Είναι μια πατάτα μια ρίζα ή ένα στέλεχος;

0
Είναι μια πατάτα μια ρίζα ή ένα στέλεχος;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν αυτόματα ότι οι πατάτες είναι ρίζες καθώς μεγαλώνουν κάτω από το έδαφος. Δεδομένου ότι τα περισσότερα πράγματα που αναπτύσσονται υπόγεια είναι ρίζες, δεν μπορούμε να τα κατηγορήσουμε ούτε στο ελάχιστο.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να πιστεύετε ότι είναι ένα στέλεχος και οι δύο πεποιθήσεις συχνά μπερδεύονται. Ποιο είναι λοιπόν; Γράψαμε αυτό το άρθρο για να σας πούμε τα πάντα για το αν μια πατάτα είναι ρίζα ή μίσχος και γιατί οι κηπουροί έχουν φτάσει σε αυτήν την ανακάλυψη. Ας πηδήξουμε αμέσως.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας ρίζας και ενός στελέχους;

Πριν σας πούμε από ποια πατάτα πέφτει, ίσως αναρωτηθείτε ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μίσχου και μιας ρίζας.

Τα στελέχη είναι τα τμήματα του φυτού που περιέχουν κλαδιά, καρπούς και φύλλα, ενώ οι ρίζες είναι τα υπόγεια μέρη των φυτών που περιέχουν τρίχες ρίζας. Ο μίσχος οποιουδήποτε φυτού θα περιέχει φυτικές δομές όπως λουλούδια και μπουμπούκια.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τύποι κύριων ριζών. Αυτές περιλαμβάνουν ινώδεις ρίζες, τυχαίες ρίζες, ριζικές ρίζες, έρπουσες ρίζες, κονδυλώδεις ρίζες, ρίζες νερού και ρίζες παρασίτων.

Οι ινώδεις ρίζες, παρόμοιες με τις τυχαίες ρίζες, βρίσκονται σε μια σειρά μονοκοτυλήδονων φυτών και οι ρίζες βρίσκονται σε δικοτυλήδονα.

Τα στελέχη είναι ένας καλός τρόπος για την παραγωγή χαρτιού, ρεγιόν και σελοφάν μέσω κυτταρίνης, και αυτό λαμβάνεται από το ξυλοπολτό. Χρειάζεται επίσης να κάνει ξύλο, αλκοόλ και ασετόν. Ο φλοιός αποδίδει φυτικές ίνες και πολλά άλλα σημαντικά συστατικά.

Είναι μια πατάτα μια ρίζα ή ένα στέλεχος;

Οι πατάτες αναπτύσσονται σε δροσερά κλίματα σε όλο τον κόσμο και καθώς συνήθως αναπτύσσονται στο έδαφος, ορισμένοι μπορεί να υποθέσουν ότι είναι ρίζες.

Ωστόσο, είναι αμυλούχοι, τροποποιημένοι μίσχοι που ονομάζονται κόνδυλοι και αναπτύσσονται σε μικρά κλαδιά που είναι γνωστά ως στόλωνα, που προέρχονται από τα κατώτερα μέρη των φυτών της πατάτας.

Επομένως, η πατάτα σίγουρα δεν ορίζεται ως ρίζα, ωστόσο, δεν είναι ούτε εξ ολοκλήρου στέλεχος. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι αναπτύσσονται από ένα τροποποιημένο στέλεχος, και αυτό που εννοούμε με αυτό είναι ότι είναι γνωστό ως κόνδυλος.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι, ένας κόνδυλος αναπτύσσεται από ένα υπόγειο στέλεχος ή το στολόνιο και λειτουργούν ως αποθήκευση για τροφή και άμυλο για χρήση αργότερα από το φυτό.

Τα λάστιχα αποτελούν όλα τα μέρη ενός τυπικού στελέχους και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι θα το θεωρούσαν στέλεχος. Αυτά τα μέρη περιλαμβάνουν μεσογονάτια, μασχαλιαίους οφθαλμούς, μίσχους, κόμβους, τερματικά και μίσχους.

