα με το να νιώθετε άβολα. Εγγραφείτε για μια ανώμαλη αλλά συναρπαστική διαδρομή!

Αγάπη, Μαντλίν

Σχετικά με τη Madeleine

Μαντλίν Χόμαν Μπλανσάρ είναι πιστοποιημένος προπονητής, συγγραφέας, ομιλητής και συνιδρυτής της Blanchard Coaching Services. Η συμβουλή της Madeleine για τον καλοπροαίρετο διευθυντή είναι μια τακτική λειτουργία του Σαββάτου για μια πολύ επιλεγμένη ομάδα: καλοπροαίρετους διευθυντές. Η ηγεσία είναι δύσκολη – και όσο περισσότερο νοιάζεσαι, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Ελάτε μαζί μας εδώ κάθε εβδομάδα για πληροφορίες, πόρους και συνομιλία.

Έχετε μια ερώτηση για τη Madeleine; Στείλτε email στη Madeleine και αναζητήστε σύντομα την απάντησή σας. Σας ενημερώνουμε ότι παρόλο που θα κάνει το καλύτερο δυνατό, η Madeleine δεν μπορεί να απαντήσει προσωπικά σε κάθε γράμμα. Τα γράμματα θα υποστούν επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και έκτασης.

Schreibe einen Kommentar