Εβδομάδα Σαρακοστής 3: Η Σαρακοστή καλεί για ένταξη και αλληλεγγύη

1
Εβδομάδα Σαρακοστής 3: Η Σαρακοστή καλεί για ένταξη και αλληλεγγύη

Η Σαρακοστή καλεί για ένταξη και αλληλεγγύη

Αναγνώσεις για την Τρίτη Κυριακή των Νηστειών:

Εξ 17:3-7
Ψ 95:1-2, 7, 8-9
Ρωμ 5:1-2, 5-8
Ιω. 4:5-42

Στις 13 Μαρτίου είναι η 10η επέτειος από την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου, του πρώτου Πάπα από τη Λατινική Αμερική. Έχει φέρει ένα όραμα που προκαλεί ακόμη και τους περισσότερους Χριστιανούς να ζήσουν και να δουν τον κόσμο με έναν τρόπο πιο εναρμονισμένο με το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού. Όπως ο Ιησούς συναντά τη Σαμαρείτιδα στο πηγάδι, ο Πάπας Φραγκίσκος αμφισβητεί τις συμβατικές απόψεις για το ποιος θα συμπεριληφθεί στο τραπέζι του Κυρίου. Και όπως ο Θεός που δείχνει έλεος στους Ισραηλίτες που περιφέρονται στην έρημο παρέχοντας νερό που ρέει από έναν βράχο, ο Πάπας Φραγκίσκος μας καλεί να δείξουμε έλεος στους ανθρώπους στον κόσμο μας σήμερα που κάνουν τις δικές τους διαβάσεις στην έρημο.

Η φροντίδα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ήταν από την αρχή κεντρικό θέμα του παπικού του Πάπα Φραγκίσκου – από την επίσκεψη στο μεσογειακό νησί Λαμπεντούζα, στο οποίο τόσοι πολλοί άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν, μέχρι τη Λειτουργία στη μεξικανική πλευρά των ΗΠΑ-Μεξικού. σύνορα το 2016. Το μήνυμα είναι σαφές: Οι μετανάστες αποτελούν μέρος της ανθρώπινης οικογένειάς μας και οι πράξεις –και η αδράνειά μας– τους επηρεάζουν. Όπως η κακομεταχείριση του περιβάλλοντος σε ένα μέρος του κόσμου μπορεί να κάνει άλλα μέρη του κόσμου μη βιώσιμα, έτσι και η αδιαφορία για τους μετανάστες δηλητηριάζει ολόκληρο τον κόσμο.

Καθ‘ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, καθώς ο Ιησούς ετοιμάζεται να αδειάσει τον εαυτό του από τα πάντα και ταυτίζεται με τους πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους στον κόσμο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε την κραυγή τους. Ο Ψαλμός αυτή την Κυριακή λέει: «Αν σήμερα ακούσετε τη φωνή του, μη σκληρύνετε τις καρδιές σας». Ο Κύριος μας μιλάει μέσω των περιθωριοποιημένων, ιδιαίτερα αυτών που έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Ο Πάπας Φραγκίσκος μας προτρέπει να ακούσουμε.

Επιπρόσθετοι πόροι

Φωτογραφία εξωφύλλου από τον Long Thiên μέσω Wikimedia Commons

Schreibe einen Kommentar