  • Μεσογονάτια: Αυτό είναι το τμήμα του στελέχους που συνδέει τους δύο κόμβους και διευκολύνει τη μεταφορά νερού, τροφής και μετάλλων μέσω των κόμβων. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζώνη, τόσο πιο ψηλό θα είναι το φυτό, ή σε αυτήν την περίπτωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πατάτα.
  • Κόμβοι: Εδώ αναπτύσσονται τα φύλλα, οι μίσχοι, τα μπουμπούκια και άλλα ζωτικά στοιχεία οποιουδήποτε φυτού. Υποστηρίζουν επίσης το φυτό και διευκολύνουν την επούλωση του φυτού εάν υποφέρει από τραυματισμό.
  • Terminal Bud: Αυτός είναι ο οφθαλμός του φυτού που ελέγχει την κατακόρυφη ανάπτυξη οποιουδήποτε φυτού. Σταματά την ανάπτυξη οποιωνδήποτε περισσότερων μπουμπουκιών και διασφαλίζει την κατακόρυφη ανάπτυξη του φυτού. Είναι επίσης γνωστή ως κορυφαία κυριαρχία.
  • Πλευρικός οφθαλμός: Πρόκειται για μπουμπούκια που αναπτύσσονται στο τμήμα μεταξύ του μίσχου και του στελέχους. Οι οφθαλμοί είναι συνήθως αδρανείς, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε μίσχους, φύλλα ή ακόμα και λουλούδια.
  • Κοτσάνι: Αυτό είναι το κοτσάνι που συνδέει το στέλεχος και το λουλούδι. Υποστηρίζουν τα λουλούδια για να επιτρέψουν την επικονίαση από έντομα,
  • Φύλλα: Τα φύλλα είναι ένα από τα πιο γνωστά τμήματα του φυτού και αποτελούνται από πλατιές και λεπτές δομές που εμφανίζονται κατά μήκος στο άκρο ενός μίσχου. Είναι το ζωτικό όργανο που αναπτύσσεται από τον κόμβο. Τα περισσότερα είδη είναι πράσινα, και αυτό ισχύει και για τα φύλλα πατάτας. Βοηθούν στη διαπνοή, την αναπνοή και τη φωτοσύνθεση.
  • Λουλούδια: Τα άνθη είναι αυτά που διευκολύνουν την επικονίαση και τη σεξουαλική παραγωγή στα φυτά. Κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα και βρίσκονται στην άκρη ενός μίσχου.

Πώς φαίνονται αυτά τα μέρη σε μια πατάτα;

Οι κόμβοι και τα μεσογονάτια της πατάτας εμφανίζονται γύρω από το φυτό και είναι διατεταγμένα σε μια σπείρα. Μπορεί να τα ακούσετε να αναφέρονται ως «μάτια».

Έχουν επίσης μια ουλή από φύλλο και αυτό είναι το σημείο που συνδέεται με το στόλον, ενώ το τερματικό μπουμπούκι βρίσκεται στο άλλο άκρο που συμπληρώνει το «στέλεχος».

Ενώ ο οφθαλμός μπορεί να αναγεννηθεί, οι βλαστοί αναπτύσσονται από τους κόμβους και μόλις αναπτυχθούν, αναπτύσσονται τυχαίες ρίζες στο μέρος όπου ο βλαστός συνδέεται με τον κόνδυλο.

Στη συνέχεια αρχίζουν να αναπτύσσονται πλευρικοί οφθαλμοί στους βλαστούς. Μίσχοι σχηματίζονται επίσης στους βλαστούς με τα φύλλα και οι πατάτες μπορούν ακόμη και να έχουν άνθη που μπορούν να γίνουν καρποί. Τόσο τα γιαμ όσο και οι ιρλανδικές πατάτες είναι τέλεια παραδείγματα βλαστικών κονδύλων.

Τι είναι ο κόνδυλος;

Οι κόνδυλοι είναι τύποι τροποποιήσεων που εμφανίζονται στα στελέχη. Αυτές οι τροποποιήσεις συμβαίνουν σε διαφορετικά τμήματα οποιουδήποτε φυτού καθώς προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Οι τροποποιήσεις φέρουν την ένδειξη «γεώφυτα».

Οι κόνδυλοι είναι μεγεθύνσεις που αναπτύσσονται για να αποθηκεύουν θρεπτικά συστατικά για ολόκληρο το φυτό και αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν από ολόκληρο το φυτό.

Επιπλέον, οι τροποποιήσεις διευκολύνουν τη διαχρονικότητα που επιτρέπει στα φυτά να ζουν σε πιο σκληρές εποχές. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον πολλαπλασιασμό και την ασεξουαλική παραγωγή.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι βλαστικών κονδύλων και μερικά στόλωνα μπορεί να αναπτυχθούν οριζόντια. Αυτό ισχύει για την πατάτα και τα παχύρρευστα ριζώματα που είναι υπόγειοι μίσχοι.

