Είστε έτοιμοι για την πρώτη σας εργασία C-Level; Ρώτα τη Μαντλίν

1
Είστε έτοιμοι για την πρώτη σας εργασία C-Level; Ρώτα τη Μαντλίν

Αγαπητή Madeleine,

Είχα μια μακρά και ποικίλη εμπειρία στη νομική. Ξεκίνησα ως εισαγγελέας στο εταιρικό δίκαιο και έφτασα γρήγορα στην αναφορά στον Γενικό Εισαγγελέα.

Το τωρινό αφεντικό μου δεν θα πάει πουθενά για πολύ καιρό και νιώθω έτοιμος να πάω για μια θέση GC ο ίδιος. Έβαλα φίλτρα στις αρχές Ιανουαρίου. Πίστευα ότι κάνοντας αυτό το βήμα θα έβαζε πολλά πράγματα σε κίνηση -έτοιμα ή όχι- με βάση την προηγούμενη εμπειρία μου. Και αυτό ακριβώς έχει συμβεί.

Έχω μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις για ρόλους GC που παρουσιάζουν σημαντικά κενά για μένα (όσον αφορά τις τεχνικές γνώσεις, όχι την ηγεσία). Σκέφτομαι πώς να είμαι διαφανής σχετικά με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία (δηλαδή, τις ευκαιρίες ανάπτυξης) χωρίς να διαφωνώ με τον εαυτό μου. Μου αρέσει να είμαι λίγο πάνω από το κεφάλι μου και να το καταλαβαίνω, αλλά αυτό θα ήταν το πιο βαθύ νερό μέχρι τώρα.

Μπορείτε να μοιραστείτε οποιεσδήποτε σκέψεις πλαισίωσης/γείωσης καθώς εκθέτω τον εαυτό μου για το τι μπορεί να ακολουθήσει;

Έτοιμοι να κάνουν το άλμα

_________________________________________________________________________________

Αγαπητέ έτοιμοι να κάνετε το άλμα,

Δεν είμαι κυνηγός κεφαλών ή ειδικός σταδιοδρομίας, αλλά έχω κάποιες σκέψεις που βασίζονται στη συνεργασία με πελάτες που πάντα παλεύουν με τη σωστή πρόσληψη. Νομίζω ότι μπορεί να έχει κάποια αξία η προοπτική. Ελπίζω και άλλοι με διαφορετική εμπειρία να προσθέσουν χρήσιμες ιδέες στα σχόλια.

 • Βεβαιωθείτε ότι ενδιαφέρεστε και ασχολείστε με την εταιρεία και τον κλάδο, και ότι γνωρίζετε καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, έτσι τουλάχιστον είναι σαφές ότι έχετε κάνει την εργασία σας. Την τελευταία φορά που το διοικητικό συμβούλιο μας πήρε συνεντεύξεις από άτομα για τη θέση του CFO, έμεινα λίγο έκπληκτος από το πόσοι τελικοί υποψήφιοι δεν μπήκαν στον κόπο να αποκτήσουν ακόμη και βασική γνώση του κλάδου μας.
 • Μελετήστε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και βεβαιωθείτε τι είναι πιο σημαντικό για αυτούς. Ποιο είναι το όραμα, ποιες είναι οι αξίες (εάν υπάρχουν) και πώς θα ευθυγραμμίζατε με αυτούς στη δουλειά;
 • Δεν μπορείς να εντοπίσεις όλα τα τεχνικά κενά που μπορεί να έχεις, γιατί δεν θα ξέρεις αυτά που δεν ξέρεις μέχρι να μπεις εκεί και να σηκώσεις τα μανίκια σου. Αλλά ίσως μπορείτε να μιλήσετε σε έναν ή δύο από αυτούς και να ξεκαθαρίσετε ότι σκοπεύετε να κλείσετε τα κενά, αν εμφανιστεί. Νομίζω ότι η προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ανησυχιών είναι το καλύτερο στοίχημά σας σε αυτό.
 • Ξεκαθαρίστε μόνοι σας τις κορυφαίες δυνάμεις σας. Με βάση το ποικίλο υπόβαθρό σας, ακούγεται ότι μαθαίνετε γρήγορα και πάντα βασίζεστε στο να μπορείτε να καταλάβετε τα πράγματα. Σε τι άλλο είστε φυσικά προικισμένος ή ποιες άλλες δεξιότητες έχετε αναπτύξει στην πορεία; Είστε γρήγορα στα πόδια σας όταν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις; Σούπερ ήρεμος σε κρίση; Ένας δημιουργικός λύτης προβλημάτων; Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε σύντομα παραδείγματα για το πώς τα δυνατά σας σημεία ήταν χρήσιμα στον CEO ή την ομάδα σας στο παρελθόν.
 • Εάν υπάρχει μια περιεκτική περιγραφή της θέσης εργασίας – και θεωρώ ότι ακόμη και σε ώριμους, καλά διοικούμενους οργανισμούς που δεν συμβαίνει πάντα, ειδικά για το επίπεδο C-Suite – να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε κάθε προσδοκία με το πώς θα ανταποκριθείτε σε αυτήν.
 • Επίσης, να είστε έτοιμοι να δώσετε έμφαση σε οποιαδήποτε μεταβιβάσιμη εμπειρία και δεξιότητες και πώς ακριβώς βλέπετε να μεταφέρονται σε διαφορετικό κλάδο ή εταιρεία.

