Ανερχόμενο Βιετνάμ – Μέρος Ι

0
Ανερχόμενο Βιετνάμ – Μέρος Ι


Προβολές ανάρτησης: 637

Αυτή η ανάρτηση είναι το πρώτο από τα δύο μέρη, που μοιραζόμαστε το ταξίδι μας στο Βιετνάμ, το πρώτο μετά τον Covid, και την εντύπωσή μας για το πώς η χώρα συνεχίζει να αυξάνεται με σχεδόν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Μιλάει επίσης για τις φανταστικές ενεργειακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην καινοτομία και πώς λειτουργούν με πολλούς τρόπους διαφορετικούς. Η Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, η Νότια Κορέα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και η Κίνα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Κατά κάποιο τρόπο είναι ακόμα πίσω και με άλλους ήδη μπροστά.

Την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τον συνεργάτη μας στο Ha Noi, είχαμε μερικές φανταστικές «συναντήσεις» με επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Βιετνάμ. Εδώ, στην πρωτεύουσα, όπου εδρεύει η κυβέρνηση, σχεδόν οι μισές βιετναμέζικες επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους. Λέω με βάση το Βιετνάμ γιατί βλέπουμε επιχειρήσεις από κάθε ανεπτυγμένη χώρα εδώ στο Βιετνάμ. Φαίνεται ότι είναι η επόμενη Silicon Valley. Εδώ στο Ανόι, πηγαίνετε για ψώνια και βρίσκετε το Emmi Yogurt, τη Lindt Chocolate, πηγαίνετε από όροφο σε όροφο με ασανσέρ Schindler, οδηγείτε με ευρωπαϊκά, ιαπωνικά ή κορεάτικα αυτοκίνητα και διαβάζετε οποιαδήποτε νέα από όλο τον κόσμο. Αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε εξαιρετική βιετναμέζικη σοκολάτα. Και το να το λες αυτό ως Ελβετός σου λέει κάτι. Βλέπετε αυτοκίνητα VinFast, που φαίνονται υπέροχα και πλήρως ηλεκτρικά. Όταν αποκτάτε έναν λογαριασμό Mobifone, οι λειτουργίες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό που γνωρίζετε από την παλιά δυτική κινητή επικοινωνία. Και αν είχατε τραπεζικό λογαριασμό εδώ στη Vietinbank, ξέρετε πού πηγαίνει η ψηφιακή τραπεζική. Βιώσαμε πρόοδο σε όλους τους τομείς της ζωής. Η μετάβαση από τη βελτίωση και η απόκτηση καλύτερων χαρακτηριστικών προς τη γνήσια καινοτομία, είναι μια εντελώς νέα πειθαρχία. Εδώ, όχι μόνο φέρνουμε ιδέες καινοτομίας και τις τελευταίες ανακαλύψεις, αλλά βρίσκουμε το έδαφος για να μετατρέψουμε αυτές τις μεθόδους και τεχνολογίες πολύ γρήγορα σε δράση. Και το FAST στην Ασία μεταφράζεται σε σχεδόν «άμεσο» στη Δύση. Και οι καλά μορφωμένοι άνθρωποι είναι σε αυτή τη νεανική και 4 εκατομμύρια πληθυσμό ισχυρή πόλη άφθονη.

Τι κάνει το γρήγορο τόσο γρήγορο;

Το εκτελεστικό πάγκο μιας ασιατικής επιχείρησης έχει μέσο όρο ηλικίας τα 40. Ο συντριπτικός προστατευτισμός και το κυρίαρχο σύστημα, η γραφειοκρατία και η διοίκηση για αποφάσεις μεγάλης κλίμακας στη Δύση είναι εδώ ίσως έναν ή δύο μήνες. Και αντί να μιλήσει με ένα άτομο που αποφασίζει εσωτερικά να μιλήσει με κάποιον άλλο και στη συνέχεια σχηματίζει μια επιτροπή και περνούν μήνες για να μιλήσει με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων είναι εδώ μια μέρα αν ένα θέμα είναι σχετικό. Γιατί; Το παράδειγμα μάθησης-συνεργασίας-απόφασης είναι κάτι που κάνουν όλοι οι σχετικοί ηγέτες και υπάλληλοι μαζί. Η πρόοδος είναι μια κοινή προσπάθεια – δεν τίθεται θέμα. Για παράδειγμα, στη «σύσκεψη» στη Vietinbank, περίπου 10 ανώτερα στελέχη και περίπου 350 συμπαίκτες συμμετείχαν στη συνάντηση. 80 περίπου τοπικά και 250 εντάχθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης. Και γι‘ αυτό έβαλα τη λέξη «συναντήσεις» σε απόστροφους.