Ο κόνδυλος είναι ένα αναγεννητικό όργανο που σημαίνει ότι όταν το φυτό πεθάνει τελικά, ο κόνδυλος μπορεί να αναγεννηθεί αναπτύσσοντας ξανά νέους βλαστούς. Αυτό ακριβώς κάνει η πατάτα.

Η πατάτα (Πατάτα)

Αν και έχουμε διαπιστώσει ότι η πατάτα είναι μίσχος και όχι ρίζα, ίσως σας ενδιαφέρει να μάθετε λίγα περισσότερα για το φυτό.

Οι πατάτες είναι πολυετή λαχανικά και η καλλιέργειά τους χρονολογείται πριν από 10.000 χρόνια. Πιστεύεται ότι ήρθαν από το Περού στη Νότια Αμερική πριν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Σήμερα, οι πατάτες είναι ένα από τα πιο καλλιεργούμενα λαχανικά στον κόσμο και μερικές αποτελούν μέρος των μεγαλύτερων καλλιέργειες τροφίμων. Παρά το πώς προέρχονται από το Περού, ο κορυφαίος παραγωγός πατάτας είναι στη Βόρεια Ευρώπη.

Οι πατάτες είναι ποώδεις και υπάρχουν περισσότερα από 4000 είδη πατάτας. Οι μίσχοι μεγαλώνουν μέχρι και 24 ίντσες σε ύψος με τα άνθη και τα πράσινα φύλλα τους. Αυτά τα λουλούδια μπορεί να είναι είτε μπλε, κόκκινα, ροζ ή λευκά. Κάθε φυτό έχει έναν κίτρινο στήμονα.

Τα φύλλα, οι μίσχοι και οι καρποί περιέχουν αλκαλοειδές σολανίνη και αυτό είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο. Πρέπει να τρώτε μόνο τους κόνδυλους για να αποφύγετε την τοξικότητα. Οι κόνδυλοι περιέχουν τοξικά γλυκοαλκαλοειδή, αλλά πολύ μικρή ποσότητα.

Επιπλέον, τα γλυκοαλκαλοειδή προστατεύουν το φυτό από το ηλιακό φως και άλλα παράσιτα. Εάν αφήσετε την πατάτα σε πολύ ηλιακό φως, τα τοξικά επίπεδα θα μπορούσαν να αυξηθούν σε σημείο που θα μπορούσαν να βλάψουν τον άνθρωπο.

Καθώς η πατάτα ωριμάζει, τα φύλλα πεθαίνουν και γίνονται καφέ. Τα λουλούδια στη συνέχεια μετατρέπονται σε φρούτα.

Η αναπτυσσόμενη διαδικασία

Όταν αποφασίζετε να καλλιεργήσετε πατάτες, αυτές καλλιεργούνται πάντα χρησιμοποιώντας πατατόσπορο όπου διατηρούνται οι κόνδυλοι μέχρι να αναπτύξουν βλαστούς.

Μπορείτε να αναπτύξετε αυτούς τους σπόρους πατάτας μόνοι σας ή να αγοράσετε επεξεργασμένους από έναν προμηθευτή. Όταν αναπτύσσετε μια νέα ποικιλία, οι σπόροι από τον καρπό είναι αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Υπάρχουν 5 γνωστές φάσεις στην καλλιέργεια της πατάτας. Το πρώτο είναι όπου βλέπουμε τους σπόρους πατάτας να αναπτύσσονται σε βλαστάρια. Αναπτύσσονται και φωτοσυνθέτουν κατά την παραγωγή τροφής και αυτό επιτρέπει στους μίσχους να αναπτυχθούν πάνω από το έδαφος και στα στόλωνα να αναπτυχθούν στο έδαφος.

Αυτό συνεχίζεται στην τρίτη φάση, όπου εμφανίζονται ακόμη περισσότερα στολόνια και αρχίζουν να διογκώνονται για να σχηματίσουν κόνδυλους. Το φυτό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω από το έδαφος μέχρι να αρχίσει να παράγει λουλούδια.

Οι πατάτες σε ένα σημείο, παύουν να μεγαλώνουν και αρχίζουν να «συσκευάζουν» περισσότερη τροφή μέσα στο πρησμένο τμήμα των στόλων.

