Γιατί δεν μπορώ να κατηγορήσω για τη σπανιότητα της Naira παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Buhari

0
Γιατί δεν μπορώ να κατηγορήσω για τη σπανιότητα της Naira παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου – Buhari

Ο πρόεδρος Muhammadu Buhari εξήγησε γιατί οι Νιγηριανοί δεν μπορούν να τον κατηγορήσουν για τη διαμάχη γύρω από τη σπανιότητα του νέου νάιρα και του παλιού νάιρα παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η Προεδρία τη Δευτέρα διευκρίνισε ότι ο Buhari δεν έδωσε εντολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Ομοσπονδίας (AGF) και υπουργό Δικαιοσύνης, Abubakar Malami και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Νιγηρίας (CBN), Godwin Emefiele, να μην υπακούσουν στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου για την πολιτική επανασχεδιασμού της Naira.

Σε δήλωσή της το βράδυ της Δευτέρας, η προεδρία είπε: «Το CBN δεν έχει κανένα λόγο να μην συμμορφώνεται με δικαστικές εντολές με τη δικαιολογία ότι περιμένει οδηγίες από τον Πρόεδρο».

Ωστόσο, μια δήλωση της Garba Shehu, Ειδικού Βοηθού του Προέδρου για τα ΜΜΕ και τη δημοσιότητα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος δεν είναι μικροδιαχειριστής και, ως εκ τούτου, δεν θα εμποδίσει τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Κυβερνήτη του CBN να εκτελούν τις λεπτομέρειες των καθηκόντων τους σύμφωνα με ο νόμος.

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης συζητήσιμο αυτή τη στιγμή εάν υπάρχει απόδειξη εκούσιας άρνησης από τους δύο τους με εντολή του ανώτατου δικαστηρίου.

«Από τότε που ορκίστηκε ο Πρόεδρος το 2015, ποτέ δεν ζήτησε από κανέναν να αψηφήσει τις δικαστικές εντολές, με την ισχυρή πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε δημοκρατία χωρίς το κράτος δικαίου και η δέσμευση της κυβέρνησής του σε αυτήν την αρχή δεν έχει αλλάξει.

«Μετά τη συνεχιζόμενη έντονη συζήτηση σχετικά με τη συμμόρφωση σχετικά με τη νομιμότητα των παλαιών χαρτονομισμάτων, η Προεδρία επιθυμεί επομένως να δηλώσει ξεκάθαρα ότι ο Πρόεδρος Buhari δεν έκανε τίποτα εν γνώσει και σκόπιμα για να παρέμβει ή να εμποδίσει την απονομή της δικαιοσύνης.

«Η οδηγία του Προέδρου μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ότι η Τράπεζα πρέπει να διαθέσει σε κυκλοφορία όλα τα χρήματα που χρειάζονται και δεν έχει γίνει τίποτα για να αλλάξει η θέση.

«Είναι διαπιστωμένο ότι ο Πρόεδρος σέβεται απόλυτα τη δικαστική διαδικασία και την εξουσία των δικαστηρίων. Δεν έχει κάνει τίποτα τα τελευταία οκτώ περίπου χρόνια για να ενεργήσει με οποιονδήποτε τρόπο για να παρεμποδίσει την απονομή της δικαιοσύνης, να προκαλέσει έλλειψη εμπιστοσύνης στην απονομή της δικαιοσύνης ή με άλλο τρόπο να παρέμβει ή να διαφθείρει τα δικαστήρια και δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει έτσι τώρα που ετοιμάζεται να φύγει από το γραφείο.

«Η αρνητική εκστρατεία και οι εξατομικευμένες επιθέσεις κατά του Προέδρου από την αντιπολίτευση και κάθε είδους σχολιαστές είναι άδικες και άδικες, καθώς καμία δικαστική απόφαση σε κανένα επίπεδο δεν έχει εκδοθεί ή απευθυνθεί εναντίον του.

«Όσον αφορά το σύστημα χωρίς μετρητά που είναι αποφασισμένο να θέσει σε εφαρμογή το CBN, είναι γνωστό γεγονός ότι πολλοί από τους πολίτες της χώρας που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των δεινών, υποστηρίζουν εκπληκτικά την πολιτική καθώς πιστεύουν ότι η δράση θα περιόριζε τη διαφθορά, θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία , να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ειλικρίνειας και να ενισχύσουμε την αδιάφθορη ηγεσία του Προέδρου.

«Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να κατηγορήσουμε τον Πρόεδρο για την τρέχουσα διαμάχη σχετικά με την έλλειψη μετρητών, παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το CBN δεν έχει κανένα λόγο να μην συμμορφώνεται με δικαστικές εντολές με τη δικαιολογία ότι περιμένει οδηγίες από τον Πρόεδρο.

«Ο πρόεδρος Μπουχάρι απέρριψε επίσης την εντύπωση ότι του λείπει συμπόνοια, λέγοντας ότι «καμία κυβέρνηση στην πρόσφατη ιστορία μας δεν έχει εισαγάγει πολιτικές για να βοηθήσει τις οικονομικά περιθωριοποιημένες και ευάλωτες ομάδες όπως η σημερινή κυβέρνηση».

Schreibe einen Kommentar