Το μέλλον των τραπεζών

Ανερχόμενο Βιετνάμ - Μέρος Ι - Vietinbank

Ανερχόμενο Βιετνάμ – Μέρος Ι – Vietinbank

Η πρώτη μας συνάντηση ήταν με την ηγετική ομάδα της Vietinbank στο Ha Noi. Μια νέα τράπεζα αποφασισμένη να φέρει τις υπηρεσίες της σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Βρίσκονται ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Και για την επέκταση, εξετάζουν την προηγμένη τεχνολογία. Τα βασικά θέματα αφορούν τον μετασχηματισμό και την καινοτομία. Μοιραστήκαμε το όραμά μας για τις μελλοντικές τράπεζες και πώς γίνονται εταιρείες τεχνολογίας. Οι παλιές προτάσεις αξίας του να έχεις χρήματα σε χρηματοκιβώτιο, χρηματοκιβώτια για πελάτες, άτομα πίσω από έναν πάγκο, εξαφανίζονται. Οι μεταφορές περιουσιακών στοιχείων υψηλής ταχύτητας, η διαχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, τα πιστοποιητικά, τα χρήματα, τα δάνεια, οι πολιτικές και παρόμοιες αξίες είναι το μέλλον. Συζητήσαμε τη χρήση κβαντικών υπολογιστών για να μπορούμε να πραγματοποιούμε παράλληλα έναν τεράστιο αριθμό δραστηριοτήτων, εξετάζοντας ταυτόχρονα όλες τις παραλλαγές των πτυχών ασφαλείας και την αληθοφάνεια των συναλλαγών, και προφανώς το AI, το AR και άλλες τεχνολογίες. Μια ενδιαφέρουσα τάση σε όλες μας τις συζητήσεις ήταν ότι οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται λιγότερο να έχουν στρατούς συμβούλων που προσπαθούν να κάνουν ό,τι οδηγεί σε υπερβολικά διοικούμενες οργανωτικές δομές, αλλά σε νέα σκέψη, καινοτόμες προσεγγίσεις και μοντέλα οργάνωσης που δεν είναι μόνο πιο αποτελεσματικά αλλά πιο σημαντικά. εύκολο να προσαρμοστούν σε νέες καταστάσεις ανά πάσα στιγμή.

Το Μέλλον της Επικοινωνίας

Rising Vietnam - Part I - MobiFone

Rising Vietnam – Μέρος I – MobiFone

Μια άλλη εντυπωσιακή συνάντηση ήταν ένα στυλ σεμιναρίου με μια στρογγυλή τράπεζα και περίπου 380 συμμετέχοντες στο MobiFone, Ha Noi. Μαζί με τον τοπικό μας συνεργάτη, διοργανώθηκε ένα τεράστιο συνέδριο με στελέχη, διευθυντές και εργαζόμενους στη γνώση από όλη τη χώρα. Συναντηθήκαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και το διοικητικό συμβούλιο του για να εξερευνήσουμε το μέλλον της επικοινωνίας. Σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η κινητή επικοινωνία στην Ασία ήταν πάντα μπροστά. Στο Βιετνάμ, ωστόσο, βιώσαμε μια εξαιρετική προσπάθεια να προχωρήσουμε γρήγορα. Δεν πρόκειται πλέον για μια εταιρεία τηλεφωνίας, αλλά για έναν ηγέτη στην τεχνολογία επικοινωνίας που έχει το DNA να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία επικοινωνίας. Μιλήσαμε για καινοτομία όχι στο πλαίσιο του επόμενου τηλεφώνου αλλά στο πλαίσιο της επικοινωνίας γενικότερα. Ενώ οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επικεντρώνονται στη μόχλευση των υπαρχουσών συνδέσεών τους για την επόμενη γενιά τηλεφώνων και εφαρμογών, η επικοινωνία, γενικά, δεν θα είναι μόνο τηλέφωνα και όχι μόνο άνθρωποι, αλλά ό,τι επικοινωνεί. Αυτό δεν είναι απλώς μια τολμηρή σκέψη, αλλά υπάρχει και η ετοιμότητα για δράση. Και πάλι, η ταχύτητα είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον Ασιάτη και μαζί του το στυλ διαχείρισης του Βιετνάμ το καλύτερο. Το αν είναι 6G, 7G ή 8G είναι μόνο θέμα βελτίωσης. Νέα επιχειρηματικά μοντέλα, νέες περιπτώσεις χρήσης και νέες αγορές είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στο μέλλον.

Όπως πολλές εταιρείες πριν από εμάς, θα επενδύσουμε στο Βιετνάμ και θα δούμε αμοιβαίο όφελος συνεισφέροντας στην οικονομία του Βιετνάμ και βρίσκοντας τους απαραίτητους πόρους για τη δική μας ανάπτυξη. Οι θέσεις εργασίας στον τεχνολογικό χώρο είναι ελκυστικές σε όλο τον κόσμο και έτσι είναι και εδώ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην BK Holding τον συνεργάτη μας στο Ανόι που διοργάνωσε αυτήν την εβδομάδα και μας βοήθησε να ξεκινήσουμε στο Βιετνάμ.

Αν θέλετε να συμμετάσχετε στο δεύτερο μέρος του ταξιδιού μας, πηγαίνοντας στο Ho Chi Mimnh, διαβάστε Μέρος II 🙂

#Βιετνάμ #Ανόι #Σαϊγκόν #HCMC, #καινοτομία #μετασχηματισμός #μέλλον #θέσεις εργασίας #πρόοδος

Schreibe einen Kommentar