Στην τελική φάση, οι κόνδυλοι ωριμάζουν ενώ το υπόλοιπο φυτό πεθαίνει. Όταν καλλιεργούνται, οι πατάτες μπορούν να παράγουν έως και 20 κόνδυλους σε ένα στόλο, χωρίς μεγάλη προσπάθεια από τον αγρότη.

Γλυκοπατάτες

Οι πατάτες που έχουμε συζητήσει σε αυτό το άρθρο αναφέρονται κυρίως στις ιρλανδικές πατάτες, οι οποίες είναι πιο γνωστές ως λευκές πατάτες.

Παρά το γεγονός ότι μοιράζονται ένα όνομα με τις γλυκοπατάτες, ανήκουν σε διαφορετική οικογένεια και υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Αυτή η διαφορά είναι ότι ενώ οι λευκές πατάτες είναι μίσχοι κόνδυλοι, οι γλυκοπατάτες από την άλλη πλευρά είναι κόνδυλοι ρίζας.

Επιπλέον, οι ιρλανδικές πατάτες καλλιεργούνται με χρήση πατατόσπορου, ενώ οι γλυκές ποικιλίες καλλιεργούνται από μικρά σπορόφυτα που αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα της καλλιέργειας γλυκοπατάτας. Τα σπορόφυτα είναι γνωστά ως ολισθήσεις.

Οι κόνδυλοι ρίζας είναι τροποποιημένες σήψεις και λειτουργούν ως αποθηκευτικό όργανο για ολόκληρη τη γλυκοπατάτα. Παρόμοια με τους βλαστικούς κόνδυλους, οι κόνδυλοι ρίζας αποθηκεύουν την τροφή για χρήση στις μελλοντικές καλλιεργητικές περιόδους και μετά από μια καλλιεργητική περίοδο, το φυτό θα πεθάνει πριν αναπτύξει νέους βλαστούς κατά την επόμενη σεζόν.

Μια άλλη βασική διαφορά που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι γλυκοπατάτες δεν έχουν κόμβους, μεσογονάτους ή οποιοδήποτε από τα άλλα χαρακτηριστικά που ταξινομούν τη λευκή πατάτα ως στέλεχος.

Η μανιόκα είναι επίσης κόνδυλος ρίζας. Η μανιόκα είναι ένα ριζικό λαχανικό ή κόνδυλος εγγενές στη Νότια Αμερική και το πιο συχνά καταναλωμένο μέρος του φυτού είναι η ρίζα, η οποία μπορεί να είναι πολύ ευέλικτη.

Είναι τροπικό φυτό και το ριζικό του σύστημα είναι ινώδες. Μερικές από τις ρίζες εξελίσσονται σε κόνδυλους ρίζας μέσω δευτερογενούς πάχυνσης και αυτές οι ρίζες θα αναπτυχθούν γύρω από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας περίπου πέντε έως δέκα κόνδυλους ανά φυτό.

Τροποποιήσεις στελέχους

Οι πατάτες δεν είναι η μόνη εκδοχή των τροποποιημένων στελεχών. Άλλες εκδόσεις περιλαμβάνουν:

  • Λαμπτήρες: Πρόκειται για έναν τύπο τροποποιημένου στελέχους όπου το στέλεχος είναι επίπεδη βάση και τα φύλλα θα αναπτυχθούν από έναν κόμβο στη βάση που περικλείει το μπουμπούκι στη μέση. Τα φύλλα είναι κούφια, αλλά τελικά γεμίζουν με τροφή από το φυτό και αρχίζουν να διογκώνονται. Παραδείγματα βολβών περιλαμβάνουν βολβούς σκόρδου και κρεμμυδιού.
  • Κορμός: Οι βολβοί μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα σε βολβούς καθώς και οι δύο κρατούν την τροφή στο κάθετο στέλεχος τους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους βολβούς, οι βολβοί έχουν μια ενιαία δομή αντί για πολλαπλούς ομόκεντρους δακτυλίους, και ενώ οι βολβοί έχουν πολύ πιο σαρκώδη φύλλα, οι βολβοί αποτελούνται κυρίως από νεκρά φύλλα που σχηματίζουν ένα χιτώνα γύρω από το φυτό. Αυτό προστατεύει τους βολβούς από την υπερχείλιση, την απώλεια νερού και τα έντομα.
  • Ριζώματα: Τα ριζώματα είναι τροποποιήσεις που αναπτύσσονται οριζόντια κάτω από το έδαφος. Περιέχουν κόμβους από ρίζες που αναπτύσσονται στο έδαφος και οι βλαστοί αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος. Ένα παράδειγμα ριζώματος είναι το τζίντζερ.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πατάτες είναι όσπρια;

Όχι, οι πατάτες δεν κατατάσσονται στα όσπρια. Αν και οι πατάτες έχουν κόμβους, πληρούν τις προϋποθέσεις να ονομάζονται έτσι, καθώς υπάρχει διαφορά στον τρόπο σχηματισμού τους.