Τέλος, ετοιμαστείτε με ερωτήσεις που δείχνουν την περιέργειά σας για την επιχείρηση, τον κλάδο και τον πολιτισμό. Εκεί είναι κάτι σαν ηλίθιο ερώτημα σε αυτό το περιβάλλον, οπότε φροντίστε να μην ρωτήσετε κάτι στο οποίο θα μπορούσατε εύκολα να βρείτε απαντήσεις στην ετήσια έκθεση. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις όπως:

 • Τι πιστεύετε ως «μυστική σάλτσα» σας—το πράγμα που διαφοροποιεί τον οργανισμό σας από το (ονομάστε έναν ανταγωνιστή);
 • Από όλες τις στρατηγικές σας πρωτοβουλίες (επιπλέον σημεία αν μπορείτε να τα αναφέρετε), ποια είναι η πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή;

Οι εταιρείες έχουν δύο επιλογές όταν προσλαμβάνουν σε επίπεδο Γ: είτε να βρουν κάποιον που έχει ήδη εργαστεί σε αυτό το επίπεδο (που συνήθως απαιτεί πολύ υψηλότερο μισθό) είτε να ρισκάρουν με κάποιον που ανεβαίνει. Υπάρχουν πλεονεκτήματα σε κάθε επιλογή. Το πλεονέκτημα του να πηγαίνεις με κάποιον που ανεβαίνει είναι περισσότερη ορμή, πείνα να αποδείξουν τον εαυτό τους, προθυμία να δοκιμάσεις νέα πράγματα και ταπεινότητα. Δεν θα μπείτε στους δρόμους σας, θα εργαστείτε σκληρά για να μάθετε και να το βρείτε καλύτερος τρόπος. Θα έλεγα, δεδομένου του είδους της πολυπλοκότητας που αντιμετωπίζει κάθε εταιρεία αυτές τις μέρες, αυτό θα ήταν πλεονέκτημα. Όσο περισσότερο μπορείτε να επιδείξετε αυτές τις ιδιότητες – με, φυσικά, την κατάλληλη βαρύτητα – τόσο καλύτερα θα είστε.

Τέλος, η προετοιμασία είναι φίλος σας. Εξασκηθείτε με έναν φίλο, μέντορα ή συνεργάτη και δώστε του μερικές κλασικές ερωτήσεις συνέντευξης συμπεριφοράς, ώστε να μπορείτε να απαντήσετε με καλά μελετημένες, συνοπτικές απαντήσεις. Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις συμπεριφοράς συνέντευξης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ξεκινήσετε:

 • Περιγράψτε μια κατάσταση στην οποία υπήρχαν πολλές διαφωνίες και έπρεπε να επηρεάσετε την ηγετική σας ομάδα ώστε να εξετάσει την επιλογή που προτείνατε πιο προσεκτικά.
 • Συζητήστε πώς αντιμετωπίσατε μια αυστηρή προθεσμία που απαιτούσε από εσάς και την ομάδα σας να υπερβείτε και να ξεπεράσετε τα συνηθισμένα.
 • Ποιο είναι το χειρότερο λάθος που έχετε κάνει και πώς αντιμετωπίσατε τις συνέπειες;

Μπορείτε να ζητήσετε περισσότερα παραδείγματα από τη φίλη μας Google. Θα σας βοηθήσει να νιώσετε έτοιμοι για οτιδήποτε. Καλή τύχη με το μεγάλο σας άλμα. Έχω την αίσθηση ότι θα προσγειωθείς στο σωστό μέρος.

Αγάπη, Μαντλίν

Σχετικά με τη Madeleine

Μαντλίν Χόμαν Μπλανσάρ είναι πιστοποιημένος προπονητής, συγγραφέας, ομιλητής και συνιδρυτής της Blanchard Coaching Services. Η συμβουλή της Madeleine για τον καλοπροαίρετο διευθυντή είναι μια τακτική λειτουργία του Σαββάτου για μια πολύ επιλεγμένη ομάδα: καλοπροαίρετους διευθυντές. Η ηγεσία είναι δύσκολη – και όσο περισσότερο νοιάζεσαι, τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Ελάτε μαζί μας εδώ κάθε εβδομάδα για πληροφορίες, πόρους και συνομιλία.

Έχετε μια ερώτηση για τη Madeleine; Στείλτε email στη Madeleine και αναζητήστε σύντομα την απάντησή σας. Σας ενημερώνουμε ότι παρόλο που θα κάνει το καλύτερο δυνατό, η Madeleine δεν μπορεί να απαντήσει προσωπικά σε κάθε γράμμα. Τα γράμματα θα υποβληθούν σε επεξεργασία για λόγους σαφήνειας και έκτασης.

Schreibe einen Kommentar