Στα όσπρια, οι κόμβοι αναπτύσσονται όταν τα οζίδια της ρίζας αρχίζουν να αλληλεπιδρούν με βακτήρια που δεσμεύουν το άζωτο. Ωστόσο, στους κονδύλους, οι κόμβοι είναι αποτέλεσμα αποθήκευσης αμύλου.

Ποιο μέρος της πατάτας μπορείτε να φάτε;

Το μόνο τμήμα της πατάτας που είναι βρώσιμο είναι το κονδυλώδες τμήμα. Περιέχει άμυλο και είναι ένα καλό λαχανικό για προσθήκη σε μια ποικιλία διαφορετικών συνταγών. Θυμηθείτε, τα φύλλα, οι καρποί και οι μίσχοι μιας πατάτας μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Τι είναι τα ριζώδη λαχανικά;

Ένα ριζικό λαχανικό είναι η σαρκώδης διευρυμένη ρίζα ενός φυτού που χρησιμοποιείται ως λαχανικό. Αυτά περιλαμβάνουν τα παντζάρια, τα καρότα, τη ρουταμπάγκα, τα γογγύλια και τα ραπανάκια.

Οι πατάτες και το σκουός ανήκουν στην ίδια οικογένεια;

Μέλη αυτής της οικογένειας περιλαμβάνουν ντομάτες, πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες και πατάτες. Ωστόσο, δεν περιέχουν γλυκοπατάτες. Τα αγγούρια, τα κολοκυθάκια, οι κολοκύθες, οι κολοκύθες, τα πεπόνια και φυσικά οι καλοκαιρινές και χειμερινές παραλλαγές κολοκύθας είναι επίσης μέρος αυτής της πολύ μεγάλης οικογένειας.

Σε ποιο έδαφος πρέπει να φυτέψω τις πατάτες μου;

Μπορείτε να φυτέψετε πατάτες σε οποιοδήποτε είδος εδάφους με καλή στράγγιση. Μισούν το μουσκεμένο έδαφος, ωστόσο, και καθώς η ανάπτυξη του φυτού γίνεται υπόγεια, το καλύτερο έδαφος για καλλιέργεια είναι το χαλαρό αμμώδες αργιλώδες έδαφος.

Αυτό το στερεό θα πρέπει να έχει εύρος pH από 5,5 έως 6,5, έτσι ώστε να είναι ελαφρώς όξινο και οι πατάτες να μπορούν να διαστέλλονται εύκολα.

Τελικές σκέψεις

Ελπίζουμε αφού διαβάσατε αυτό το άρθρο να έχετε μάθει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το αν μια πατάτα είναι ρίζα ή μίσχος. Η απάντηση μπορεί να είναι μπερδεμένη αφού η πατάτα, αν και δεν είναι ρίζα, δεν είναι ούτε εξ ολοκλήρου στέλεχος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι ένα τροποποιημένο στέλεχος γνωστό ως κόνδυλος.

Ένας κόνδυλος αναπτύσσεται από ένα υπόγειο στέλεχος ή το στόλον και λειτουργούν ως αποθήκευση για τροφή και άμυλο για χρήση αργότερα από το φυτό. Τώρα καταλαβαίνετε τα βασικά, μην φοβάστε να μεγαλώσετε τις πατάτες σας.

Είτε πρόκειται για ιρλανδική πατάτα είτε για γλυκοπατάτα, είτε πρόκειται για μίσχο είτε για ρίζα δεν θα επηρεάσει τις δυνατότητες κηπουρικής και εφόσον έχετε λίγο χώμα και σπόρους, θα πρέπει να είστε έτοιμοι!

Μαγειρέψτε τα και ψιλοκόψτε τα και χρησιμοποιήστε τα στο επόμενο δείπνο σας. Υποσχόμαστε ότι τίποτα δεν εντυπωσιάζει περισσότερο τους επισκέπτες από τις τοπικές πατάτες.

Είναι μια πατάτα μια ρίζα ή ένα στέλεχος-min
Αποθηκεύστε αυτήν την καρφίτσα για αργότερα

Schreibe einen Kommentar